Eurogroup: Άμεση νομοθέτηση επιπλέον μέτρων 2% του ΑΕΠ
Τη σαφή απαίτηση για εξεύρεση και νομοθέτηση επιπλέον μέτρων 2% του ΑΕΠ, ως δικλίδα ασφαλείας, εξέφρασαν οι θεσμοί προς τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών
Τη σαφή απαίτηση για εξεύρεση και νομοθέτηση επιπλέον μέτρων 2% του ΑΕΠ, ως δικλίδα ασφαλείας, εξέφρασαν οι θεσμοί προς τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών
Τη σαφή απαίτηση για εξεύρεση και νομοθέτηση επιπλέον μέτρων 2% του ΑΕΠ, ως δικλίδα ασφαλείας, εξέφρασαν οι θεσμοί προς τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup που διεξήχθη στο Αμστερνταμ την Παρασκευή.
Τα προληπτικά αυτά μέτρα, που θα είναι ύψους 3,6 δισ ευρώ και προστίθενται στα 5,4 δισ που η Αθήνα έχει ήδη συμφωνήσει, πρέπει να νομοθετηθούν από την αρχή αλλά και να τίθενται σε εφαρμογή με αυτόματο τρόπο.
«Αν έχουμε το πακέτο των επιπλέον μέτρων αλλά και τον μηχανισμό που θα υποστηρίζει την λειτουργία τους τότε μπορούμε να έχουμε έκτακτο Eurogroup την επόμενη Πέμπτη», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης, κάνοντας επίσης λόγο για σημαντική πρόοδο σε μια σειρά από ανοιχτά θέματα. Εκτίμησε, παράλληλα ότι θα υπάρχει σύντομα συμφωνία και στο ασφαλιστικό, στον φόρο εισοδήματος, στα «κόκκινα» δάνεια αλλά και στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν μπορεί να υπάρξει νομοθέτηση «επιπλέον μέτρων» αλλά πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά είναι σοβαρά διατεθειμένη να βρει μία λύση που θα είναι αξιόπιστη για τους δανειστές, τους επενδυτές αλλά και τον ελληνικό λαό. Η ελληνική κυβέρνηση «είναι γεμάτη ιδέες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επί της ουσίας, η απόφαση για τα «προληπτικά μέτρα», αποτελεί μια φόρμουλα για να γεφυρωθεί το χάσμα των προβλέψεων της Κομισιόν και του ΔΝΤ, σχετικά με το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο θα έφερναν τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την Αθήνα. Ετσι, τα επιπλέον μέτρα θα ενεργοποιηθούν μόνο σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους της. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των κρατών του λεγόμενου «σκληρού μπλοκ», την λύση των προληπτικών μέτρων στήριξαν και άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Αυστρία και η Ιταλία.
Aπό την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε ότι τα επιπλέον μέτρα, παρότι μπορεί να μην κριθούν απαραίτητα, είναι αναγκαία για να συμμετάσχει το Ταμείο στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ όσον αφορά το θέμα του χρέους, επέμεινε στην προϋπόθεση αυτό να είναι βιώσιμο, παραπέμποντας στην ανάλυση της βιωσιμότητάς του για «να δούμε τι χρειάζεται», όπως ανέφερε. Στο ίδιο μήκος κύματος, αναφορικά με το χρέος, κινήθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Πάντως, αναφερόμενη στα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την Eurostat την Πέμπτη και κάνουν λόγο για πλεόνασμα 0,7%, η κα Λαγκάρντ εμφανίστηκε επιφυλακτική, σημειώνοντας ότι τα νούμερα αυτά θα μπουν κάτω από το μικροσκόπιο καθώς, δεν μπορούν να υπάρξουν αναθεωρήσεις αριθμών, όπως έχει γίνει στο παρελθόν
Τέλος, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ έκρουσε τον κώδωνα για τη ρευστότητα της χώρας, υπενθυμίζοντας ότι έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την τελευταία εκταμίευση.
Facebook Comments