Να ξεκαθαρίσουμε ότι χωρίς πολιτική βούληση και ισχυρή κυβέρνηση, μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει σε καμία χώρα. Ο Κων. Μητσοτάκης έκανε γενναία προσπάθεια στην διάρκεια της θητείας του όμως όντας στο όριο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ανατράπηκε και δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το έργο του. Οι αντιμεταρρυθμιστές πήραν ξανά τα ινία της χώρας και την έβαλαν πίσω στην πορεία της χρεωκοπίας. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Ειδικά μετά το 2009 η Ελλάδα θα κυβερνάται από σχηματισμούς με πλειοψηφίες στο όριο οι οποίες θα κυβερνούν με ορίζοντα στην καλλίτερη περίπτωση διετίας ενώ θα χαρακτηρίζονται από αδυναμία να παράξουν το παραμικρό ουσιαστικό έργο.

Σαυτό συμβάλει και το γεγονός ότι αφενός ο Έλληνας δεν εμπιστεύεται πλέον τους πολιτικούς και αφετέρου γιατί οι ίδιοι οι πολιτικοί του έδωσαν σοβαρούς λόγους προκειμένου να μην τους εμπιστεύεται. Ο ΕΝΦΙΑ ήταν ένας σημαντικός τέτοιος λόγος καθώς πρόκειται για φόρο κεφαλικό ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τη φοροδοτική ικανότητα ούτε το εισόδημα που παράγει το ίδιο το ακίνητο. Ειδικά όσον αφορά την πρώτη κατοικία που σε πολλές περιπτώσεις εκλαμβάνεται ως πολυτέλεια. Η Κυβέρνηση Σαμαρά που ακολούθησε αυτήν την τακτική φορολογώντας αδιάκριτα τα ακίνητα και τα αυτοκίνητα του πτωχευμένου από την κρίση και την ανεργία Έλληνα το μόνο που κατάφερε ήταν να ανατραπεί πολύ γρήγορα. Η χώρα ξαναμπήκε στην πορεία της καταστροφής. Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι η πρώτη κατοικία δεν είναι πολυτέλεια αλλά είδος πρώτης ανάγκης. Είναι στέγη και ασφάλεια για την οικογένεια και για τα παιδιά για να μην μπορεί να τους πετάξει κανείς στο δρόμο. Είναι σταθερότητα για το παιδί που μεγαλώνει σε ένα σταθερό οικείο περιβάλλον. Ουσιαστικά ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι φόρος. Είναι παραβίαση της οικογενειακής γαλήνης και σταθερότητας της Ελληνικής οικογένειας και αυτό έχουν αποτύχει να το κατανοήσουν οι Έλληνες πολιτικοί. Όσο αρνούνται να το κατανοήσουν αυτό και να αισθανθούν την δυστυχία και τους φόβους του κόσμου δεν θα συμπληρώνουν κοινοβουλευτικές θητείες πέραν της διετίας.

Γιατί δεν μπορείς να χαρατσώνεις τον Έλληνα φορολογούμενο επειδή αγωνίστηκε να πάρει ένα σπίτι για να μην κινδυνεύουν να πεταχτούν τα παιδιά του στον δρόμο εάν εκείνος για διάφορους λόγους χάσει την δυνατότητα να παράγει εισόδημα. Επίσης εάν κάποιος κληρονομήσει ένα μεγάλο οικογενειακό σπίτι δεν μπορείς να του το δημεύσεις με αντικειμενικές αξίες που πάνε πίσω στο 2007. Φταίει ο ιδιοκτήτης που δεν μπορεί να πληρώσει; Η φταίει το κράτος που ζητάει αόριστα ότι θέλει ενώ προκάλεσε την κρίση και έστειλε τον ιδιοκτήτη στην ανεργία ώστε εκείνος να μην μπορεί να πληρώσει; Ουσιαστικά ο ΕΝΦΙΑ καταργεί την ατομική ιδιοκτησία. Κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας σημαίνει αντικίνητρο να εργαστεί κάποιος, να μοχθήσει και να παράγει έργο. Σημαίνει κομμουνισμός. Κάπως έτσι έμειναν άδεια τα ράφια στα μπακάλικα στην πρώην ΕΣΣΔ λίγο πριν την κατάρρευση της. Κάπως έτσι με τους ληστρικούς φόρους το ΑΕΠ της χώρας βυθίστηκε έφυγαν χιλιάδες επιχειρήσεις στην Κύπρο και στα Σκόπια ενώ ο Έλληνας πλέον χρησιμοποιεί τη Βουλγαρία για να ψωνίσει, ακόμα και για ακόμα και για να μπορέσει να κυκλοφορήσει το αυτοκίνητο του.

Οι υποστηρικτές του ΕΝΦΙΑ διατείνονται τα εξής:

1ον Θα λειτουργήσει ως εργαλείο ανάπτυξης επειδή θα αναγκάσει τους ιδιοκτήτες να διαθέσουν τα ακίνητα τους στην αγορά με πιο λογικές τιμές και έτσι θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Αυτό θα ίσχυε σε νορμάλ οικονομικές συνθήκες όμως σε καμία περίπτωση δεν ισχύει στην Ελλάδα την εποχή που βρίσκεις πληθώρα ξενοίκιαστων καταστημάτων στην οδό Ερμού.

2ον Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στην πρώτη κατοικία θα οδηγήσει σε απώλεια δημοσιονομικών εσόδων.

Αυτή την στιγμή ενάμισι εκατομμύριο φορολογούμενοι έχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των δόσεων. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι ιδιοκτήτες που αδυνατούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ της πρώτης κατοικίας. Η επιβολή ενός φόρου δεν εξασφαλίζει έσοδα. Ορισμένες φορές το μόνο που εξασφαλίζει είναι πολιτικό κόστος.

3ον Στις χώρες της δυτικής Ευρώπης υπάρχει και εκεί φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων.

Στις χώρες της δυτικής Ευρώπης δεν υπάρχει ανεργία και ένας νέος μπορεί άνετα να βρει εισόδημα και να μην βρεθεί αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να μείνει άστεγος. Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης υπάρχει κοινωνικό κράτος και ανταποδοτικότητα στους φόρους που πληρώνει ο πολίτης σε αντίθεση με τη χώρα μας στην οποία εν μέσω κρίσης έχουν αυξηθεί οι φόροι και η ανταποδοτικότητα τείνει να φτάσει στο μηδέν. Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και στον Καναδά το κράτος εξασφαλίζει στέγη στους άπορους πολίτες και φροντίζει τις οικογένειες με παιδιά. Στη χώρα μας ο καθένας πρέπει να παλέψει ο ίδιος για τον εαυτό του και για τα παιδιά του απέναντι στις διαθέσεις του κράτους.

Επειδή η κυβέρνηση Σαμαρά αγνόησε το γεγονός αυτό ακριβώς – ότι στην Ελλάδα ο πολίτης πρέπει να φροντίσει ο ίδιος την οικογένεια του και να την προστατέψει από τις διαθέσεις του κράτους – είχε βραχύ και σύντομο βίο και δεν μπόρεσε να προβεί σε καμία μεταρρύθμιση. Η επόμενη κυβέρνηση που έρχεται εάν κάνει το ίδιο λάθος επίσης δεν θα μπορέσει να βάλει την χώρα στην τροχιά της εξόδου από την κρίση.

Ο Έλληνας πολίτης θα φροντίσει για τον εαυτό του και για την οικογένεια του είτε επιθυμούν να το καταλάβουν αυτό οι Έλληνες πολιτικοί είτε όχι. Και η ασφάλεια της οικογένειας του είναι συνυφασμένη με την πρώτη του κατοικία. Και θα ψηφίσει αυτόν που θα του υποσχεθεί ότι θα την προστατέψει. Αυτό είναι κανόνας.

Η πρώτη κατοικία του Έλληνα είναι το κάστρο του. Είναι ο δεσμός του με τα παιδικά του χρόνια. Είναι το περιβάλλον που μεγάλωσε και ανδρώθηκε. Το οικογενειακό του σπίτι είναι ένα κομμάτι από την ψυχή του. Αυτό όσο το αγνοούν οι Έλληνες πολιτικοί δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν βουλευτικές θητείες πέραν της διετίας. Επιπλέον εάν η επόμενη κυβέρνηση δεν απαλλάξει τους μικροϊδιοκτήτες από τον φόρο αυτόν, απλά θα εισπράττει πολιτικό κόστος χωρίς να έχει επιπλέον έσοδα. Όσο περνάει ο καιρός όσοι αδυνατούν να πληρώσουν θα αυξάνονται και οι κυβερνήσεις που εξακολουθούν την ίδια τακτική απλά θα πληρώνουν το αυξανόμενο πολιτικό κόστος ασχέτως ποιός εισήγαγε τον συγκεκριμένο φόρο.

Επειδή ζούμε σε μία χώρα με ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης – κοντά στο 80% – ο φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων επηρεάζει σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων. Θα είχε τεράστιο όφελος μία κυβέρνηση η οποία θα διόρθωνε τα λάθη των προηγούμενων.  Aν η μελλοντική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν απαλλάξει τον Έλληνα από τους δημευτικούς φόρους, ο Έλληνας πολύ δύσκολα θα συμβιβαστεί με την απόλυση του αργόμισθου αδελφού του η με το κόψιμο της σύνταξης στο μισό του πατέρα του που δούλευε στην Ολυμπιακή. Πολύ περισσότερο δεν θα μπορέσει ο Έλληνας του ιδιωτικού τομέα να τον εμπιστευτεί εάν εξακολουθήσει να πληρώνει τα ίδια.

Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να υποσχεθεί στον Ελληνικό λαό ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ για την πρώτη κατοικία. Γιατί έτσι θα δείξει ότι επιθυμεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα καταργώντας τους άδικους φόρους. Για να αντλήσει πολιτική δύναμη και να φέρει τους απογοητευμένους Έλληνες ξανά στις κάλπες. Γιατί αν δεν το κάνει, ο Έλληνας θα ψηφίσει οποιονδήποτε καιροσκόπο πολιτικό του το υποσχεθεί χωρίς να το εννοεί και άποψη του γράφοντος είναι ότι πολύ καλά θα κάνει!

Και κατόπιν όταν εκλεγεί θα πρέπει να τηρήσει την υπόσχεση της για να αντλήσει την δύναμη που θα της επιτρέψει να προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Σε άλλη περίπτωση, εάν εξακολουθήσει την ίδια τακτική των εξοντωτικών δημευτικών φόρων απλά θα εισπράττει το κόστος χωρίς να εισπράττει έσοδα. Τα χειρότερα θα βρίσκονται μπροστά μας.

Facebook Comments