Τα μέτρα φωτιά και η επόμενη μέρα για τον Αλέξη Τσίπρα…
Τα μέτρα – κάβα πέφτουν βαριά στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα κληθεί να ψηφίσει (και) το «εφεδρικό πακέτο» ύψους 3,6 δισ ευρώ
Τα μέτρα – κάβα πέφτουν βαριά στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα κληθεί να ψηφίσει (και) το «εφεδρικό πακέτο» ύψους 3,6 δισ ευρώ
Τα μέτρα – κάβα πέφτουν βαριά στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα κληθεί να ψηφίσει (και) το «εφεδρικό πακέτο» ύψους 3,6 δισ ευρώ, που ζητά το κουαρτέτο και το οποίο θα ενεργοποιηθεί εφόσον το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα είναι μικρότερο του 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Ποιος θα το ενεργοποιήσει – επιφέροντας νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις – ακόμη συζητείται, βέβαιο πάντως είναι ότι οι πιστωτές ζητούν αυτοματοποίηση της διαδικασίας, ώστε να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις, η περιπλοκότητα και οι… υποκειμενικές κρίσεις (ότ)αν έρθει η ώρα, με τη λύση να βασίζεται – όπως όλα δείχνουν – στα στοιχεία της Eurostat. Σε κάθε περίπτωση η πίεση που ασκείται στην ελληνική κυβέρνηση είναι να προτείνει αυτόν καθ αυτόν τον μηχανισμό αλλά πρωτίστως και ιδίως να συγκεκριμενοποιήσει ένα σύνολο αξιόπιστων προτάσεων που θα ψηφισθούν ως (προληπτικά) μέτρα από τη Βουλή.
Η αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι δεν θα συνδράμει αυτή τη φορά, το μεγάλο πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα όμως τώρα βρίσκεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Και αν το βασικό πακέτο των 5,4 δισ περάσει – με τους βουλευτές της συγκυβέρνησης ούτως ή άλλως να καταστρώνουν εναλλακτικά σενάρια επίσκεψης και εκτάκτου διαφυγής από τις περιφέρειές τους – είναι διάχυτη στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος η θέση «τα 3,6 δεν μπορώ να τα ψηφίσω».
Οι 53, στην επιρροή των οποίων προσμετρώνται 11 με 14 βουλευτές ενώ άτυπος επικεφαλής τους είναι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απείλησαν ήδη με καταψήφιση, από την περασμένη Κυριακή, παρόντος του Αλέξη Τσίπρα, κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Ενδεικτική της ισχυρότατης εκ των έσω πίεσης που δέχεται το κυβερνητικό επιτελείο είναι η σειρά μηνυμάτων που αποστέλλει το Μαξίμου προς πολλαπλούς αποδέκτες, εντός και ιδίως εκτός συνόρων, περί σφοδρής πολιτικής περιπλοκότητας που δημιουργεί το – κατά το κοινώς λεγόμενον – «4ο μνημόνιο στα σκαριά».
Βασικό επιχείρημα του πρωθυπουργού στις συνομιλίες με τους ξένους ομολόγους του είναι ότι η ψήφιση μέτρων εκ των προτέρων για το 2018 μόνο ως μήνυμα προδιαγεγραμμένης αποτυχίας (ή αυτοεκπληρούμενης προφητείας όπως είχε δηλώσει μέρες νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος) μπορεί να εκληφθεί από τις αγορές, ενώ παράλληλα η επίδραση της σχετικής δέσμευσης, που θα επηρεάσει τους επενδυτές, θα είναι καθαρά αντιαναπτυξιακή.
Τη θέση της Αθήνας, την οποία διέσωσε σε έναν βαθμό το γεγονός ότι ο Ευ. Τσακαλώτος δεν πήγε στο Eurogroup της Παρασκευής με άδεια χέρια, επιβαρύνει πάντως η συμφωνία στην Ουάσιγκτον μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ.
Με τα σενάρια για εκλογές, ακόμη και το δημοψήφισμα ακούστηκε, να δίνουν και να παίρνουν, συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα αρνούνται κατηγορηματικά οτιδήποτε άλλο εκτός από την βούληση του πρωθυπουργού να κλείσει την συμφωνία.
Facebook Comments