Όταν εξετάζουμε την πιθανότητα ενός Brexit, δε θα πρέπει να μελετάμε μόνο τις συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο στη βρετανική οικονομία, αλλά και στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια. Η πιθανότητα ενός Brexit, μεταφράζεται στην αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας τόσο στο Λονδίνο όσο και στην ευρώπη, καθώς θα μπορούσε να αυξηθεί η δυναμική των πολιτικών κομμάτων που θέλουν απόσχιση από την ΕΕ. Αυτοί οι πολιτικοί φόβοι, θα μπορούσαν να ανεβάσουν το κόστος δανεισμού και να προκαλέσουν και νέα αστάθεια.

Δεν είναι απίθανο να δούμε αύξηση της μεταβλητότητας στην Ευρωζώνη πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit, ενώ στην περίπτωση που το Brexit γίνει πραγματικότητα ένα νέο κερδοσκοπικό κύμα αναμένεται ότι θα σαρώσει τα ομόλογα και τα CDS της Βρετανίας αλλά και των ευρωπαϊκών χωρών.

Ένα πολύ βασικό πρόβλημα που ανακύπτει είναι ότι τα κρατικά ομόλογα αποτελούν βασική πηγή εγγυήσεων (collateral) που χρησιμοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά repos. Αν υπάρξει και νέα αναταραχή στην αγορά ομολόγων η οποία διατηρηθεί και για αυξημένη χρονική περίοδο, τότε θα υπάρξει επηρεασμός του επιτοκίου EURIBOR με το οποίο είναι συνδεδεμένα τεράστια στοιχήματα στα interest rates derivatives. Αυτό θα προκαλούσε μια ανεξέλεγκτη κρίση στην αγορά των derivatives, η οποία θα σάρωνε τα πάντα.

Πολλοί θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι η ΕΚΤ θα είχε παρέμβει αυξάνοντας το QE και διασώζοντας τις αγορές, αλλά η ΕΚΤ δεν έχει τη δύναμη να σταματήσει μια τέτοια κρίση και αυτό θα οδηγούσε σε μαζικές χρεοκοπίες εταιριών πριν η ΕΚΤ βρει πρόσφορο έδαφος για να παρέμβει αποτελεσματικά.

Η καλύτερη λύση που φαίνεται να προκρίνεται είναι ότι οι όποιες διαφορές δε μπορούν να επιλυθούν εκτός της ΕΕ, αλλά όλα τα μέλη της θα πρέπει να αποφασίσουν να επιλύσουν από κοινού όλα εκείνα τα στοιχεία που καθιστούν ευάλωτη την ΕΕ. Η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει ενέργειες που θα αυξήσουν την κοινωνική ευθύνη, την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη κάθε μέλους.

Facebook Comments