Μάιο ή Ιούνιο χρεοκοπία αν δεν υπάρξει συμφωνία
Αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία έως τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου
Αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία έως τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου
Αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία έως τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, εάν καταφύγει στα ταμειακά αποθέματα των ασφαλιστικών Ταμείων και «παγώσει» επιστροφές φόρων και πληρωμές προς τον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.
«Ο δρόμος έχει αναταράξεις από τα μέσα Απριλίου όμως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να μην ξεμείνει από χρήματα έως το τέλος Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, χρησιμοποιώντας και τα ταμειακά αποθέματα ασφαλιστικών ταμείων και συσσωρεύοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές, εάν χρειαστεί», είπε η πηγή.
Με την πρώτη αξιολόγηση να συνεχίζεται χωρίς αποτέλεσμα, η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί τα ταμειακά διαθέσιμα διάφορων δημόσιων φορέων ώστε να καλύψει τυχόν κενά ρευστότητας στα δημόσια ταμεία. Ήδη έχουν μεταφερθεί στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας αποθέματα της Βουλής, του ΕΟΠΠΥ, του ΟΑΕΔ και δημόσιων νοσοκομείων.
«Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη αλλά δεν είναι όσο δραματική ήταν πέρυσι», δήλωσε στο Reuters δεύτερος έλληνας αξιωματούχος. «Αλλά όσο περισσότερος χρόνος περνά χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μπορεί να βρεθούμε με τις πλάτες μας στον τοίχο».
Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε στενά χρονικά περιθώρια, καθώς στόχος είναι η σύγκληση νέου Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη. Προϋπόθεση όμως είναι να υπάρχει συμφωνία στο πακέτο των προληπτικών μέτρων 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει να νομοθετήσει η κυβέρνηση, αλλά θα ενεργοποιηθούν μόνο σε περίπτωση που χάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι που συμφωνήθηκαν στο τρίτο Μνημόνιο.
Η κυβέρνηση έχει καταθέσει στους δανειστές μία συμβιβαστική «φόρμουλα» για να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» της προληπτικής επιβολής πρόσθετων μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση θα θεσπίζει τον λεγόμενο αυτόματο «κόφτη». Θα κατατεθεί δηλαδή στη Βουλή νομοθετική διάταξη που θα θεσπίζει ότι την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, με το που θα δημοσιεύονται τα τελικά στοιχεία για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος του προηγούμενου έτους από την Ελληνική Στατιστική Αρχή αλλά και την Eurostat, o υπουργός Οικονομικών θα προχωρεί σε αυτόματη περικοπή των δημοσίων δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων έναντι των στόχων.
Η διάταξη θα προβλέπει αυστηρές κυρώσεις ακόμη και για τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη νομοθετική ρύθμιση.
Facebook Comments