Μετά τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος σύγκλησης συμβουλίου κορυφής της ευρωζώνης, όπως ζήτησε ο έλληνας πρωθυπουργός, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ και σε ερώτηση, γιατί έσπευσε να αντιδράσει πρώτος ο κ. Σόιμπλε σε ένα θέμα αρμοδιότητας της καγκελαρίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ παρέμπεμψε στην ιδιαίτερα στενή συνεργασία ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και την καγκελάριο.

Ζάιμπερτ: υπάρχει επιβεβαιωμένη διαδικασία

Επί της ουσίας πάντως ο κ. Ζάιμπερτ υιοθέτησε και από πλευράς καγκελαρίου τα όσα είπε νωρίτερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία που δίνει συγκεκριμένο ρόλο στους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup. «Σε αυτή παραμένουμε σταθεροί», είπε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μπρίφινγκ η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις στην κατηγορηματική αντίθεση του γερμανού υπουργού Οικονομικών για σύγκληση έκτακτου συμβουλίου κρυφής της ευρωζώνης ανατρέχοντας στο θεσμικό όργανο λήψης αποφάσεων ως προς την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που είναι το Eurogroup, και στις δηλώσεις του επικεφαλής του.

«Χθες, ο επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ είπε ότι η πρόοδος των συζητήσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς δεν είναι σε τέτοιο επίπεδο που να επιτρέπει την πρόσκληση σε ένα Eurogroup. Πόσο καιρό θα διαρκέσει, πόσος καιρός θα χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, δεν μπορώ να πω, αλλά είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη για διάλογο. Η κανονική διαδικασία προβλέπει συζητήσεις που κάνουν οι θεσμοί και το θεσμικό όργανο που αποφασίζει είναι το Eurogroup», επεσήμανε η εκπρόσωπος.


«Αγώνας για τα προληπτικά μέτρα»

Ερωτηθείσα για το πακέτο προληπτικών μέτρων που καλείται να πάρει η Ελλάδα σε περίπτωσης μη επίτευξης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών παρέπεμψε στην ομόφωνη απόφαση του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας. «Την περασμένη Παρασκευή υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς από την μια, και των κρατών – μελών της Ευρωζώνης από την άλλη, ότι στα βασικά κεφάλαια της αξιολόγησης, δηλαδή, στο συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, έχουν καταγραφεί βήματα προόδου, αλλά παρόλα αυτά χρειάζεται και ένα πακέτο μέτρων σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τους στόχους που έχει συμφωνήσει στο πρόγραμμα. Η τεχνική υλοποίηση υπόκειται σε συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς. Επ αυτού υπήρξε συμφωνία από όλους τους συμμετέχοντες στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής», επανέλαβε.

Η Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν άφησε να εννοηθεί ότι η ομόφωνη συμφωνία του Eurogroup στο Άμστερνταμ δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνειών πως τα προληπτικά αυτά μέτρα θα πρέπει να γίνουν πιο συγκεκριμένα πριν ληφθούν αποφάσεις. «Γι αυτό το πακέτο δίνεται ακόμη μάχη» ήταν η συγκεκριμένη αποστροφή της εκπροσώπου.

Facebook Comments