Ντάισελμπλουμ: Την επόμενη ή τη μεθεπόμενη βδομάδα μπορεί να έχουμε Eurogroup
Την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα «το αργότερο» μπορεί να συγκληθεί η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα
Την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα «το αργότερο» μπορεί να συγκληθεί η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα
Την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα «το αργότερο» μπορεί να συγκληθεί η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος του σώματος Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Δεν έχω κάποια προθεσμία, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχει μια αίσθηση κατεπείγοντος που μοιραζόμαστε όλοι. Πρέπει επομένως να δούμε εάν [το Eurogroup] θα γίνει την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο αυτήν που ακολουθεί», είπε από το Παρίσι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε πως οι θεσμοί βρίσκονται όλο και πιο κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα, χωρίς όμως να αναφερθεί σε κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, o πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε μάλιστα ότι τις επόμενες ημέρες θα συζητηθούν επίσης ζητήματα που αφορούν το ελληνικό χρέος.
«Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, αλλά πρέπει να το κάνουμε με έναν ρυθμό που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Σαπέν, συμπληρώνοντας ότι η Γαλλία μπορεί να δράσει ως διαμεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα.
Η δήλωση Ντάισελμπλουμ έρχεται στον απόηχο της έκκλησης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για συνεδρίαση της ευρω-ομάδας μέσα στις επόμενες μέρες, κι όχι μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Μετά το μήνυμα Τουσκ υπήρξε νέα συνάντηση στην Αθήνα μεταξύ των δανειστών και ελλήνων διαπραγματευτών, όπου τέθηκε το ακανθώδες θέμα των εφεδρικών μέτρων που οι θεσμοί ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Μνημονίου.
Οι θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα να νομοθετήσει προληπτικά τα εν λόγω μέτρα, ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων μέτρων, όμως η Αθήνα αντιτείνει ότι αυτό αντίκειται στο Σύνταγμα.
Ο κ. Σαπέν υπογράμμισε πως οι εταίροι δεν ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει το νομοθετικό της σύστημα, αλλά να βρει έναν δρόμο που θα της επιτρέψει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Έχουμε εμπιστοσύνης στη δυνατότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της».
Διαφορετική ήταν πάντως η τοποθέτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε «παράλογη» και μη δημοκρατική την απαίτηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα να νομοθετήσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλισθεί ότι θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018. Αυτό μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, επικαλούμενο ως πηγή υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν.
Facebook Comments