Η κατάρρευση του Σίτι του Λονδίνου και η άνοδος της ανταγωνιστικής πόλης στον ποταμό Μάιν της Φραγκφούρτης ήταν τη δεκαετία του 90 ένα από τα αγαπημένα θέματα συζήτησης. Ήδη από τότε είχε διαφανεί ότι η Βρετανία δεν θα περνούσε στη ζώνη του ευρώ και αυτό αποτέλεσε την απαρχή μιας συζήτησης με αντιμαχόμενες απόψεις για το μέλλον του Λονδίνου ως χρηματιστηριακού κέντρου, αλλά και την ανάδειξη της Φραγκφούρτης στην κορυφή παγκοσμίως.

Παγκόσμιες προοπτικές για την Φραγκφούρτη

Οι εξελίξεις πήραν λιγότερο δραματικό χαρακτήρα, το Λονδίνο «άνθισε» χρηματοπιστωτικά, όπως και η Φραγκφούρτη. Το Λονδίνο έγινε το νούμερο ένα στην Ευρώπη, και ίσως τώρα η Φραγκφούρτη θα μπορούσε να πάρει το αίμα της πίσω και τη θέση του Λονδίνου. Το ερώτημα που απασχολεί είναι εάν η γερμανική πόλη σε περίπτωση Brexit θα μπορούσε να αναδειχθεί σε παγκόσμιο χρηματιστηριακό κέντρο. Στο ερώτημα ο Φρίντριχ Μέτσλερ, επικεφαλής της παλαιότερης ιδιωτικής τράπεζας της Γερμανίας, απαντά ως ακραιφνής ευρωπαϊστής: «Η ΕΕ επηρέασε ιδιαίτερα θετικά τη ζωή μας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τυχόν έξοδος της Βρετανίας θα ήταν μοιραία για την ευρωπαϊκή ιδέα». Σε περίπτωση εξόδου, ο γερμανός χρηματιστής προβλέπει μόνο μεσοπρόθεσμα οφέλη από τη μετατόπιση του χρηματιστηριακού κέντρου και της έδρας των τραπεζών από το Λονδίνο στη Φραγκφούρτη, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο Λονδίνο, 700.000 άνθρωποι εργάζονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Το νούμερο ισοδυναμεί με τον αριθμό των κατοίκων της Φραγκφούρτης, όπου 70.000 άνθρωποι εργάζονται σε τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες. Υπολογίζεται ότι σε περίπτωση που οι Βρετανοί εγκαταλείψουν την ΕΕ, θα καταργηθούν γύρω στις 100.000 θέσεις εργασίες. Ένα τμήμα τους θα μπορούσε να μεταφερθεί στη Φραγκφούρτη.

Παρεμβάσεις από την πολιτική

«Θεωρώ ρεαλιστική τη μεταφορά 20.000 θέσεων εργασίας από το Λονδίνο στη Φραγκφούρτη», υποστηρίζει ο Μάρτιν Χέλμιχ, καθηγητής στο School of Finance της Φραγκφούρτης. Σε πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Σπουδών προέκυψε ότι το 69% των χρηματοπιστωτικών ινστιτούτων και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών πιστεύει ότι η Φραγκφούρτη θα βγει κερδισμένη από ένα Brexit, «που θα είναι όμως αρνητικό για τη Γερμανία, την Ευρώπη και την ίδια τη Βρετανία». Αλλά τι είναι αυτό που ωθεί τις τράπεζες να κάνουν σχέδια για μεταφορά της έδρας τους σε περίπτωση Brexit; Η απάντηση βρίσκεται στο λεγόμενο ευρωπαϊκό διαβατήριο που διαθέτουν οι τράπεζες στο Λονδίνο και τους επιτρέπει να έχουν τραπεζικές δοσοληψίες σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και για τις αμερικανικές τράπεζες με έδρα το Λονδίνο. Εάν η Βρετανία βγει από την ΕΕ, αυτό το διαβατήριο ενδεχομένως να μην ισχύει στο εξής.

«Πάντως σε περίπτωση εξόδου η πολιτική θα αντιδράσει και θα φροντίσει με διμερείς συμφωνίες να διατηρήσει τις οικονομικές σχέσεις με τη Βρετανία», υποστηρίζει ο χρηματιστής Φρίντριν Μέτσλερ. «Η αλληλεξάρτηση είναι πολύ μεγάλη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις στην οικονομία ένθεν κακείθεν της Μάγχης».

Το ίδιο ισχύει και για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση του Γερμανικού Χρηματιστηρίου με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE). Ακόμη και χωρίς τον κίνδυνο Brexit η συγχώνευση είναι το πιο πολυσυζητημένο θέμα στη Φραγκφούρτη. Όχι μόνο γιατί αντίστοιχα βήματα έχουν αποτύχει παταγωδώς πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά επειδή ο επικεφαλής του Γερμανικού Χρηματιστηρίου Κάρτσεν Κένγκετερ υποσχέθηκε ότι η έδρα της νέας εταιρείας holding θα έχει έδρα το Λονδίνο και όχι την Φραγκφούρτη. Ακόμη αυτή η υπόσχεση είναι θεωρία, γιατί στην πράξη κανείς δεν διανοείται ένα νέο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο με έδρα χώρα εκτός ΕΕ.

 

Facebook Comments