Θέματα σχετικά με τη δήλωση απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών από τα υπόχρεα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου – Ασφαλιστικά Ταμεία, την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για την διετία 2015-2016 κτισμάτων σε σεισμόπληκτες περιοχές Λευκάδας και Ιθάκης, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας (προβλέπεται αύξηση) για την άρση ακινησίας αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας εντός του 2016, επιχειρεί να ρυθμίσει νέα, η πέμπτη κατά σειρά εκπρόθεσμη τροπολογία της κυβέρνησης, που κατατέθηκε για να ψηφιστεί το βράδυ της Κυριακής μαζί με το «κατεπείγον» ασφαλιστικό-φορολογικό.
 
Η νέα αυτή τροπολογία φέρει ώρα κατάθεσης «12:35» Σάββατο πρωί, δηλαδή περισσότερο από δύο ώρες, από τη στιγμή που άρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι τέσσερις προηγούμενες, κατατέθηκαν στη Βουλή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, χθες Παρασκευή. Για το θέμα –και πριν, δηλαδή, από την κατάθεση και της σημερινής, ο προεδρεύων της συνεδρίασης Ν.Κακλαμάνης τόνιζε ότι δεν θα γίνουν άλλες –πέραν των 4- αποδεκτές. Αλλά ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος με την απάντησή του έδειξε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σεβαστεί Κανονισμό και συμφωνίες, και πως προσανατολίζεται να καταθέσει και άλλες. Οπως και έγινε με ήδη μία. Ο διάλογος είναι ενδεικτικός:
 
 
Νικ. Κακλαμάνης, Δ’ Αντιπρόεδρος: «Κύριε Υπουργέ, τέσσερις είναι οι υπουργικές τροπολογίες και τελειώσαμε. Είναι ομόφωνη η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων. Μη δούμε να έρχονται άλλες να έρχονται το βράδυ ή αύριο έτερες Υπουργικές τροπολογίες. Το ξεκαθαρίζω από σήμερα το πρωί αυτό. Ήταν ομόφωνη η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων».
 
Γ. Κατρούγκαλος: «Κύριε Πρόεδρε. Ως προς τη διαδικαστική σας πρόταση, δεν θα υπάρξουν τροπολογίες που δεν έχουν την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Δεν θα έρθουν τροπολογίες που θα στερούνται της υπογραφής του Γενικού Λογιστηρίου»
 
 
Οι τέσσερις πρώτες
Υπενθυμίζεται ότι με την μία εκ των τεσσάρων χθεσινών υπουργικών τροπολογιών, μειώνεται περαιτέρω η έκπτωση φόρου για φορολογούμενους πολίτες, ενώ αυξάνεται η φορολόγηση για τμήμα επιχειρηματιών. Χαρακτηριστικά, πάντως, υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση, στο κείμενο που κατέθεσε, εμφανίζεται να παρουσιάζει δύο διαφορετικές εκδοχές ως προς τα χρήματα που προσβλέπει να μεταφέρει ετησίως από το πορτοφόλι των φορολογουμένων πολιτών στα ταμεία του κράτους: Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, όπως την παρουσίασε στο ΓΛΚ, το ποσό αυτό ανέρχεται στα περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ στην ειδική Εκθεση αξιολόγησης των επιπτώσεων από τη ρύθμιση, η κυβέρνηση εμφανίζεται να δηλώνει πως δεν μπορεί να προσδιορίσει το ποσό αυτό.
 
Υπενθυμίζονται ότι αυτό «επιτυγχάνεται» κατ’ αρχήν από την απόφαση να μειωθεί η έκπτωση φόρου εισοδήματος από τα 2100 ευρώ που είναι ως σήμερα (Νόμος 4172/2013, άρθρο 16) στα 1900 ευρώ «για το φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα», και υπό την προϋπόθεση ότι «το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ». Η μείωση του φόρου ανέρχεται στα 1950 ευρώ για φορολογούμενο με ένα τέκνο, στα 2000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο τέκνα, και σε 2.100 ευρώ για φορολογούμενο από τρία τέκνα και άνω. (Δηλαδή, έκπτωση 50 ευρώ ανά τέκνο ως τα πρώτα τρία).
Με την ίδια τροπολογία, επίσης, μεταξύ άλλων «προβλέπεται εφεξής ένας συντελεστής οριζόμενος σε 29% για τη φορολόγηση κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι υπόχρεοι που τηρούν απλογραφικά βιβλία». Οπως επισημαίνεται στην Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «σήμερα προβλέπεται συντελεστής 26% για φορολογητέο εισόδημα κάτω των 50 χιλ. ευρώ και 33% για φορολογητέο εισόδημα άνω των 50 χιλ. ευρώ». Είναι σε αυτή την Εκθεσή του που το ΓΛΚ αναφέρει: «Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο ετήσια αύξηση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 200 εκ. ευρώ περίπου».
 
Πέραν της προαναφερθείσας, την ίδια ώρα (22:45) νύχτα της Παρασκευής 6/5, η κυβέρνηση κατέθεσε και άλλες τρεις «εκπρόθεσμες» τροπολογίες:
Η πρώτη εξ αυτών αφορά τις δημοπρατούμενες άδειες επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και προβλέπει πως το τίμημα για κάθε δημοπρατούμενη άδεια «θα καταβάλλεται σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις αντί εφάπαξ, με την αρχική εντός 15 ημερών «από την ανακήρυξη του υπερθεματιστή» και την τελευταία «εντός 24 μηνών από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας».
Η δεύτερη και η τρίτη αφορούν τις εφημερίδες και τα έντυπα: Σύμφωνα με τις προωθούμενες τροπολογίες, αφενός «καθιερώνεται για όλα τα έντυπα, περιοδικά και εφημερίδες ειδική σήμανση γραμμικού κώδικα ή εικονοστοιχείο (Barcode – Pixel) που πρέπει να φέρουν σε ευδιάκριτο εξωτερικό σημείο» και αφετέρου, «οι εκδότριες επιχειρήσεις καθημερινού και περιοδικού Τύπου υποχρεούνται να υποβάλλουν στοιχεία κόστους των αγαθών που περιλαμβάνονται στις εκδόσεις τους ως «προσφορές».

 

 

Facebook Comments