Να εφαρμόσει πλήρως και όχι απλώς να νομοθετεί τις μεταρρυθμίσει καλεί την κυβέρνηση μέσω συνέντευξής του στους «Financial Times» ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.

«Το πραγματικό ζήτημα είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα, η κυβέρνηση να ενισχύσει τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα και ο ρόλος του κράτους στην οικονομία να περιοριστεί», δηλώνει στη βρετανική οικονομική εφημερίδα ο κ. Σάλλας.

Η ανταποκρίτρια των FT στην Αθήνα σχολιάζει ότι κατά τη συνομιλία τους ήταν ορατός ο εκνευρισμός του επικεφαλής της Πειραιώς, τον οποίο συμμερίζονται και οι υπόλοιποι Έλληνες τραπεζίτες, για την πολύμηνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης της εκτέλεσης του τρίτου μνημονίου.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Σάλλας και άλλοι τραπεζίτες επιρρίπτουν στον έλληνα πρωθυπουργό μεγαλύτερη ευθύνη για την καθυστέρηση απ’ ό,τι στους πιστωτές και ανησυχούν για αθέτηση πληρωμής της επόμενης δόσης από την κυβέρνηση που θα βύθιζε τη χώρα σε μία ακόμα κρίση.

«Η προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, να ανοικοδομήσει τη σταθερότητα και να επαναφέρει τους επενδυτές. Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει και να παίξει έναν μεγάλο ρόλο στην επιστροφή στην ανάπτυξη», συνεχίζει ο Μιχάλης Σάλλας.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες πέτυχαν να εξασφαλίσουν το φρέσκο κεφάλαιο που απαιτείτο έως τον Νοέμβριο, κάτι που απλά εντείνει την έλλειψη υπομονής με τη συνεχιζόμενη αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει το δικό της κομμάτι της συμφωνίας με τους πιστωτές.

Ο κ. Σάλλας λέει ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να στηρίξει πιο δυναμικά δημοσίως τις πολιτικές που έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές. «Η κυβέρνηση προχωρά, για παράδειγμα με τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά ο πρωθυπουργός πρέπει να ξεκαθαρίσει την πολιτική αυτή. Είναι εντάξει όλοι στο υπουργικό συμβούλιο να εκφράζουν την άποψή τους, αλλά πρέπει να υπάρξει ένα δυνατό μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να επιταχύνει», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Παραπέμπει δε στο παράδειγμα της εξαγοράς των περιφερειακών αεροδρομίων από τη Fraport και την αδράνεια των αρμοδίων υπουργών έναντι των αντιδράσεων συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς δηλώνει αισιόδοξος ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα γίνει έως τα μέσα του έτους, ανοίγοντας το δρόμο για επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο. Προβλέπει πάντως σχεδόν μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης για φέτος πριν επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης 2% το 2017.

Σε ό,τι αφορά το «μεγαλύτερο πρόβλημα» του κλάδου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο Μιχάλης Σάλλας λέει ότι με το που υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές οι τράπεζες «θα ελευθερωθούν ώστε να καθαρίσουν τα κόκκινα δάνεια και να απελευθερώσουν κεφάλαια στην πραγματική οικονομία». Η ίδια η εκκαθάριση, προσθέτει, θα γίνει όχημα προσέλκυσης επενδύσεων, αναφερόμενος σε διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες, εγχώριες εταιρείες τροφίμων και επιχειρηματίες που περιμένουν να ανακινήσουν παγωμένες λόγω της κρίσης συμφωνίες στην ανανεώσιμη ενέργεια.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μία τεράστια μάχη να αυξήσουμε τον πλούτο σε τούτη τη χώρα. Έχουμε γίνει μία χώρα όπου μόνο το 1/3 του πληθυσμού εργάζεται σε παραγωγικές δραστηριότητες. Αυτοί καλούνται να στηρίξουν όλους τους άλλους – τους εργαζόμενους στο δημόσιο, τους συνταξιούχους και τους ανέργους», καταλήγει στη συνέντευξή του ο Μιχάλης Σάλλας.
 

Facebook Comments