Ο χρυσός σταθεροποιείται σήμερα κοντά στα χαμηλά 10 ημερών, συνεχίζοντας να κινείται υπό πίεση μετά από τη μεγαλύτερη βουτιά από τον Μάρτιο που σημείωσε προχθές, καθώς το δολάριο παρέμεινε ισχυρό, περιορίζοντας την επενδυτική… όρεξη για το πολύτιμο μέταλλο.

Ο χρυσός έχει σημειώσει απώλειες στις πέντε από τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, έχοντας αποτύχει να κρατηθεί πάνω από το επίπεδο αντίστασης των $ 1.300 η ουγγιά, με τα οικονομικά στοιχεία της περασμένης εβδομάδας που έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε τις λιγότερες θέσεις εργασίας σε επτά μήνες τον Απρίλιο, να βαραίνουν το μέταλλο.

Ωστόσο, εξακολουθεί να σημειώνει διψήφια κέρδη από τις αρχές του έτους, της τάξης του 19%, καθώς οι προσδοκίες της αγοράς για μία αύξηση των επιτοκίων από την Fed στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, έχουν μειωθεί σημαντικά.

Η τιμή spot του χρυσού σημειώνει οριακή αύξηση 0,2% στα $1.265,95 η ουγγιά, ενώ νωρίτερα είχε βρεθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από της 28 Απριλίου και τα $1.259,51 η ουγγιά. Το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε 1,9% τη Δευτέρα, σημειώνοντας την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από της 23 Μαρτίου.

Ο αναλυτής της HSBC James Steel σημειώνει ότι η τιμή του χρυσού “φαίνεται υπερβολικά “τεντωμένη” στα $1300”, προσθέτοντας ότι η ζήτηση για exchange-traded funds χρυσού επιβραδύνθηκε τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

“Παραμένουμε μακροπρόθεσμα σχετικά θετικοί για τον χρυσό, αλλά θεωρούμε ότι μπαίνουμε σε μια διορθωτική φάση που μπορεί να φέρει τις τιμές πιο κοντά στο επίπεδο των $1220 η ουγγιά βραχυπρόθεσμα”, τόνισε ο Steel σε note προς τους πελάτες της HSBC. “Εάν το δολάριο συνεχίσει να σημειώνει ράλι, ο χρυσός μπορεί να δεχθεί περαιτέρω πιέσεις”, υπογράμμισε.

Η φυσική ζήτηση για χρυσό στην Κίνα είναι αβέβαια και η κατανάλωση στην Ινδία είναι “υποτονική στην καλύτερη περίπτωση”, επεσήμανε ο Steel για τις δύο μεγαλύτερες χώρες-καταναλώτριες χρυσού στον κόσμο. 

“Οι τοποθετήσεις στο χρυσό υπήρξαν πεισματικά αυξημένες μέχρι στιγμής φέτος, και ως αποτέλεσμα εκτιμούμε ότι η αγορά θα σταθεροποιηθεί κοντά στα τρέχοντα επίπεδα τιμών”, σημειώνει ο αναλυτής της αγοράς εμπορευμάτων της UBS, Joni Teves.

“Η ανάκαμψη του δολαρίου συνέβαλε επίσης στην υποχώρηση του χρυσού και η περίοδος αυτή είναι εποχικά αργή για το χρυσό”, προσθέτει.

Τα hedge funds και οι money managers εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για το πολύτιμο μέταλλο καθώς αύξησαν τις long θέσεις τους στα συμβόλαια χρυσού στο COMEX σε υψηλό 5 ετών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. 

“Έχουμε γυρίσει σε περισσότερο θετικές τις θέσεις μας για τον χρυσό λόγω της αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων και της άποψής μας ότι τα πραγματικά επιτόκια θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα στις αναπτυγμένες αγορές και μετά το 2016”, σημειώνει η BMI Research η οποία προχώρησε σε αύξηση των προβλέψεών της για το πολύτιμο μέταλλο στα $1275 η ουγγιά το 2016.

“Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η τιμή του χρυσού θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς θα ενισχυθεί από τη ζήτηση για hedges πληθωρισμού καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται”, σημειώνει η  Capital Economics σε νέο της note.

 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments