Η Βρετανία έκανε σήμερα πίσω όσον αφορά τα σχέδια για μείωση του μεγέθους και του εύρους του BBC αφού αυτό το χρηματοδοτούμενο από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δικτυο και μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια του κατηγόρησαν υπουργούς ότι απειλούν την ανεξαρτησία του θεσμού που έχει ιστορία 94 ετών.

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό της επανεξέτασης του BBC που πραγματοποιεί καθε δεκαετία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ένα νέο κυβερνητικό σώμα θα ιδρυθεί για να επιβλέπει το BBC και οι μισθοί των καλύτερα αμειβόμενων εργαζομένων του θα δημοσιοποιηθούν ώστε να βελτιωθεί η διαφάνεια και να απαντηθούν ανησυχίες ότι ο μεγαλύτερος παίκτης στο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και στις διαδικτυακές ειδήσεις “στραγγαλίζει” τους ανταγωνιστές.

Όμως η κυβέρνηση απέφυγε πιο ακραία μέτρα, όπως το να επιτρέψει σε υπουργούς να υπαγορεύουν στο BBC τι να μεταδίδει τις ώρες υψηλής τηλεθέασης, όπως τα σαββατόβραδα, ή να το υποχρεώσει να παραδίδει μέρος των εσόδων του, που προέρχονται από έναν φόρο τον οποίο καταβάλλουν σχεδόν όλα τα νοικοκυριά, σε άλλα εμπορικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα.

“Το BBC είναι ένας από τους σπουδαιότερους θεσμούς της χώρας. Πρωταρχικός στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι το BBC θα συνεχίσει να ανθεί σ ένα τοπίο μέσων ενημέρωσης που έχει γίνει αγνώριστο μετά την τελευταία αναθεώρηση του καταστατικού του χάρτη πριν από δέκα χρόνια”, δήλωσε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Πολιτισμού Τζον Ουίτινγκντεϊλ.

Οι εκτεταμένες υπηρεσίες του BBC, που υπολογίζεται πως φθάνουν κάθε εβδομάδα στο 97% των Βρετανών, χρηματοδοτούνται από εγγυημένους πόρους 3,7 δισεκ. στερλινών (σχεδόν 4,68 δισεκ. ευρώ) από το τέλος που επιβάλλεται σε όλα τα νοικοκυριά που διαθέτουν τηλεόραση.

Το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο αντιτίθεται σφόδρα σε οποιαδήποτε αλλαγή θεωρεί ότι θα το καταστήσει λιγότερο δημοφιλές στο κοινό που πληρώνει γι αυτό.

Ωστόσο επικριτές υποστηρίζουν πως είναι ένας διογκωμένος οργανισμός που στραγγαλίζει τους εμπορικούς ανταγωνιστές του, παρέχοντας για παράδειγμα δωρεάν και εκτεταμένη διαδικτυακή ενημέρωση, πράγμα που υποχρεώνει πολλούς εμπορικούς ομίλους να πασχίζουν για να καταφέρουν να χρεώσουν τους χρήστες για το περιεχόμενο που τους προσφέρουν.

Άλλοι έχουν υποστηρίξει πως η ειδησεογραφική κάλυψή του είναι μεροληπτική, αν και οι επικριτές διαφωνούν αν είναι μεροληπτική υπέρ της δεξιάς ή της αριστεράς.

“Υπήρξε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον του BBC”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του BBC Τόνι Χολ. “Διατυπώθηκαν ερωτήματα για τον ρόλο του και τη θέση του στο Ηνωμένο Βασιλειο. Αυτό είναι σωστό και υγιές και καλωσορίζω αυτή τη συζήτηση”.

Ο Ουίτινγκντεϊλ είπε ότι το BBC Trust, το σώμα που διοικεί το BBC, θα αντικατασταθεί από ένα νέο ενιαίο συμβούλιο το οποίο θα εξακολουθεί να επιτρέπει στον οργανισμό να διορίζει τα περισσότερα από τα μέλη του ώστε να εξασφαλισθεί η ανεξαρτησία.

Facebook Comments