Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup ο Ντάισελμπλουμ
Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup ο Ντάισελμπλουμ
Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup ο Ντάισελμπλουμ
Αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 24η Μαΐου που θα επιτρέψει την έναρξη των συζητήσεων για ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους, εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στο Reuters.
«Οπότε στο επόμενο Eurogroup θα ήθελα να έχω μια πλήρη και επίσημη συμφωνία για τα πάντα», ανέφερε στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης της Eυρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Εξέφρασε την επιθυμία του να έχουν ολοκληρωθεί πλήρως όλες οι λεπτομέρειες για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού συστήματος, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τον προληπτικό μηχανισμό ως την επόμενη συνάντηση.
Όσον αφορά το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Ολλανδός πολιτικός τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεση βοήθεια για να αρχίσει να αναρρώνει. Υπογράμμισε πάντως ότι η χώρα μας χρειάζεται και έναν «οδικό χάρτη» περαιτέρω βοήθειας για μετά τη λήξη του προγράμματος αλλά και για να παραμείνει στον σωστό δρόμο και τα επόμενα χρόνια.
«Καθώς προχωράμε, υπόσχομαι ότι μπορούμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, τι μπορούμε να κάνουμε για να αναμορφώσουμε το χρέους, να εξετάσουμε την σταδιακή κατάργηση ορισμένων ακριβών δανείων και να τα αντικαταστήσουμε με οικονομικότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, και συνέχισε: «Δεύτερον, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο τέλος του προγράμματος. Και τέλος, μακροπρόθεσμα, πως μπορούμε να έχουμε εγγυήσεις ότι όλα θα παραμείνουν στην σωστή πορεία τις επόμενες δεκαετίες. Φυσικά, αυτό είναι πολύ δυσκολότερο».
Απέφυγε πάντως να προβεί λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτή η ελάφρυνση χρέους. «Το καλό με τη συνάντηση του Eurogroup ήταν ότι υπήρχαν πολύ λίγες κόκκινες γραμμές, πολύ λίγα δεν προχωρά (no-gos). Το μόνο όχι είναι το ονομαστικό κούρεμα χρέους», υπογράμμισε και συμπλήρωσε «πρέπει να έχουμε τώρα τη συζήτηση για το τι θα κάνουμε το 2018 αν η Ελλάδα καλύψει πλήρως τις ανάγκες του προγράμματος. Είναι ένας ημιαυτόματος ενεργοποιητής (trigger moment). Θα προτιμούσα να το συζητήσω τώρα και να δώσω λίγη καθαρότητα από να πρέπει να έχω αυτή την αβεβαιότητα για τα επόμενα τρία χρόνια».
Facebook Comments