Αποφασισμένος για τη λήψη νέων αποτελεσματικών μέτρων, ώστε να παταχθούν η διαφθορά και το «ξέπλυμα» χρήματος και να ενισχυθεί η διαφάνεια στη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εμφανίζεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Συγκεκριμένα, σχεδιάζει κανόνες, οι οποίοι θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στην ήδη προτεινόμενη από την κυβέρνησή του νομοθεσία για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής. Βάσει αυτών, οι εταιρείες και οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, θα θεωρούνται υπόλογες για τη συνενοχή των υπαλλήλων τους σε υποθέσεις «ξεπλύματος» και απάτης.

Επιπλέον, όσες ξένες επιχειρήσεις κατέχουν περιουσία στη Βρετανία ή επιδιώκουν να εξασφαλίσουν κρατικές συμβάσεις θα καταχωρίζονται σε νέο μητρώο, όπου θα αναφέρονται λεπτομερώς όσα ακίνητα έχουν. Παρά το ότι πρόκειται για νέο θεσμό, σε αυτόν θα συμπεριληφθούν και όσοι όμιλοι αναζητούν ακίνητα προς αγορά αλλά και εκείνοι, οι οποίοι ήδη έχουν περιουσία στη Βρετανία.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι οι διεφθαρμένοι ιδιώτες και όμιλοι, καθώς και οι διεφθαρμένες χώρες να μην μπορούν πλέον να διακινούν παράνομα κεφάλαια, να τα αποκρύπτουν και να προχωρούν σε «ξέπλυμα» διαμέσου της αγοράς ακινήτων του Λονδίνου, αλλά ούτε να εκμεταλλεύονται και τα κονδύλια της βρετανικής κυβέρνησης, αναφέρουν κρατικοί αξιωματούχοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ξένοι όμιλοι διατηρούν ήδη 100.000 ακίνητα στην Αγγλία και την Ουαλλία, εκ των οποίων τα 44.000 και πλέον βρίσκονται στο Λονδίνο.

Τα σχετικά για την εκστρατεία κατά της διαφθοράς ανέφερε σε άρθρο του ο Βρετανός πρωθυπουργός στην εφημερίδα «The Guardian». Επιπλέον, ο κ. Κάμερον τόνισε ότι εκτός της δίωξης εταιρειών, όταν δεν αποτρέπουν τη δωροδοκία και τη φοροαποφυγή, θα τεθεί υπό συζήτηση και το να θεωρείται κολάσιμη και η μη αποτροπή εγκλημάτων, όπως η απάτη και το «ξέπλυμα».

Οι εταιρείες, των οποίων το προσωπικό συνδράμει πελάτες να φοροαποφεύγουν, θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα. Αυτά προβλέπονται σε σχετικό νομοσχέδιο, στο πλαίσιο του οποίου θα θεσπιστεί νέα κατηγορία οικονομικού εγκλήματος. Το άρθρο του Ντέιβιντ Κάμερον στον «Guardian» συνέπεσε με τη χθεσινή διεθνή σύνοδο κατά της διαφθοράς. Είναι η πρώτη στη σύγχρονη ιστορία που διοργανώνεται με το θέμα αυτό και συγκαλείται έναν μήνα μετά τις αποκαλύψεις για εκτεταμένη φοροδιαφυγή επιχειρήσεων και μεμονωμένων ιδιωτών και κρατικών αξιωματούχων με τη διαρροή χιλιάδων εγγράφων από νομικό οίκο του Παναμά (υπόθεση Panama Papers). Σημειώνεται πως καθόλου τυχαία δεν ήταν η επιλογή της Βρετανίας να φιλοξενήσει τη διεθνή σύνοδο.

Κόμβοι

Στην υπόθεση του Παναμά, μεταξύ πολλών άλλων πανίσχυρων και πλουσίων του κόσμου, εμπλέκεται και ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού, ενώ δύο από τους μείζονες υπεράκτιους χρηματοπιστωτικούς κόμβους (Νήσοι Κεϊμάν, Παρθένοι Νήσοι) αποτελούν βρετανικές κτήσεις. Πάντως, χρηματιστές και επενδυτές επισημαίνουν πως το μεγαλύτερο «ξέπλυμα χρήματος» διεξάγεται στο Λονδίνο, τη Ν. Υόρκη και τη Φρανκφούρτη. «Εάν ο ανεπτυγμένος κόσμος δεν τακτοποιήσει τα του οίκου του και δεν εξαπολύσουν όλες ανεξαιρέτως οι χώρες του κόσμου επίθεση κατά της διαφθοράς, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν όσα όλοι μας επιδιώκουμε, δηλαδή την εξάλειψη της φτώχειας, τη διαχείριση των φυσικών πόρων της κάθε χώρας από τον γηγενή πληθυσμό και την ανάπτυξη αληθινών δημοκρατιών» υπογράμμισε, τέλος, στον «Guardian» ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Facebook Comments