Το πλήγμα στη βρετανική οικονομία εάν η χώρα ταχθεί υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι από «πολύ κακό έως πάρα πολύ κακό», δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ανάλογα με το ποια σενάρια λαμβάνονται υπόψη, θα είναι πολύ κακό έως πάρα, πολύ κακό», δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.

Την ίδια ώρα σε έκθεσή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι η Βρετανία κινδυνεύει να υποχωρήσει σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο πιο αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης και χαμηλότερων τιμών των ακινήτων και των μετοχών, εάν οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ τον επόμενο μήνα.

«Μια ψήφος υπέρ μιας αποχώρησης θα προκαλέσει μια παρατεταμένη περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας, οδηγώντας σε αστάθεια της χρηματοοικονομικής αγοράς και σε πλήγμα στο ΑΕΠ», ανέφερε το ΔΝΤ σε έκθεσή που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Μια ξαφνική παύση στις επενδύσεις σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως αυτός των εμπορικών ακινήτων και ο χρηματοοικονομικός τομέας, θα μπορούσε να επιδεινώσει το έλλειμμα-ρεκόρ στις τρέχουσες συναλλαγές της Βρετανίας, ανέφερε το ΔΝΤ.

«Τέτοιου είδους αντιδράσεις της αγοράς θα μπορούσαν απότομα να συρρικνώσουν την οικονομική δραστηριότητα, οδηγώντας περαιτέρω πτωτικά τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο», ανέφερε το Ταμείο.

Οι προειδοποιήσεις περιλαμβάνονται σε ετήσια έκθεση του Ταμείου για τη βρετανική οικονομία.

Χθες, η Τράπεζα της Αγγλίας είπε ότι η βρετανική οικονομία θα επιβραδυνθεί σημαντικά και ενδεχομένως θα εισέλθει σε βραχεία ύφεση, εάν οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ ενός Brexit. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε λεπτομερείς προβλέψεις για το πόσο μεγάλο πλήγμα θα καταφέρει το Brexit στην οικονομία.

Facebook Comments