Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, πρώην υπουργός και βουλευτής της Β’ Αθηνών επί δεκαέξι συναπτά έτη,πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 10ου Τακτικού Συνεδρίου μίλησε στο MarketNews για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα μέτρα που παίρνει, το #fygete και τη δική του αντιπρόταση, τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του κόμματός του, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, το άνοιγμα στην κοινωνία και σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς και τον πιθανό κυβερνητικό εταίρο της Νέας Δημοκρατίας όταν ανέλθει στην εξουσία.

Γιατί η Νέα Δημοκρατία ασκεί τόσο σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη λήψη και ψήφιση μέτρων;

Γιατί τα μέτρα που ψηφίζει η κυβέρνηση και προτείνει ήταν αχρείαστα, αν δεν ήταν στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας και η παρέα του. 21 δις χάθηκαν από το ΑΕΠ της χώρας μόνο στη διάρκεια της διακυβέρνησης Τσίπρα. Αυτό σημαίνει περίπου 2,5 δις σε φορολογικά έσοδα και μία παρατεταμένη ύφεση η οποία προστίθεται σε αυτό το λογαριασμό. Δε νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία υπερβάλλει. Εν αντιθέσει κρατάει μία στάση υπεύθυνης αντιπολίτευσης γιατί ούτε σε ακρότητες προβαίνει, ούτε στις διαδηλώσεις πρωτοστατεί. Η κοινοβουλευτική αντίδραση είναι η οφειλόμενη.

Το βασικό σας σύνθημα #fygete και το αίτημα για εκλογές εξακολουθούν να αποτελούν να αποτελούν τον κυρίαρχο πολιτικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας;

Ναι, παρότι φαίνεται ότι δεν κινδυνεύει η συνοχή τουκυβερνητικούσυνασπισμού, το αίτημα για να φύγουν παραμένει έντονα στην κοινωνία γιατί στην περίοδο της κρίσης, στα έξι χρόνια, το 25% περίπου το έχει διαχειριστεί ο κύριος Τσίπρας ενάμιση χρόνο τώρα και έχει δείξει ότι δεν μπορεί να φέρει καμία αναπτυξιακή πρόταση. Άρα, η παραμονή τους στην εξουσία, η οποία συνεπάγεται μόνο το βόλεμα των δικών του και κάποιων ιδεοληψιών, κοστίζει πολύ περισσότερο με την οικονομική του αποτυχία που προανέφερα. Νομίζω ότι ο κύριος Τσίπρας θα προσέφερε στο έθνος αν αποχωρούσε. Δυστυχώς η αγάπη του για την καρέκλα είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι η αγάπη του για την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του κόμματός σας και μαγαζιά έκλεισαν και η ανεργία αυξήθηκε και ουσιαστικές επενδύσεις δεν ήρθαν.  Με βάση τη σημερινή κατάσταση ποια θα ήταν η δική σας αντιπρόταση;

Σε ό,τι αφορά το πρώτο και το δεύτερο, και τα μαγαζιά και την ανεργία, έχετε δίκιο, αυτό που ανετράπη στη δικιά μας διακυβέρνηση ήταν η τάση. Κορυφώθηκε στη δικιά μας διακυβέρνηση και άρχισε να μειώνεται. Και η ανεργία και το λουκέτα γιατί αυξήθηκαν για πρώτη φορά οι επιχειρήσεις που ανοίγουν σε σχέση με αυτές που κλείνουν. Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες επενδύσεις δε νομίζω ότι είναι ακριβές. Μεγάλες επενδύσεις ήταν η επέκταση της COSCO στον Πειραιά, ο διπλασιασμός της επένδυσής της. Μεγάλη επένδυση ήταν αυτή της Fraport στα αεροδρόμια. Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το Ελληνικό και η ολοκλήρωση όλων των άλλων διαγωνισμών που είχαν ως στόχο τις αποκρατικοποιήσεις. Συνεπώς, μεγάλες επενδύσεις είχαν έρθει στη χώρα, δεν ολοκληρώθηκαν κι εδώ και ενάμιση χρόνο καρκινοβατούν.

Η αντιπρότασή μας είναι πάρα πολύ απλή. Ό,τι κάνεις δεν μπορείς να το κάνεις σε μία μακρά περίοδο γιατί χάνεις τα οφέλη. Αν θέλεις να πας σε ιδιωτικοποιήσεις και ενίσχυση των αποκρατικοποιήσεων πρέπει να κάνεις σε στείλεις σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα το μήνυμα στην αγορά. Αυτό δεν έχει καταλάβει η σημερινή κυβέρνηση. Εμείς είχαν ένα ορίζοντα από το Νοέμβριο του ’14 έως τον Ιούνιο του ’15 που θα ολοκληρώνονταν και θα κλείνανε όλες οι μεγάλες επενδύσεις. Μέσα σε αυτό το εξάμηνο θα είχε δημιουργηθεί η απαραίτητη κινητικότητα στην οικονομία. Σήμερα αυτό δε γίνεται.

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό αποτελεί το κρίσιμο ζήτημα της εποχής μας με αμφίβολη δυνατότητα ουσιαστικής αντιμετώπισης. Πιστεύετε εντέλει ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταπεξέλθει και να παραμείνει ακέραια;

Κοιτάξτε, η αδυναμία αντιμετώπισης του προσφυγικού μεταναστευτικού έχει να κάνει με τον τρόπο τον οποίο το αντιμετωπίζεις. Διότι, αν πιστεύεις ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και ότι θα πρέπει να αφήνεις δίαυλο σε οποιονδήποτε να περάσει, τότε ουσιαστικά δημιουργείς συνθήκες απώλειας της εθνικής κυριαρχίας. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι αντιμετωπίσιμο, δεν είναι τρομερό το νούμερο των 50.000 ανθρώπων στη χώρα. Είναι άθλιες οι συνθήκες στις οποίες τους έχουμε εγκαταλείψει. Δε θεωρώ ότι η χώρα μας έχει το τεράστιο πρόβλημα να αντιμετωπίσει τις ανάγκες 50.000 προσφύγων που βρίσκονται εδώ. Παράλληλα, πρέπει να συνεχίσει μία πολιτική για τη φύλαξη των συνόρων. Τα σύνορά μας δεν είναι αφύλακτα, δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αισθάνονται τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών στην Ελλάδα έχουν μία εύκολη αντιμετώπιση.

Είστε ικανοποιημένος από την έκβαση του 10ου Τακτικού Συνεδρίου ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής;

Νομίζω ότι ήταν ένα από τα πλέον επιτυχημένα συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας για τρείς βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι, παρά το σύντομο χρονικό διάστημα στο οποίο οργανώθηκε, θριάμβευσε η εσωκομματική δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα, από την εκλογή των Τοπικών Οργανώσεων μέχρι αυτή της Πολιτικής Επιτροπής και υπήρχε τεράστια συμμετοχή. 125.000 ψήφισαν για την ανάδειξη του συνεδρίου κι ένα συνέδριο 4.000 ανθρώπων πραγματικά λειτούργησε απόλυτα δημοκρατικά. Ο δεύτερος είναι ότι βάλαμε τις βάσεις για μια οργανωτική επανεκκίνηση της Νέας Δημοκρατίας με βάση το καινούργιο καταστατικό. Ο τρίτος είναι γιατί ανοίξαμε για πρώτη φορά το κορυφαίο μας όργανο στην κοινωνία προσκαλώντας πάρα πολλούς ανθρώπους να πάρουν το βήμα και να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες. Γι’ αυτό και αισθάνομαι προσωπική ικανοποίηση αλλά και άτυχος γιατί εκείνο το σαββατοκύριακο – δεν ξέρω για ποιο λόγο – τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επέλεξαν να απεργούν κι έτσι δεν υπήρχε δημοσιογραφική κάλυψη.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη φημολογούμενη προσχώρηση της Δράσης, του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, κτλ στη Νέα Δημοκρατία;

Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε όσους θέλουν να συνδράμουν σε αυτήν προσπάθεια. Δεν πάμε οργανωμένα και λέμε «Ελάτε» στη Δράση, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι αλλά μας ενδιαφέρουν ακόμα περισσότερο οι άνθρωποι που στήριξαν αυτά τα κόμματα και τις κινήσεις επειδή αυτό που θέλουμε πραγματικά είναι να διευρύνουμε την εκλογική μας βάση. Αξιόλογα στελέχη υπάρχουν παντού και βασικά υπάρχουν στην κοινωνία και δεν ασχολούνται με την πολιτική. Από εκεί σκοπεύουμε να φέρουμε ακόμα περισσότερους ανθρώπους στο προσκήνιο.

Αν η Νέα Δημοκρατία κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να είναι κυβερνητικός σας εταίρος;

Εμείς νομίζω ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε και την αυτοδυναμία. Σίγουρα, ανεξαρτήτως κομματικού αποτελέσματος, θα θέλαμε να κυβερνήσουμε με κόμματα που ασπάζονται την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, τη λογική του ανοίγματος της αγοράς και της ελεύθερης οικονομίας και τη λογική βεβαίως ότι δεν παίζουμε με τη χώρα, δεν παίζουμε το δικό μας παιχνίδι πάνω από τον εθνικό στόχο που είναι η Ελλάδα να βγει από την κρίση και να αντιμετωπίσει την αναπτυξιακή της καχεξία. Δηλαδή, όλα τα κόμματα που ασπάζονται τα παραπάνω θα μπορούσαν να αποτελέσουν κυβερνητικό μας εταίρο. 

Facebook Comments