Με αφορμή τη συνέχιση των εργασιών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης (της επιτροπής που κατάρτισε το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης) με στόχο τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου, διοργανώνεται μια εξαιρετικά σημαντική ημερίδα, όπου αναγνωρισμένοι Έλληνες και Ξένοι Ακαδημαϊκοί και Ειδικοί (νομικοί, ψυχολόγοι, ιατροί, κοινωνικοί επιστήμονες),  θα συζητήσουν και θα αναλύσουν τις διεθνείς εξελίξεις και την Ελληνική πραγματικότητα σε σχέση με την ευθύνη ανατροφής των παιδιών των χωρισμένων γονέων.

SHARED PARENTING

Ανάγκη προσαρμογής του θεσμικού πλαισίου

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 ώρα 10:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωστής Παλαμάς Ακαδημίας 48 & Σίνα

Θα γίνει εις βάθος συζήτηση σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις ως προς τις πλέον ενδεδειγμένες πρακτικές στον τομέα της κοινής ανατροφής των παιδιών. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν και πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς μα σκοπό την ανάδειξη του ζητήματος και την ανάληψη πρωτοβουλιών ως προς τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού θεσμικού πλαισίου.

Σε όσους παρακολουθήσουν το σύνολο της ημερίδας, θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Διοργανωτής: Ελληνικό Συμβούλιο Κοινής Ανατροφής, επιστημονική εταιρεία

Υπό την αιγίδα:

International Council on Shared Parenting ICSP

National Parents Organisation NPO (ΗΠΑ).

Υπεύθυνοi επικοινωνίας

Νικόλαος Γκόλφης, ιατρός, τηλ. 6945625223

Σωκράτης Καραμπατέας, ψυχολόγος, τηλ. 6940914203

Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος, δικηγόρος, τηλ. 6932410460

www.synepimelia.gr, [email protected]

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ σημαίνει

  • κοινές γονικές ευθύνες (γονική μέριμνα και επιμέλεια) είτε οι γονείς ζουν μαζί είτε όχι, καμία ξεχωριστή διάταξη για τα αναγνωρισμένα παιδιά εκτός γάμου,
  • κατά τεκμήριο ίσο χρόνο και με τους δύο γονείς, όπου ίσος ορίζεται ο χρόνος όπου για τουλάχιστον 35 % των ημερών και των διανυκτερεύσεων το παιδί βρίσκεται με κάθε γονέα του, όταν αυτοί δεν μένουν μαζί,
  • διαδικασίες που διώχνουν τους γονείς από τα δικαστήρια και την αντιδικία (μεσολάβηση, συμφωνίες που κυρώνονται από το δικαστή με τη διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου, σχέδια ανατροφής τέκνου),
  • υποστηρικτικές οργανωμένες δικαστικές ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες από επαγγελματίες της οικογένειας,

Κοινή Ανατροφή – Shared Parenting σημαίνει κοινή γονική μέριμνα και επιμέλεια καθώς και ίσο χρόνο με το παιδί και με τους δύο γονείς είτε μένουν μαζί είτε όχι. Ως ίσος ορίζεται ο χρόνος όταν το παιδί κατ ελάχιστον 35 %, περιλαμβανομένων των διανυκτερεύσεων, βρίσκεται με κάθε γονέα.

Το νομικό τεκμήριο υπέρ της κοινής ανατροφής – presumption of shared parenting – πρέπει να είναι η βάση κάθε νομοθετικής μεταρρύθμισης που επιδιώκει ν ανοίξει το δρόμο της εξωδικαστικής επίλυσης των οικογενειακών διαφορών με τη χρήση σύγχρονων ευέλικτων μεθόδων. Τέτοιες είναι τα σχέδια ανατροφής παιδιών, η δικαστική μεσολάβηση, οι υποστηρικτικές δικαστικές υπηρεσίες, η εκδίκαση των υποθέσεων από εξειδικευμένους οικογενειακούς δικαστές.

Η διατήρηση υψηλού επιπέδου σύγκρουσης και αντιδικίας γύρω από την ανατροφή των παιδιών ελέγχεται ως μορφή ενδοοικογενειακής ψυχολογικής βίας σε βάρος του άλλου γονέα και του παιδιού.

Πρόγραμμα.

10:30 – 11:00 Υποδοχή και χαιρετισμοί

Κωστής Παπαϊωάννου, Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Υπ. Δικαιοσύνης

Angela Hoffmeyer, Secretary General I.C.S.P.,

Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος Πρόεδρος Ελληνικού Συμβουλίου Κοινής Ανατροφής,

11:00 -12:30

Πρόεδρος : Αναστασία ΚΑΛΑΝΤΖΗ – ΑΖΙΖΙ, ομότιμος καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών,

Αναστασία ΤΣΑΜΠΑΡΛΗ, καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας πανεπιστημίου Αιγαίου,  “Η σημασία του γονικού ζεύγους ως παράγοντας δόμησης του ψυχισμού”.

Όλγα ΘΕΜΕΛΗ, αναπληρώτρια καθηγήτρια εγκληματολογικής ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, “Από τις σχέσεις στοργής στις σχέσεις τοξικότητας : το σύνδρομο της γονεϊκής αποξένωσης και ο κίνδυνος νομικής πλάνης“.

Ροζαλία ΓΙΑΝΝΑΚΗ, παιδοψυχίατρος- συστημική θεραπεύτρια ζεύγους και οικογένειας, “Ψυχικές διεργασίες μετάβασης παιδιών και γονέων σε διαζύγιο”

Παντελής ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ψυχίατρος- πρόεδρος της εκπαιδευτικής επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικής & Οικογενειακής Θεραπείας, “Ο νέος ρόλος του πατέρα στην ψυχική δόμηση του παιδιού.

Γιώργος ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ψυχίατρος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού “Καταγγελίες ή υπόνοιες κακοποίησης ή παραμέλησης ενός παιδιού: σύγχρονες αντιλήψεις για την αποτελεσματική τους διερεύνηση χωρίς την επανθυματοποίησή του.”

12:30 – 13:00 διάλειμμα – καφές

13:00 -14:00

Κωσταντίνος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, αν. καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, “Ερμηνεία ή επανανομοθέτηση ;”

Κωσταντίνος ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ, ΔΝ δικηγόρος, “Οι μετασχηματισμοί της έννομης τάξης – από το παραδοσιακό στο (σκληρό) φιλελεύθερο μοντέλο – και μετά τι;

Μαρία ΜΠΛΙΑΤΗ, δικηγόρος, επιστήμονας στο Συνήγορο του Παιδιού, “Οι προηγηθείσες προσπάθειες αλλαγής του οικογενειακού δικαίου και οι θέσεις του συνηγόρου του παιδιού.”

Πατρίνα ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, “Η σύσταση σώματος δικαστικών ψυχο – κοινωνικών υπηρεσιών”.

14:00 – 14:30 Στρογγυλή Τράπεζα

Συντονιστής : Ζέφη Δημαδάμα αντιπρόεδρος πολιτικής ένωσης γυναικών, δημοσιογράφος

Εκπρόσωποι Κομμάτων :

(ΣΥΡΙΖΑ), (Ν.Δ.), (ΑΝΕΛ), (ΠΑΣΟΚ – Δ.Α.), (το Ποτάμι), (Ένωση Κεντρώων), (ΚΚΕ), (ΛΑΕ)

παρεμβάσειςβιντεομήνυματα

Edward KRUK, Professor at the University of British Columbia, President ICSP, Research Consensus on Shared Parenting after Separation and Divorce (βίντεο)

Hildegund Sünderhauf-Kravets, professor Evangelische Hochschule Nürnberg (βίντεο)

Ned HOLSTEIN, PhD President National Parents Organisation (USA) (βίντεο)

Dott. Vittorio Carlo Vezzetti, pediatra, Presidente Colibri, Presentazione di tutti i 75 studi comparativi tra shared parenting e sole residence pubblicati fra il 1977 e il 2014.

Βασίλης ΦΟΥΣΚΑΣ, Professor of International Relations, University of London (βίντεο)

SHARED PARENTING

Ανάγκη προσαρμογής του θεσμικού πλαισίου

Σάββατο 21 Μαΐου 2016 ώρα 10:30

Επιστημονική Επιτροπή

Βασίλης ΦΟΥΣΚΑΣ, Prof. University of London – Αγγλία

Πατρίνα ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ, αν. καθηγήτρια Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,

Σωκράτης ΚΑΡΑΜΠΑΤΕΑΣ, Συμβουλευτικός Ψυχολόγος

Οργανωτική Επιτροπή

Χρήστος Αγγέλου, Κατερίνα Γιαγτζόγλου, Νικόλαος Γκόλφης, Αθηνά Ζορμπαλά, Σωκράτης Καραμπατέας, Νικόλαος Κόμπλας, Γιάννης Παπαρρηγόπουλος, Νίκη Σιέμπου, Νεκτάριος Σουλδάτος.

 

θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης

Facebook Comments