Οι Έλληνες στη μέγκενη των φόρων
Οι Έλληνες στη μέγκενη των φόρων
Ανταπόκριση από την Αθήνα για τα νέα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν και την υπερφορολόγηση των πολιτών φιλοξενεί η Neue Zürcher Zeitung. Η εφημερίδα αναφέρεται διεξοδικά με στοιχεία στην επιβολή των φόρων τα τελευταία χρόνια και σημειώνει: «Είναι γεγονός ότι από τις αρχές του χρόνου η κατάσταση κάθε εβδομάδα χειροτερεύει. Εάν σφίξει ακόμα περισσότερο η φορολογική μέγκενη, τότε το πρόγραμμα θα αντιμετωπίσει προβλήματα νωρίτερα από ό,τι υπολογίζεται, κυρίως εάν επαληθευθούν οι φόβοι των τουριστικών επιχειρήσεων για μια μικρή μείωση των τουριστικών αφίξεων».
Και η εφημερίδα σημειώνει λίγο παρακάτω : «Όλα αυτά είναι γνωστά στους πρωταγωνιστές των εξελίξεων σε Ελλάδα και ΕΕ. Ο Τσίπρας όμως δεν θα άντεχε να μειώσει τις δαπάνες (όπως μισθούς και συντάξεις, οι οποίες αποτελούν το 95% των κρατικών δαπανών) και να εξοργίσει την πολιτική του πελατεία. Οι ευρωπαίοι εταίροι, από την άλλη πλευρά, δεν θέλουν να ασκήσουν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να αλλάξει κάτι. Λίγο πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα και δεδομένης της σκλήρυνσης του μετώπου με την Τουρκία στο προσφυγικό, οι ευρωπαίοι εταίροι δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν μια νέα ελληνική κρίση. Ο Τσίπρας και οι αριστεροί ριζοσπάστες τους εξέπληξαν πάντως θετικά: μέχρι σήμερα οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνητικών κομμάτων ψήφισαν όλα τα επώδυνα μέτρα».
Αναφορές στο γερμανικό Τύπο υπάρχουν ακόμα για την χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία στην Ειδομένη. Για παράδειγμα η Zeit γράφει πως «Μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες προσπάθησαν με την βοήθεια ενός συρμού να σπάσουν τον φράκτη στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. H αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων».
Η Τουρκία, η άρση της ασυλίας των βουλευτών και η γενοκτονία των Αρμενίων
«Θέατρο δημοκρατίας στο Βόσπορο» είναι ο τίτλος του σχολίου στην εφημερίδα Die Welt,το οποίο ασχολείται με την ψηφοφορία στο τουρκικό κοινοβούλιο για την άρση της ασυλίας βουλευτών. Η εφημερίδα σημειώνει: «Εάν γίνει η συνταγματική αλλαγή, η τελευταία σοβαρή φωνή της αντιπολίτευσης θα σιγήσει. Ο ρόλος του κοινοβουλίου ως τόπος συζήτησης και ελέγχου θα υπονομευθεί και θα αρθεί η διάκριση των εξουσιών. Και αυτό το τελευταίο είναι που ενδιαφέρει τον Ερντογάν – δεν ανέχεται καμία ανάμιξη, απαγορεύει την κριτική, απλά δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία του».
Το ψήφισμα στο γερμανικό κοινοβούλιο στις 2 Ιουνίου για την γενοκτονία των Αρμενίων στον A´ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην Άγκυρα, αποτελούν αντικείμενο σχολιασμού. Η Berliner Zeitung γράφει: «Ο ισχυρισμός του Ερντογάν ότι το ψήφισμα της γερμανικής βουλής επιβαρύνει τη συμφιλίωση μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων είναι τόσο παράξενος όσο και κυνικός. Υποδηλώνει πως μια συμφιλίωση είναι δυνατή μόνο όταν χρησιμοποιούνται ψέματα. Ψέματα του είδους, ότι πριν από εκατό χρόνια συνέβη μόνο μια ΄τραγωδία’. Τότε όμως επρόκειτο για γενοκτονία, η τραγωδία παίζεται σήμερα. Και είναι η διάλυση της τουρκικής δημοκρατίας από τον αυτοκράτορα Ερντογάν και η εμμονή του να αντικαταστήσει δια τιμωρίας την αλήθεια της γενοκτονίας με τα ψέματα της ‘τραγωδίας’.
Facebook Comments