Στην ταινία «Daniel Blake» του Κεν Λόουτς ο Χρυσός Φοίνικας
Ο Βρετανός Κεν Λόουτς κέρδισε για δεύτερη φορά τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για την ταινία - γροθιά στο στομάχι «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ»
Ο Βρετανός Κεν Λόουτς κέρδισε για δεύτερη φορά τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για την ταινία - γροθιά στο στομάχι «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ»
Ο Βρετανός Κεν Λόουτς κέρδισε για δεύτερη φορά τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για την ταινία – γροθιά στο στομάχι «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ», που καταγγέλλει τη διάλυση του κοινωνικού συστήματος και τις κοινωνικές αδικίες μέσα από τα μάτια ενός ανέργου.
«Αυτός ο κόσμος στον οποίο ζούμε βρίσκεται σε μια επικίνδυνη κατάσταση, επειδή οι ιδέες τις οποίες αποκαλούμε νεοφιλελεύθερες (…) μπορεί να μας οδηγήσουν στην καταστροφή», δήλωσε ο θριαμβευτής του φεστιβάλ των Καννών καταγγέλλοντας κατά την παραλαβή του βραβείου του τη «λιτότητα.
«Πρέπει να πω ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, ίσως και αναγκαίος», τόνισε ο Λόουτς μιλώντας στα γαλλικά και τα αγγλικά, αφού προειδοποίησε για τον κίνδυνο επανόδου της άκρας δεξιάς.
«Τα πιο ευάλωτα άτομα είναι αυτά που επλήγησαν περισσότερο από τη μείωση των επιδομάτων (…) και τους λένε ότι αν είναι φτωχοί, το λάθος είναι δικό τους», είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την προβολή της ταινίας του.
Πιστοί στη μέθοδό τους, ο Κεν Λόουτς, ο οποίος έχει γυρίσει περισσότερες από τριάντα ταινίες, και ο σεναριογράφος του, ο Πολ Λάβερτι, πήγαν από τη Σκωτία στα Μίντλαντς για να συλλέξουν μαρτυρίες.
Απασχολούμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας και άνθρωποι που μένουν στο περιθώριο πρέπει μερικές φορές να επιλέξουν μεταξύ της σίτισης ή της θέρμανσης, σε μια χώρα όπου οι τράπεζες τροφίμων και τα συσσίτια είναι όλο και πιο συχνά.
Μέσα από αυτό το περιβάλλον προέκυψε ο χαρακτήρας του 59χρονου ξυλουργού Ντάνιελ Μπλέικ, ενός ευσυνείδητου τεχνίτη που αναγκάστηκε να σταματήσει τη δουλειά όταν υπέστη οξύ καρδιακό επεισόδιο. Η ταινία γυρίστηκε στο Νιούκασλ, στη βορειοανατολική Αγγλία, την πόλη με μακρά παράδοση στον εργατικό αγώνα.
Κριστιάν Μουνγκίου και Ολιβιέ Ασαγιάς μοιράζονται το βραβείο σκηνοθεσίας
Το βραβείο σκηνοθεσίας του 69ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών δόθηκε από κοινού στον Ρουμάνο Κριστιάν Μουνγκίου για την ταινία «Bacalaureat» και στον Γάλλο Ολιβιέ Ασαγιάς για την ταινία «Personal shopper». Στο «Bacalaureat», ο Κριστιάν Μουνγκίου παρουσιάζει με ιδιαίτερα οξύ τρόπο τους συμβιβασμούς και τη διαφθορά μέσα στη ρουμανική κοινωνία.
Στο φιλμ «Personal Shopper», ο Ασαγιάς αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας, της Μορίν, η οποία ελπίζει να επικοινωνήσει με το πνεύμα του δίδυμου αδελφού της που πέθανε λίγους μήνες νωρίτερα. «Είναι πάντα δύσκολο να πάρεις μια σωστή απόφαση», είπε ο 48χρονος Μουνγκίου, ευχαριστώντας την κριτική επιτροπή.
«Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου που μου έδειξε τον προσανατολισμό στη ζωή», πρόσθεσε ο εμβληματικός σκηνοθέτης του ρουμανικού κινηματογράφου, μιλώντας στα αγγλικά και γαλλικά. Η νέα ταινία του σκηνοθέτη του φιλμ «4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες», που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα το 2007, αφηγείται την ιστορία του Ρομέο, ενός πατέρα που το μόνο που θέλει είναι η κόρη του να εισαχθεί σε ένα βρετανικό πανεπιστήμιο. Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο 61 ετών Ολιβιέ Ασαγιάς δήλωσε ότι οι Κάννες του έχουν δώσει πολλά πράγματα.
«Αυτό το βραβείο σκηνοθεσίας είναι το ωραιότερο βραβείο, το οποίο μοιράζομαι με έναν κινηματογραφιστή που θαυμάζω. Η σκηνοθεσία είναι κάτι που επινοείται συλλογικά, αλλά έχω την εντύπωση πως δημιούργησα μια ομάδα και το βραβείο αυτό της ανήκει συλλογικά».
Το Μεγάλο βραβείο (Grand Prix) για την πιο πρωτότυπη ταινία στο 69ο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών δόθηκε στην ταινία «Juste la fin du monde», του 27χρονου Καναδού Ξαβιέ Ντολάν.
Το βραβείο γυναικείου ρόλου δόθηκε στην Φιλιππινέζα Ζακλίν Ζοζέ για την ερμηνεία της στην ταινία «Ma Rosa» του Μπριγιάντε Μεντόσα.
Το βραβείο ανδρικού ρόλου δόθηκε στον Ιρανό Σαχάμπ Χοσεϊνί για την ερμηνεία του στην ταινία «Le Client» του Ασγάρ Φαρχαντί.
Facebook Comments