Οι αγορές μπορεί να γλίτωσαν ένα νέο «ελληνικό δράμα», εμείς πάλι όχι…
Οι αγορές μπορεί να γλίτωσαν ένα νέο «ελληνικό δράμα», εμείς πάλι όχι...
Οι αγορές μπορεί να γλίτωσαν ένα νέο «ελληνικό δράμα», εμείς πάλι όχι...
Με την Βουλή να επικυρώνει την Κυριακή φόρους που θα στοιχίσουν συνολικά στους φορολογούμενους περί τα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, μεταξύ των οποίων ο.. πρώτη φορά ΦΠΑ 24%, η κατά 50% αύξηση στον ΦΠΑ στα νησιά, το χαράτσι στον καφέ, στην μπύρα στην συνδρομητική τηλεόραση, στην κινητή τηλεφωνία, στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και στα αυτοκίνητα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποφάσισε να χτυπήσει ακόμα και εκείνον τον Έλληνα που έχει κλειστεί στο σπίτι του λόγω οικονομικής στενότητας και ήθελε να βλέπει κανέναν αγώνα και καμιά ταινία να ξεχνιέται.
Με αυτά στις βαλίτσες του, το οικονομικό επιτελείο πάει σήμερα στο Eurogroup για να πάρει το πράσινο φως για την πολυπόθητη δόση, η οποία μόνο στην Ελλάδα δεν πρόκειται να πάει όταν εκταμιευτεί. Τα 11 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το προσχέδιο της συνεδρίασης, προορίζονται να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας έως τα τέλη Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, τα 3,8 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ τα 7,2 δισ. ευρώ θα πιστωθούν απευθείας στον ξεχωριστό λογαριασμό που χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου δανεισμού.
Τα 3,8 δισ. ευρώ όμως θα μπορούν να εκταμιευτούν σε δόσεις, ανάλογα με την πρόοδο που θα σημειώνει η ελληνική πλευρά στη μείωση των καθαρών οφειλών της, η οποία θα αξιολογείται από τους δανειστές. Πιάσ το αβγό και κούρευ το, δηλαδή.
Και εντωμεταξύ οι σχέσεις μας με τους δανειστές αναμένονται… μακρόβιες. Εάν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα διατηρηθεί στο 3,5%, οι πληρωμές προς τους πιστωτές θα συνεχιστούν έως το… 2059, με το διάστημα 2017-2019 να έρχονται μεγάλες πληρωμές σε ΕΚΤ και ESM, το 2023-2040 τεράστια ποσά σεEFSF και κυβερνήσεις, και από το 2043 και μετά τις πληρωμές μονοπωλούν ο ESM και ο EFSF.
Σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που δημοσιοποίησε χθες το ΔΝΤ, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος αναμένεται να ξεπεράσουν το όριο του 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2024, το 20% μέχρι το 2029, ανερχόμενες στο 30% περίπου μέχρι το 2040 και κοντά στο 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, ενώ φέτος θα αγγίξουν το 17,9%.
Όπως τονίζει το Ταμείο μάλιστα, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος πρέπει να διατηρηθούν χαμηλότερα του 10% του ΑΕΠ έως το 2040.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει πρακτικά πως οι εκτιμήσεις των ευρωπαίων «δεν βγαίνουν» και επαναλαμβάνει ότι για να φτάσει η Ελλάδα σε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ απαιτείται «ηρωική» προσπάθεια, ενώ τονίζει ότι ο γνωστός «κόφτης» δαπανών …δεν αποτελεί αποτελεσματικό αντίδοτο στις στέρεες μεταρρυθμίσεις. Αρα δεν αρκεί ο κόφτης για το ΔΝΤ, το οποίο ουσιαστικά επιμένει ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν θα φέρουν το πλεόνασμα το 2018 μόλις στο 1,5%.
Εντωμεταξύ, το Ταμείο ζητά και αλλαγή όρων ακόμα και για την πολυπόθητη δόση του ESM που η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει στο τσεπάκι της αύριο. Συγκεκριμένα, ζητά να δοθεί με νέους όρους -επιμήκυνση και σταθερά επιτόκια, για να σταλεί ισχυρό σήμα στις αγορές για την δέσμευση των ευρωπαίων πιστωτών να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Και έτσι, ενώ ο κύριος Τσίπρας ήταν έτοιμος να διαφημίσει την μεγάλη του νίκη για το χρέος, έτσι ώστε να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού και της φοροκαταιγίδας που τον περιμένει, το Ταμείο έρχεται λίγες ώρες πριν το «κρίσιμο» αυτό Eurogroup και βάζει ξανά στο τραπέζι τους όρους του: Μόνο αν αλλάξουν οι στόχοι για ανάπτυξη και πλεόνασμα το ΔΝΤ θα στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα.
Επίσης επαναλαμβάνει την θέση του για την ανάγκη μιας εμπροσθοβαρούς και άνευ όρων ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα η οποία πρέπει να εφαρμοστεί τώρα και ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2018.
Λίγη ώρα νωρίτερα ο Σόιμπλε είχε διαμηνύσει ότι αν και θεωρεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη, ωστόσο η θέση της Γερμανίας σε ότι αφορά πιθανή ελάφρυνση χρέους δεν αλλάζει, δηλαδή θα το συζητήσει μετά τις γερμανικές εκλογές το 2017. Έτσι, το σίριαλ γύρω από την ασυμφωνία για το χρέος αναμένεται να συνεχιστεί.
Μάλιστα, στο βασικό σενάριο του Ταμείου, το ελληνικό χρέος θα ανέλθει στο 174% του ΑΕΠ έως το 2020, ενώ μέχρι το 2022 θα υποχωρήσει στο 167%. Αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 160% του ΑΕΠ μέχρι το 2030, αλλά θα αυξηθεί εκ νέου προσεγγίζοντας το 250% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.
Εκτός όλων των παραπάνω, σε ότι αφορά τις τράπεζες – οι συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις των οποίων από το 2010 έχουν προσθέσει 43 δισ. στο χρέος ή 24% του ΑΕΠ – το ΔΝΤ θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει ένα μαξιλάρι 10 δισ. ευρώ για να καλυφθούν πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες είτε για τη διαγραφή κόκκινων δανείων είτε για την κάλυψη του αναβαλλόμενου φόρου στα κεφάλαιά τους που ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ.
Με λίγα λόγια, το ΔΝΤ έριξε τη βόμβα του για χρέος, δόση, τράπεζες, κόφτη, ανάπτυξη, πλεόνασμα και πολλά άλλα. Και να κλείσει λοιπόν αύριο η αξιολόγηση, βλέπει κανείς να έχει στρώσει κάτι;
Μ’ αυτά και μ’αυτά, μπορεί οι αγορές να απέφυγαν να ζήσουν ένα ακόμα ελληνικό δράμα αυτό το καλοκαίρι, ωστόσο όπως δείχνουν τα πράγματα, και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν αναμένεται να κουνηθεί από την γλυκιά καρέκλα της εξουσίας πριν την ώρα της, το δράμα του δικό μας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί για πολλά πολλά χρόνια.
Facebook Comments