Απολογισμός της επιστημονικής ημερίδας “Διεθνείς εξελίξεις και η ελληνική πραγματικότητα στην ευθύνη ανατροφής των παιδιών χωρισμένων γονέων”.

ΤΟ Σάββατο 21 Μαίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, για πρώτη φορά, μια ιδιαίτερα σημαντική ημερίδα με θέμα “Διεθνείς εξελίξεις και η ελληνική πραγματικότητα στην ευθύνη ανατροφής των παιδιών χωρισμένων γονέων”.

Οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα ανέλυσαν το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την ανατροφή των παιδιών χωρισμένων γονέων και τις επιπτώσεις του όσο από νομικής όσο και από κοινωνικής – ψυχολογικής για πλευρά για τα παιδιά και κατά πλειοψηφία εισηγήθηκαν την αλλαγή της νομοθεσίας του υπάρχοντος οικογενειακού δικαίου και της εισαγωγής της κοινής ανατροφής [i] και των υποστηρικτικών ψυχο – κοινωνικών υπηρεσιών.

Η Κοινή Ανατροφή – Shared Parenting έχει αποδειχθεί διεθνώς ότι είναι το καλύτερο σύστημα ανατροφής παιδιών που οι γονείς δεν ζουν μαζί, σχεδόν το ίδιο καλό με αυτό όπου ο να ζουν οι γονείς στο ίδιο σπίτι σαν ζευγάρι. Αντίθετα η αποκλειστική επιμέλεια έχει αποδεδειγμένα βλαπτικές συνέπειες για το παιδί.

Την εκδήλωση άνοιξε ο εκπρόσωπος του κ. Κ. Παπαϊωάννου, Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μιλώντας για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του οικογενειακού δικαίου και επισημαίνοντας ότι η μεταρρύθμιση ως επίκεντρο έχει την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.

Ο κ. Ε. Ξηνταρόπουλος ανακοίνωσε ότι : “Η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το οικογενειακό δίκαιο θα κληθεί μετά την ολοκλήρωση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, να εξετάσει και τις νομικές πτυχές αναλόγων θεμάτων ευρύτερα του οικογενειακού δικαίου.”

Οι καθηγητές κ. κ. KRUK και ΦΟΥΣΚΑΣ και οι Dr HOLSTEIN και VEZETTI με βιντεομήνυμα παρουσίασαν τα πλεονεκτήματα και την εξάπλωση σε παγκόσμιο επίπεδο της εφαρμογής της αρχής της Κ.Α. – S. P.

Αξιοσημείωτο είναι ότι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων τάχθηκαν θερμά υπέρ της Κοινής Ανατροφής και της ανάγκης προσαρμογής της Ελληνικής Νομοθεσίας και πραγματικότητας.

Πιο συγκεκριμένα η αντιπρόεδος του ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ κα Δημαδάμα ανέφερε χαρακτηριστικά : “Υπάρχει μια μετάβαση. Μιλάγαμε για τον ρόλο των γυναικών και μιλάμε για την ισότητα των φύλων. Μιλάμε για ισόρροπη συμμετοχής στις ευκαιρίες των ανδρών και βάζουμε πλέον την κοινή γονική ευθύνη σ αυτή την ισότητα των φύλων. Υπάρχει μια διεύρυνση και μια προσπάθεια και το παιδί να ενταχθεί σ αυτή την προσπάθεια ισότητας.”

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λάμπρου ανέφερε ότι :” Εφόσον η κοινωνία αλλάζει, οι οικογένειες αλλάζουν, τα δικαστήρια πρέπει να προσαρμοστούν σ αυτές τις αλλαγές ανεξάρτητα από τη νομοθεσία…χωρίς να υποτιμώ καθόλου το νομοθετικό πλαίσιο και την ανάγκη ν αλλάξουν άμεσα ορισμένα πράγματα …

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει με σαφήνεια ως βασική αρχή την συνεπιμέλεια…

Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του οικογενειακού δικαίου … είναι στη διαδικασία αναθεώρησης του οικογενειακού δικαίου.”

Αξίζει το κόπο το παιδί να μοιράζεται στην καθημερινότητα του χρόνο και με τον μπαμπά και με τη μαμά, και τις διακοπές αλλά και την καθημερινότητα και ο πατέρας να μην είναι ο γονιός του Σαββατοκύριακου ή μια μηχανή που κόβει χρήμα.”

Η εκπρόσωπος από το ΠΟΤΑΜΙ κα Τζούλια είπε ότι η νομοθεσία και η νομολογία στην Ελλάδα είναι παρωχημένες και το Ελληνικό σύστημα πάσχει.  Απαιτείται επανανομοθέτηση και ρύθμιση του ζητήματος από την αρχή. “Το Ποτάμι συμφωνεί με την συνεπιμέλεια ως κανόνα, τα οικογενειακά δικαστήρια, τη μεσολάβηση και την συμβιβαστική επίλυση των διαφορών.

Χαιρετισμό απεύθυνε η Γ.Γ. του Διεθνούς Συμβούλιου Κοινής Ανατροφής – ICSP κα HOFMEYER.  Την εκδήλωση οργάνωση η επιστημονική εταιρεία  “Ελληνικό Συμβούλιο Κοινής Ανατροφής – CSP GREECE”. Στο σάιτ www.synepimelia.gr θα δημοσιευτούν πολύ σύντομα τα πρακτικά της ημερίδας και τα σχετικά βίντεο.

 

Υπεύθυνοι επικοινωνίας

Ι. Παπαρρηγόπουλος 6932410460

Ν. Γκόλφης 6945625223

Σ. Καραμπατέας 6940914203

 


[i]Η  ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ – SHARED PARENTING σημαίνει ότι και οι δύο γονείς ανατρέφουν εξίσου το παιδί, δηλαδή προϋποθέτει  (Α) ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ (Β) όσο το δυνατόν περισσότερο ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ και από τους δύο γονείς όπου ορίζεται ως ίσος ο χρόνος που εξασφαλίζει τουλάχιστον 35 % του χρόνου του παιδιού με κάθε γονιό του, περιλαμβάνοντας σαυτό τις διανυκτερεύσεις.

 

 

Facebook Comments