Μετά από έξι χρόνια διασώσεων, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη, σημειώνει η Citigroup σε νέα της έκθεση για την Ελλάδα, μετά το χθεσινό Eurogroup.

Όπως επισημαίνει, η εκταμίευση των 10,3 δισ. είναι σίγουρα μια καλή είδηση ​​για το βραχυπρόθεσμο διάστημα. Αφαιρεί τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών προς το ΔΝΤ (€1,5 δισ.) και την ΕΚΤ (€2,3 δισ.) έως τα τέλη του έτους.

Παρέχει πόρους για περίπου το ήμισυ των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης, βοηθώντας να χαλαρώσει η ακόμη πολύ-σφιχτή θέση της εγχώριας ρευστότητας και μάλλον επιτρέπει στην ΕΚΤ να επαναφέρει το waiver στα ελληνικά ομόλογα στις 2 Ιουνίου, παρέχοντας έτσι φθηνότερη πηγή χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες.

Η Citi προειδοποιεί ότι η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα θα συνεχιστεί, αν και η αόριστη δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να εξακολουθήσει να παρέχει κάποιο πολιτικό κεφάλαιο στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από την ήμερα της πρώτης εκλογής του τον Ιανουάριο του 2015 υπόσχεται μια συμφωνία για το χρέος.

Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για το 2018, απέχουν πολύ από τις συστάσεις του ΔΝΤ ( και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν είναι λεπτομερή ή ιδιαίτερα εκτεταμένα). Η δήλωση  του Eurogroup πρότεινε επίσης ότι μπορεί να μην χρειαστούν, εκτός και αν το δείξει μία νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Facebook Comments