Είναι προφανές ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν μία νέα ελληνική κρίση αυτή τη στιγμή, καθώς η Ε.Ε έχει μπροστά της ένα θερμότατο καλοκαίρι, που μπορεί να αποδειχτεί πιο κρίσιμο από αυτό του 2015.

Με έναν μόλις μήνα να απομένει για το δημοψήφισμα του Brexit, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα για το τι θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη το βράδυ της 23ηςΙουνίου. 

Επιπλέον, τα κατάσταση με το προσφυγικό παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη και οι διαθέσεις του Ερντογάν δείχνουν πως η συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία μπορεί να ναυαγήσει λίαν συντόμως.

Και ο πονοκέφαλος των Ευρωπαίων δε σταματά εκεί : οι επικείμενες εκλογές στην Ισπανία, η κυβέρνηση μειοψηφίας στην Πορτογαλία οι προβληματικές τράπεζες σε Ιταλία και σε άλλες χώρες του μπλοκ, δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας και θυμίζουν σε Βερολίνο και Βρυξέλλες πως η Ελλάδα δεν είναι ούτε το μοναδικό αλλά και ούτε το μεγαλύτερό τους πρόβλημα.

Και για αυτόν τον λόγο θέλουν να κρατήσουν το ελληνικό πρόβλημα – γιατί πρόβλημα παραμένει – στο περιθώριο μέχρι νεοτέρας. Φυσικά, προς μεγάλη τύχη του Αλέξη Τσίπρα, δεν θέλουν να ακούσουν το παραμικρό για πρόωρες εκλογές στη χώρα μας και να κινδυνέψουν να ξεσπάσει νέο κύμα πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας.

Έτσι αποφάσισαν για μία ακόμη φορά να κλωτσίσουν το τενεκεδάκι παρακάτω στο δρόμο, να κουκουλώσουν με ημί-μετρα το πρόβλημα για λίγο διάστημα και να καθησυχάσουν τις αγορές ότι το ελληνικό ζήτημα αντιμετωπίζεται και δεν θα σκάσει στο κεφάλι τους τον Ιούνιο και τον Ιούνιο όταν θα πρέπει να πληρώσει τις δόσεις σε ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Αυτά προς το παρόν γιατί οι διαφωνίες και οι μάχες δίνουν ήδη ραντεβού το φθινόπωρο γιατί το ΔΝΤ σε καμία περίπτωση δεν έκανε πίσω όπως πολλοί έσπευσαν να σχολιάσουν. Το ΔΝΤ απλά δεν συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Πώς έκανε πίσω δηλαδή; Εδωσε χρήματα για την Ελλάδα; Οχι. Οπως είπε και ο Τόμσεν, θα συζητηθεί στο ΔΣ η πρόταση του Eurogroup και θα… ενημερώσει.

Όπως είναι γνωστό, πολλά από τα μη ευρωπαϊκά μέλη του ΔΝΤ έχουν επικρίνει την έκθεση του Ταμείου στην Ελλάδα. Οπότε απομένει να δούμε τι θα αποφασιστεί και πότε. Και θυμηθείτε ότι νέα μάχη αναμένεται να σημειωθεί αργότερα αυτό το έτος, όταν το ΔΝΤ προβεί σε νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους πριν αποφασίσει να δώσει περισσότερα χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα. Γιατί στοEurogroup προχθές δεν υπήρχε καμία αναφορά για την ανάλυση βιωσιμότητας που κυκλοφόρησε το Ταμείο τη Δευτέρα. Ετσι, βολικά, η Ευρώπη αποφάσισε προς το παρόν να κινηθεί χωρίς τα χρήματα του Ταμείου, αλλά με την υπόσχεση ότι το Ταμείο θα συζητήσει την συμμετοχή του, κάτι που αρκεί για να δώσουν το πράσινο φως τα εθνικά κοινοβούλια για την εκταμίευση της δόσης.

Οι Ευρωπαίοι κατά τα άλλα δεν έδειξαν και μεγάλη προθυμία να αποκατασταθεί η δημοσιονομική και οικονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας. Καμία αλλαγή και κανένα σχόλιο δεν υπήρξε για τον μη ρεαλιστικό στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Επίσης δεν υπήρχε καμία σαφή δέσμευση για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Η βιωσιμότητά του παραμένει αβέβαιη.

Το μόνο που εξασφαλίστηκε είναι ότι η Ελλάδα θα τα βγάλει πέρα στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, δηλαδή το κρίσιμο αυτό καλοκαίρι της Ε.Ε. 

Όπως προειδοποιεί και η Citigroup, η έλλειψη δέσμευσης για το χρέος αφήνει αυξημένους κινδύνους ότι οι εντάσεις θα μπορούσαν να ενισχυθούν μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών μόλις εξατμιστούν τα κεφάλαια της ένεσης ρευστότητας, ενδεχομένως στις αρχές του 2017.

Όπως σχολιάζει και η Barclays, το Eurogroup δείχνει ότι θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω αναταραχή σχετικά με την Ελλάδα, έτσι, αποφάσισε να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει ότι οι δύσκολες συζητήσεις μεταξύ των πιστωτών σχετικά με την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αναβλήθηκαν, και είναι πιθανό να επιστρέψουν στο προσκήνιο μετά το καλοκαίρι.

Η υποσχετική για το χρέος – όπως ακριβώς έχει δοθεί επανειλημμένως από τοEurogroup από τον Νοέμβριο του 2012, η απελευθέρωση της δόσης σε… υπο-δόσεις για τις οποίες θα προηγείται αξιολόγηση πριν εγκριθούν, οι συντονισμένες διαρροές χθες για επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα, αρκούν για να γλιτώσουν την Ελλάδα – και κυρίως την Ε.Ε – από έναν νέο «σεισμό».

Το ότι αποφύγαμε τώρα τα βράχια δεν σημαίνει ότι δεν θα βρούμε μπροστά μας (και όταν χειμωνιάσει) το παγόβουνο. Το ζήτημα είναι να επιστρέψει η ανάπτυξη, να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να μπουν χρήματα στην αγορά. Αυτό δεν εξασφαλίστηκε από την συμφωνία της Τρίτης και ούτε εξασφαλίζεται από τη σημερινή κυβέρνηση. Γιατί όπως είπε και ο Ρέγκλινγκ προχθές, «η Ελλάδα θα τελεί υπό διαρκή παρακολούθηση για τα επόμενα πολλά χρόνια». Αυτό πρέπει να κρατήσουμε.

Facebook Comments