Από «ακτινογραφία» ετοιμάζονται να περάσουν οι ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών μετρητά – καταθέσεις, τραπεζικές θυρίδες, ακίνητα, Ι.Χ., τιμαλφή, επενδύσεις, έργα τέχνης, καθώς πυρετωδώς σχεδιάζεται η νέα «δήλωση πλούτου».

Η εν λόγω δήλωση αποτελεί ουσιαστικά προάγγελο του περιουσιολογίου, το οποίο, παρά τις αναβολές στην υλοποίησή του, αναμένεται ότι θα τεθεί τελικά σε εφαρμογή από το επόμενο έτος, ανοίγοντας και τον δρόμο για την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή των αρχικών της σχεδίων που στόχο έχουν την αποκάλυψη «κρυφών» εισοδημάτων και «μαύρου» χρήματος, καθώς και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αφού με την αποκάλυψη των περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων, των φορολογουμένων όλα θα είναι στο «φως» και κάθε «κίνηση» θα ελέγχεται άμεσα.

Το σχέδιο εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια στήριξης των εσόδων και του κρατικού προϋπολογισμού, ειδικά τα επόμενα χρόνια, από το 2017 και μετά, καθώς κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενο «κόπωσης» στις εισπράξεις λόγω των μέτρων που τίθενται σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα να φοβούνται την εμφάνιση «τρύπας» στα έσοδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εθελοντική αποκάλυψη θα αφορά ακόμη και όσους βρίσκονται στη διαδικασία ελέγχου, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί και να έχει εκδοθεί οριστική πράξη προσδιορισμού φόρου.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι όπως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία «νομιμοποίησης» των αδήλωτων εισοδημάτων να ακολουθήσει άμεσα, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάρτιση του περιουσιολογίου.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να δηλωθούν όσα εισοδήματα δεν εμφανίστηκαν στο παρελθόν, διότι αν δεν νομιμοποιηθούν και δεν μπουν στο περιουσιολόγιο δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποτέ.

Σε πρώτη φάση πάντως το περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει τη δήλωση τραπεζικών καταθέσεων, ακινήτων και «δαπανών πολυτελείας» που γίνονται για αγορές αυτοκινήτων ή για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, αν και μεγάλο μέρος των απαιτούμενων στοιχείων θα υποβληθεί στο υπουργείο από τις ίδιες τις τράπεζες, τα ιδιωτικά σχολεία, τις ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ. Σε δεύτερη φάση, από το 2017, θα ενταχθούν στο σύστημα τα έργα τέχνης και τα κοσμήματα.

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν:

  • Διαθέσιμα μετρητά: ποσά σε ευρώ, δολάρια ή άλλο νόμισμα, καθώς και σε ποιο μέλος της οικογένειας ανήκουν. Σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο πίνακας, ο φορολογικός έλεγχος θα θεωρήσει ότι ο υπόχρεος δεν έχει καθόλου μετρητά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση ελέγχου ή εντοπισμού τους.
  • Ακίνητα: ως αξία κτήσης των ακινήτων θα πρέπει να αναγραφεί το πραγματικό τίμημα και όχι η αντικειμενική τιμή με την οποία συντάχθηκε το συμβόλαιο! Θα αποκαλύπτεται και θα διασταυρώνεται έτσι τι δαπάνησε ο αγοραστής και τι εισέπραξε ο πωλητής. Θα δηλώνονται ξεχωριστά τα κτίσματα από τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια. Θα δηλώνονται όμως και όσα ακίνητα βρίσκονται εκτός Ελλάδας, στην ειδική στήλη «Χώρα» που θα περιλαμβάνεται στη φόρμα συμπλήρωσης.
  • Ι.Χ., σκάφη, ελικόπτερα: εκτός από τις γνωστές κατηγορίες που δηλώνονταν ως τώρα στο Ε1 ή στο «πόθεν έσχες», θα ζητείται ακόμα και το πού σταθμεύουν τα οχήματα αυτά.
  • Επενδύσεις: μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια στην Ελλάδα θα δηλώνονται ξεχωριστά από τις επενδύσεις και τις καταθέσεις στο εξωτερικό.
  • Τραπεζικές θυρίδες: θα δηλώνεται υποχρεωτικά η ύπαρξή τους και θα κατονομάζεται η τράπεζα στην οποία τηρούνται.
  • Τιμαλφή και έργα τέχνης: θα καταγράφονται ένα προς ένα, με αναλυτική περιγραφή.

Έλεγχοι

Στο «μικροσκόπιο» του ελεγκτικού μηχανισμού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μπαίνουν άμεσα 24 εταιρείες ηλεκτρονικού στοιχηματισμού.

Ειδικότερα, με απόφαση (ΔΕΛΒ/1068018ΕΞ/22.4.2016) του γ.γ. Δ.Ε. ανατέθηκε στον προϊστάμενο του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) η διενέργεια μερικού επιτόπιου φορολογικού ελέγχου όλων των ανέλεγκτων χρήσεων των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση τις νέες οδηγίες στο εν λόγω Ελεγκτικό Κέντρο ανατίθεται η έκδοση των οικείων καταλογιστικών πράξεων, η βεβαίωση και είσπραξη των φόρων, τελών, εισφορών, προστίμων και λοιπών επιβαρύνσεων, η λήψη διασφαλιστικών μέτρων, καθώς και κάθε άλλη οφειλόμενη ενέργεια που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, η λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων είσπραξης σε βάρος των οφειλετών και των περιουσιακών στοιχείων αυτών.

Facebook Comments