Όπως και στις αρχές του 2016, η Goldman Sachs συνεχίζει να βλέπει κινδύνους για την οικονομία της ευρωζώνης. Όπως επισημαίνει σε σημερινή της έκθεση, οι κίνδυνοι αυτοί είναι κυρίως πολιτικοί και αφορούν το δημοψήφισμα για το Brexit, τις ισπανικές εκλογές και την προσφυγική κρίση, ενώ ο κίνδυνος που ονομάζεται “ελληνικό ζήτημα” έχει προς το παρόν μειωθεί.

Brexit

Το δημοψήφισμα του Ιουνίου για το Brexit είναι στο επίκεντρο και μία πιθανή έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε θα “χτυπήσει” τόσο την ίδια τη χώρα όσο και το σύνολο  της Ευρώπης. Οι μετοχές και τα ομόλογα γίνονται όλο και πιο ευαίσθητα στο Brexit και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι – ακόμη και πριν από το δημοψήφισμα – η αβεβαιότητα έχει ήδη βαρύνει την βρετανική οικονομία.

Παρ όλα αυτά, ενώ υπάρχει πιθανότητα ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας στο τρίτο τρίμηνο, η Goldman Sachs παραμένει επιφυλακτική για το αν θα υπάρξει σημαντική ανάκαμψη, ακόμη και αν επικρατήσει το “Ναι” στην Ε.Ε.

Ισπανικές εκλογές

Αμέσως μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, διεξάγονται οι επαναληπτικές εκλογές στην Ισπανία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρές διαφορές από τα αποτελέσματα του Δεκέμβριο, υποδεικνύοντας ότι κανένα κόμμα δεν διαθέτει σαφή πλειοψηφία (και πάλι). Ενώ η GS δεν περιμένει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι ριζικά διαφορετικό από αυτό του Δεκεμβρίου, το κίνητρο για τα κόμματα να θέσουν τις διαφορές τους στην άκρη και να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού είναι ισχυρότερα αυτή τη φορά. Παρ όλα αυτά, η αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα είναι υψηλή, δεδομένων των πολλαπλών συνδυασμών των πολιτικών συμμαχίες που θα μπορούσαν να λάβουν χώρα μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Προσφυγική κρίση

Πέρυσι, το καλοκαίρι έφερε μια προσφυγική κρίση που λίγοι είχαν προβλέψει. Προς το παρόν, οι πρόσφατες προσπάθειες της Ευρώπης να έρθει σε συμφωνία με την Τουρκία φαίνεται να έχουν περιορίσει τη ροή των μεταναστών προς τηνΕλλάδα. Ωστόσο, η μακροβιότητα αυτής της συμφωνίας βασίζεται σε σταδιακά μέτρα και κινδυνεύει με ναυάγιο. Ειδικότερα, ο Erdogan βάζει την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμφωνία, αν και η Merkel έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αμφιβάλει ότι θα τεθεί σε ισχύ, ιδιαίτερα πριν την 1η Ιουλίου (όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί).

Επιπλέον, τα μέτρα που λαμβάνονται για τη διαχείριση των προσφύγων που βρίσκονται κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία μέσω των ποσοστώσεων μετεγκατάστασης δεν αποδίδουν, εν μέρει λόγω της άρνησης των μεταναστών να μεταφερθούν σε χώρες στις οποίες δεν έχουν κανένα δεσμό ή που είναι λιγότερο εύπορες, και εν μέρει λόγω της πολιτικής αντίστασης αλλού στην Ευρώπη να δεχτεί μεγάλο αριθμό μεταναστών. 

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις. ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει ωθήσει τους μετανάστες σε άλλες διαδρομές, αντί να τους αποτρέψουν συνολικά.

Ελλάδα

Αυτή την εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του ελληνικού προγράμματος. Η απειλή ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εισέλθει σε έναν νέο γύρο τεταμένων και εύθραυστων διαπραγματεύσεων, όπως αυτός που σημειώθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, φαίνεται να έχει υποχωρήσει.

Οι όροι της συμφωνίας ήταν διατυπωμένοι έτσι ώστε να εξευμενίσουν τις διαφορές μεταξύ των πιστωτών – Γερμανίας και ΔΝΤ –  με τον Schaeuble να μην χρειάζεται  να πάει την συμφωνία στην  Bundestag πριν από τις εκλογές του 2018 και την Lagarde να έχει την επιλογή να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα αν το ΔΝΤ δεν εγκρίνει μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. 

“Προς το παρόν”, όπως τονίζει χαρακτηριστικά η Goldman Sachs, “φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ηρεμήσει τους φόβους της αγοράς, με τις αποδόσεις των ελληνικών 10 ετών ομολόγων να διαμορφώνονται στο 7% για πρώτη φορά σε διάστημα έξι μηνών”.

Facebook Comments