Τσακαλώτος: Η Αριστερά δεν επιδιώκει ανάπτυξη με κάθε τρόπο
Με τη συμφωνία για το χρέος που επετεύχθη στο Eurogroup της 24ης Μαΐου δημιουργείται ένας "καθαρός" διάδρομος προς την ανάπτυξη
Με τη συμφωνία για το χρέος που επετεύχθη στο Eurogroup της 24ης Μαΐου δημιουργείται ένας "καθαρός" διάδρομος προς την ανάπτυξη
Με τη συμφωνία για το χρέος που επετεύχθη στο Eurogroup της 24ης Μαΐου δημιουργείται ένας “καθαρός” διάδρομος προς την ανάπτυξη και την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε άρθρο του στο Έθνος της Κυριακής.
Όπως διευκρινίζει πάντως, “η ανάπτυξη την οποία η Αριστερά επιδιώκει δεν είναι η ανάπτυξη με κάθε τρόπο.”
“Δημιουργείται ο καθαρός διάδρομος τον οποίο επιδιώξαμε και είναι στο χέρι μας να χτίσουμε μια στέρεη βάση για να συνεχίσουμε με έναν οδικό χάρτη που μας βγάζει από την κρίση και μας μεταφέρει από έναν φαύλο κύκλο σε έναν ενάρετο. Έναν κύκλο που θα αλλάζει την καθημερινότητα των πολιτών, καθώς η ανάπτυξη την οποία η Αριστερά επιδιώκει δεν είναι η ανάπτυξη με κάθε τρόπο, αλλά η ανάπτυξη τα οφέλη της οποίας θα διανέμονται με δίκαιο τρόπο” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει πως η συμφωνία που επετεύχθη “κλειδώνει” την ελάφρυνση του χρέους αφού προβλέπει στην ουσία, πέραν του δημοσιονομικού κόφτη, έναν “κόφτη” στις δανειακές ανάγκες της χώρας, ενώ επισημαίνει ότι η χώρα εξοικονομεί περίπου 1,1 δισ. ευρώ την πρώτη πενταετία.
Τονίζει, μάλιστα, ότι “ενώ όλοι μιλούν για τον δημοσιονομικό διορθωτή, τον λεγόμενο κόφτη, κανείς δεν μιλάει γι αυτόν τον κόφτη χρέους “, τον οποίο περιγράφει ως “έναν αυτόματο μηχανισμό που θα μας εξασφαλίζει ότι οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες, σε κάθε δεδομένο έτος, θα είναι κάτω από τα συμφωνημένα όρια”.
Στο ίδιο άρθρο, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι ορατά για τον κόσμο. Τονίζει, ωστόσο, ότι ανοίγουν έναν “καθαρό” διάδρομο προς την ανάπτυξη και την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.
“Είναι γεγονός ότι αυτή η συμφωνία από μόνη της δεν αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση στο ζήτημα του χρέους, ούτε είναι η καλύτερη λύση που θα μπορούσαμε να έχουμε αν οι συνθήκες και οι συσχετισμοί ήταν διαφορετικοί” παραδέχεται πάντως.
“Η λύση που επιτεύχθηκε άλλωστε δεν θα επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητα του ελληνικού πληθυσμού, καθώς οι αλλαγές δεν είναι εύκολα ορατές. Ωστόσο σε βάθος χρόνου οφείλουμε και μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την πραγματικότητα. Έχουμε μια σαφέστατη δέσμευση για μέτρα απομείωσης του χρέους αυτή τη στιγμή, η ένταση των οποίων θα εξαρτηθεί από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και τα οποία θα αλλάξουν τις συνθήκες στην πραγματική οικονομία” προσθέτει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Facebook Comments