Τι θα γίνει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Βραζιλία; 150 επιστήμονες και γιατροί σε ανοιχτή επιστολή προς την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ζητούν να αναβληθεί ή να μεταφερθεί σε άλλη χώρα η διεξαγωγή τους που έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι στη χώρα. Φοβούνται ότι έτσι θα εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο ο ιός Ζίκα, που μεταδίδεται από τσίμπημα κουνουπιού και ευθύνεται για νευρολογικές διαταραχές και ανωμαλίες στη ανάπτυξη του εμβρύου.

«Δεν κινδυνεύουμε ιδίως στην Ευρώπη»

Ο γερμανός ιολόγος Γιόνας Σμιτ – Χάνασιτ, από το φημισμένο Ινστιτούτο Μπέρνχαρντ Νόχτ του Αμβούργο, ειδικευμένο στην τροπική ιατρική, δηλώνει σε συνέντευξη στη DW ότι δεν πρόκειται να υπογράψει αυτή την επιστολή, διότι ανάμεσα στους υπογράφοντες δεν υπάρχει κανένας περιώνυμος ιολόγος παρά μόνο ομάδα επιστημόνων που βλέπει τον ιό από την επιδημιολογική οπτική γωνία ή την πλευρά των επιστημών διαχείρισης αθλητικών γεγονότων.

«Πρόκειται για μια πολύπλοκη κατάσταση», λέει, «δεν είναι και τόσο εύκολο να αναβάλεις τους αγώνες και μετά να πεις, ότι όλα είναι καλά. Δεν είναι. Ο ιός Ζίκα κυκλοφορεί ήδη σε πολλές χώρες στις οποίες ταξιδεύουν οι άνθρωποι. Είναι βέβαιο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα οδηγήσουν στη αύξηση των κρουσμάτων ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Κανείς δεν το θέτει εν αμφιβόλω. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι εμείς στην Ευρώπη δεν πρόκειται να ζήσουμε επιδημίες όπως στη Βραζιλία στο παρελθόν. Ήδη τα ποσοστά των κρουσμάτων έχουν μειωθεί. Θα πρέπει επίσης να συνυπολογίσουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν όταν είναι χειμώνας στη Βραζιλία που δεν θα υπάρχουν σχεδόν κουνούπια. Επί πλέον, ενδεχόμενη αναβολή θα οδηγούσε σε μεγάλη απώλεια εσόδων που χρειάζεται η χώρα για να καταπολεμήσει την ασθένεια».

«Πρέπει να προσέχουν οι έγκυες»

Ο γερμανός ιολόγος στηρίζει τις θέσεις του στην ύπαρξη μελετών πρόβλεψης επικινδυνότητας του ιού Ζίκα που έχουν ήδη κάνει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου των Επιδημιών και το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Καμιά μελέτη δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Πόσο όμως επικίνδυνος είναι ο συγκεκριμένος ιός σε περίπτωση που μολυνθεί, όποιος τελικά αποφασίσει να πάει στη Βραζιλία;

«Στην πραγματικότητα καθόλου. Το 80% όσων μολυνθούν δεν εμφανίζουν καν συμπτώματα. Για όσους εμφανίσουν πυρετό, η ασθένεια είναι ελαφράς μορφής, διαρκεί μια εβδομάδα και μετά δεν αφήνει καμιά παρενέργεια. Ο κίνδυνος είναι στις γυναίκες όταν μολυνθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Σε ένα μικρό ποσοστό των εμβρύων μπορεί να προκαλέσει μικροκεφαλία». Ο Γιόνας Σμιτ Χανασίτ συνοψίζει: από τα 5 εκατομμύρια που προσβάλλονται από τον ιό, τα 4,5 εκ. δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Μισό εκατομμύριο θα εμφανίσει όμως σοβαρά συμπτώματα, κι αυτό δεν πρέπει να αποσιωπηθεί.

 

Facebook Comments