Άρχισαν πάλι τις καθυστερήσεις και τα παιχνίδια με τις καταθέσεις
Εκεί που θα ερχόταν η ανάπτυξη, τελικά η… ύφεση αποδείχτηκε βαθύτερη στο πρώτο τρίμηνο
Εκεί που θα ερχόταν η ανάπτυξη, τελικά η… ύφεση αποδείχτηκε βαθύτερη στο πρώτο τρίμηνο
Εκεί που θα ερχόταν η ανάπτυξη, τελικά η… ύφεση αποδείχτηκε βαθύτερη στο πρώτο τρίμηνο και εκεί που διαμήνυαν ότι η αξιολόγηση έχει ουσιαστικά κλείσει με μόνο κάτι εκκρεμότητες να απομένουν και οι οποίες θα τακτοποιηθούν λίαν συντόμως, η ελληνική κυβέρνηση άρχισε πάλι τα παιχνίδια καθυστερήσεων στέλνοντας επιστολή στους θεσμούς σχετικά με το ποια… προαπαιτούμενα δεν θα εφαρμόσει.
Αν και αυτές οι νέες κόκκινες γραμμές που σκαρφίστηκε ξαφνικά η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο από την γνωστή πια στρατηγική της… δημιουργίας εντυπώσεων – αφού τα έδωσε όλα στο Βερολίνο για να πάρει την ελάφρυνση χρέους που τελικά δεν πήρε, παρά μόνον ασαφείς δεσμεύσεις «για το μέλλον και βλέπουμε» – κινδυνεύει για μία ακόμη φορά να τορπιλίσει τη συμφωνία.
Αυτό απλά επιβεβαιώνει το γιατί οι δανειστές δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση και δικαιολογεί την δική τους στρατηγική του «θα παίρνετε δόση-δόση τα κεφάλαια, μόλις αξιολογείται το κάθε σας βήμα»…
Αν συνεχίσει το τροπάρι η ελληνική πλευρά, είναι ξεκάθαρο ότι κινδυνεύει να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την εκταμίευση της δόσης που χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα για να αποπληρώσει δάνεια στο ΔΝΤ το Ιούνιο, τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο καθώς και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους που τρέχουν. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει, πως και αυτό το καλοκαίρι θα είναι… ανήσυχο, κάτι που ασφαλώς θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία οι Ευρωπαίοι.
Ενώ λοιπόν στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας – στη… νίκη που πανηγύριζε η ελληνική κυβέρνηση λες και είχαν κλείσει τα πάντα – οι δανειστές έδωσαν το πράσινο φως στην εκταμίευση 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τροποποιήσει ορισμένα μέτρα που αφορούν τις συντάξεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση της πώλησης των επισφαλών δανείων, έρχεται ο Τσακαλώτος και ανακοινώνει λίγες μέρες μετά ότι ορισμένες από τις επιπρόσθετες απαιτήσεις δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από την Αθήνα.
Αυτό χτυπά και πάλι καμπανάκι στους θεσμούς και τους θυμίζει πως με… αυτή την κυβέρνηση ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει, κάτι που οι αγορές θα μεταφράσουν αμέσως ως «αβεβαιότητα» βάζοντας φρένο σε όποιο θετικό κλίμα είχε καλλιεργηθεί για τους επόμενους τρεις μήνες.
Και μπορεί αυτό το γράμμα να μην είχε παραλήπτη τον Μάριο Ντράγκι, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση να είναι σίγουρη ότι το… μήνυμα το έλαβε και αυτός. Και όλα αυτά τη στιγμή που η Ελλάδα «ποντάρει» στην επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα και στην ένταξη των ελληνικών τίτλων στο QE κάποια στιγμή σύντομα. Αυτό το «σύντομα» απομακρύνεται όμως πλέον πάρα πολύ…
Για να φτάσει η ΕΚΤ να αξιολογήσει το κατά πόσο η Ελλάδα πληροί τα κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, πρέπει πρώτα να έχει κλείσει η αξιολόγηση και να έχει διαπιστωθεί ότι το πρόγραμμα τηρείται και εφαρμόζεται πλήρως και χωρίς αστοχίες και καθυστερήσεις, αλλά πρέπει και το ελληνικό χρέος να έχει κριθεί βιώσιμο.
Τίποτα από αυτά δεν έχει κλείσει ή απαντηθεί. Και όχι μόνο αυτό αλλά η Αθήνα δείχνει ότι έχει διάθεση να ανεβάσει και πάλι τους τόνους απέναντι στους δανειστές. Πώς λοιπόν ο Draghi να βγει και να πει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει σε ένα περιβάλλον κανονικής χρηματοδότησης, να… στείλει ένα μήνυμα στις αγορές πως η Ελλάδα είναι όπως και μια οποιαδήποτε άλλη χώρα και να σηματοδοτήσει την επιστροφή στην σταθερότητα για τις ελληνικές τράπεζες, όταν τίποτα αυτή τη στιγμή δεν οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα.
Και να τελειώσω με το… ανέκδοτο Τσακαλώτου για τα capital controls (τα οποία θα αίρονταν στο πρώτο εξάμηνο του 2016 σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυβέρνησης!) Ερωτηθείς την περασμένη εβδομάδα εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να χαλαρώσει τους κεφαλαιακούς ελέγχους, ο υπουργός είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από… την επιστροφή των τραπεζικών καταθέσεων! «Νομίζω πως οι κεφαλαιακοί έλεγχοι εξαρτώνται από το πώς θα δει ο κόσμος τις αλλαγές από αυτή τη συμφωνία. Είναι πολύ σημαντικό για να καταργηθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι να επιστρέψουν τα χρήματα στις τράπεζες» είπε.
Δηλαδή, φέρτε πρώτα πίσω τα χρήματά σας, ενώ τα capital controls είναι «ενεργά», και εμείς μετά θα τα χαλαρώσουμε, μη ανησυχείτε!
Με τον τρόπο που (συνεχίζετε) να διαπραγματεύεστε κύριε Τσακαλώτο και κύριοι της κυβέρνησης, ποιος μπορεί να σας εμπιστευτεί ότι δεν θα χρειαστεί να τραβήξετε ένα γενναίο κούρεμα καταθέσεων, με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας αφού η εξάρτησή τους από τον ELA μειώνεται και τα κόκκινα δάνεια συνεχίζουν να είναι βουνό.
Α, και να σας θυμίσω κύριε Τσακαλώτο κάτι που αφορά το QE που διαφημίζετε ως το μεγάλο τρόπαιο. Σύμφωνα με τους κανόνες, όπως σημειώνει η BofA, «η περίοδος των αγορών μετά από μια θετική έκβαση της κάθε αξιολόγησης περιορίζεται σε δύο μήνες. Επιπλέον, καμία αγορά δεν μπορεί να διεξαχθεί κατά την διάρκεια αξιολόγησης του προγράμματος».
Η τρέχουσα αξιολόγηση έχει πάρει πάνω από έξι μήνες και ακόμα να ολοκληρωθεί.
Facebook Comments