O Κ. Κατσαφάδος στο MN για την ΝΔ, την ΟΝΝΕΔ, τον Πειραιά και τον Α. Παπαμιμίκο
O Κ. Κατσαφάδος στο MN για την ΝΔ, την ΟΝΝΕΔ, τον Πειραιά και τον Α. Παπαμιμίκο
O Κ. Κατσαφάδος στο MN για την ΝΔ, την ΟΝΝΕΔ, τον Πειραιά και τον Α. Παπαμιμίκο
Ο 37χρονος βουλευτής Κώστας Κατσαφάδος μιλάει στο MarketNews.gr για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την αντιπρόταση και τα πεπραγμένα της ΝΔ, τις φοιτητικές παρατάξεις και την ΟΝΝΕΔ που γνωρίζει όσο λίγοι, τον Πειραιά και το λόγο που αναμείχθηκε με τα κοινά ενώ αναφέρεται στον άλλοτε στενό φίλο και κουμπάρο του Ανδρέα Παπαμιμίκο.
Ο Κώστας Κατσαφάδος είναι βουλευτής της Α’ Πειραιώς και Νήσων από το 2012, οικονομολόγος με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών MBA-Tourism Management του Πανεπιστημίου Πειραιά. Ξεκίνησε από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ήταν δημοτικός σύμβουλος από τα 23 του, υπήρξε αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης σε υπουργεία και έχει λογιστικό-φοροτεχνικό γραφείο από το 2007.
Η Νέα Δημοκρατία ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τόσο για την ψήφιση του ασφαλιστικού, όσο και του πολυνομοσχέδιο. Πιστεύετε ότι το πολυνομοσχέδιο, όπως και η ψήφιση του ασφαλιστικού θα μπορούσαν να αποφευχθούν; Κι αν ναι, με ποιον τρόπο;
Η Νέα Δημοκρατία καλά κάνει και ασκεί αυτή την δριμεία κριτική απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία έχει αποδειχθεί πως είναι ανίκανη, ερασιτεχνική. Εκτός από την άσκηση κριτική, ζητάει και εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία θα είχε τελειώσει την διαπραγμάτευση όσο το δυνατόν νωρίτερα. Θα είχε κάνει μια διαπραγμάτευση επί της ουσίας, θα είχε αναγνωρίσει τις πραγματικές δυνατότητες που έχει η χώρα, τα πραγματικά όπλα που διαθέτει για να διαπραγματευτεί και θα έκανε μια διαπραγμάτευση επί της ουσίας και όχι για επικοινωνιακούς λόγους. Αυτή η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να διαχειρίζεται επικοινωνιακά το πρόβλημα που έχει η χώρα και είναι τεράστιο μέσα από τις βαθιές ιδεοληψίες από τις οποίες διακατέχεται. Θα είχε ένα άλλο μείγμα πολιτικής, αυτό που είπε και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα προχωρούσε σε μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις, σε βαθιές μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα, θα προχωρούσε σε ιδιωτικοποιήσεις και δεν θα είχε αυτή την φορολογία, την φοροκαταιγίδα και την εισφοροκαταιγίδα που έφερε αυτή η κυβέρνηση που σαν αποτέλεσμα έχουν να μην μπορεί να συνέλθει η ελληνική κοινωνία και ο κάθε έλληνας πολίτης να μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σταθεί απέναντι στις υποχρεώσεις που του έχει βάλει η χώρα του.
Η θέση σας για το ελληνικό χρέος;
Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει πως η χώρα μπορεί να μπει σε κατάσταση οικονομικής ευημερίας, αν λύσει το πρόβλημα του χρέους. Εσείς πιστεύετε ότι θα το λύσει; Μακάρι να το λύσει. Δεν το πιστεύω. Και είναι δύσκολο να λυθεί, γιατί το 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν μας έβαλε σε αυτή την διαδικασία των μνημονίων, το χρέος της χώρας που ήταν απέναντι σε ιδιώτες, funds, τράπεζες ,μετατράπηκε σε χρέος απέναντι σε κοινοβούλια. Ελάτε στη θέση των Ολλανδών, των Γερμανών, των Ιταλών, των Ισπανών, των Βέλγων. Πώς θα μπορούσα σαν υπουργός οικονομικών της Ιταλίας να μπω στο ιταλικό κοινοβούλιο και να πω πως διαγράφω ένα κομμάτι του χρέους της Ελλάδας το οποίο θα πρέπει να επωμιστεί ο ιταλός πολίτης; Ο γάλλος πολίτης; Αυτά δεν είναι εύκολα πράγματα. Το ουσιαστικό πρόβλημα όμως δεν είναι το χρέος της χώρας, αλλά το πώς θα αυξήσουμε το ΑΕΠ της. Πώς ια έρθει πραγματική ανάπτυξη. Αν μπορούσαμε να έχουμε μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, να καταπολεμήσουμε την ανεργία και να δημιουργήσουμε πλούτο στην χώρα, δεν θα συζήταγε κανένας για το χρέος. Όλες οι χώρες είναι χρεωμένες, αλλά έχουν προϊόν το οποίο παράγουν. Η Ελλάδα μόνο δεν έχει. Και δυστυχώς αυτός ο τόπος είναι ευλογημένος. Θα μπορούσε μέσα από τον τουρισμό και την ναυτιλία να αυξήσει κατακόρυφα το ΑΕΠ του. Αλλά θέλει σχεδιασμό, οργάνωση και απαλλαγή από οποιεσδήποτε ιδεοληψίες. Θέλει να πάμε μπροστά και να τρέξουμε. Αυτή είναι η μόνη λύση για το χρέος της χώρας. Γι’ αυτό πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως μόνο αυτό δεν θέλει.
Η σημερινή κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο, ουσιαστικά ιδιωτικοποιεί τα πάντα. Προφανώς οι ιδιωτικοποιήσεις δεν φτάνουν για να προβαίνει σε τόσο ψηλή φορολογία.
Αναφέρεσαι στο υπερταμείο. Άλλο το υπερταμείο που υποθήκευσε την περιουσία της χώρας για 99 χρόνια, για πέντε γενιές και άλλο οι ιδιωτικοποιήσεις. Έφτιαξε ένα ταμείο που υποθηκεύει όλη την περιουσία του Δημοσίου. Και από εκεί, μαζί με τους ξένους, αποφασίζουν τι θα κάνουν.
Είπες ότι η αξιολόγηση και η διαπραγμάτευση θα είχε επιτευχθεί γρηγορότερα από τη Νέα Δημοκρατία. Το ζήτημα είναι όμως ότι ο Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην Πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ θα μπορούσε να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση το Νοέμβρη, επέλεξε να μην την κάνει.
Όχι. Δεν επέλεξε να μην την κάνει. Ο Αντώνης Σαμαράς διαπραγματεύτηκε σκληρά. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ήταν αυτό το περίφημο e-mail Χαρδούβαλη το οποίο κοστολογούνταν σε μέτρα ύψους 1 δις. Παρόλα αυτά όμως ο ΣΥΡΙΖΑ με όλη αυτή την πολιτική πίεση που άσκησε και προφασιζόμενος τις εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατάφερε να ανατρέψει την κυβέρνηση Σαμαρά. Μια κυβέρνηση που είχε παραλάβει ένα κράτος βυθισμένο στα ελλείμματα και στους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σε μια τρομερά υφεσιακή κατάσταση. Ο Αντώνης Σαμαράς σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με τις θυσίες των πολιτών – με τα όποια λάθη κάναμε – κατάφερε να ισορροπήσει αυτή την κατάσταση. Κατάφερε από πρωτογενή ελλείμματα να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και από αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, να έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δυστυχώς, όμως, όλη αυτή η πορεία ανεκόπη. Το πρόβλημα μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών ήταν γύρω στα διακόσια εκατομμύρια. Αυτή ήταν η διαφορά που υπήρχε από το e-mail Χαρδούβελη και γι’ αυτό δεν ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση. Αλλά δεν ήταν επιλογή του Σαμαρά να μην τελειώσει την διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση.
Πάντως η Νέα Δημοκρατία, βάσει των στοιχείων, κατά την διάρκεια της διακυβέρνησής της, προκάλεσε ανεργία, ύφεση και δεν έκανε ουσιαστικές ιδιωτικοποιήσεις.
Δεν προκάλεσε ανεργία. Όλες οι επίσημες μελέτες δείχνουν ότι την ανεργία την οποία παρέλαβε τον Ιούνιο του 2012, δυστυχώς την ίδια ανεργία παρέδωσε τον Γενάρη του 2015. Πέρασε ένα διάστημα κατά το οποίο ανέβηκε η ανεργία, αλλά καταφέραμε, μέσα από την πολιτική μας να την ξαναγυρίσουμε. Δεν λέει κανένας πως η ανεργία στην χώρα είναι μεγάλη. Και σήμερα η ανεργία έχει αυξηθεί από εκεί που την αφήσαμε. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και ίσως αυτό να είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Πρόβλημα που ακουμπάει όλους τους τομείς. Και το ασφαλιστικό και την οικονομία. Αλλά το πιο σημαντικό είναι πως υπάρχουν πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι, με εξαιρετικές ικανότητες, οι οποίοι αναγκάζονται να αισθάνονται ανάπηροι εντός εισαγωγικών γιατί δεν μπορούν να προσφέρουν ούτε στην οικογένειά τους ούτε στην πατρίδα τους. Μένουν πολλά χρόνια στην ανεργία, η μόνη τους επιλογή είναι να πηγαίνουν στο εξωτερικό και να χάνουμε φωτισμένα μυαλά που δεν προσφέρουν στην πατρίδα μας. Για να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας πρέπει να μπορέσει η χώρα να μπει σε μια άλλη λογική. Την λογική των μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, της ανάπτυξης. Την λογική του σεβασμού όλων εκείνων που ξυπνάνε νωρίς και κοπιάζουν. Την λογική ότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι σε συνάρτηση με τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Πρέπει να αυξήσουμε το ΑΕΠ γιατί αυτό θα είναι η διαθήκη που θα αφήσουμε, όχι μόνο για αυτή τη γενιά αλλά και για τις επόμενες γενιές. Και μπορεί να τις εκπροσωπήσει η Ν.Δ γιατί δεν άγεται και φέρεται από ιδεοληψίες 30, 40 και 50 χρόνων, όπως έχουν αυτή τη στιγμή οι κυβερνώντες.
Ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις έγιναν προσπάθειες. Θέλω να είμαι καθαρός. Κι αυτές οι προσπάθειες, δυστυχώς, δεν καρποφόρησαν και δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σ’ αυτό το κομμάτι ήμασταν άτολμοι. Εύχομαι και πιστεύω πως η Ν.Δ που σύντομα θα κληθεί και θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, θα είναι πολύ πιο τολμηρή και πολύ πιο αποφασιστική σε αυτά που πρέπει να γίνουν για το καλό της χώρας, ακόμα και αν το καλό της χώρας έρχεται σε σύγκρουση με το καλό κάποιων συντεχνιών. Ένα δεύτερο πρόβλημα που είχε η Ν.Δ. είναι που δεν δημιούργησε έναν καλό δείκτη κοινωνικής ασφάλειας για όλους αυτούς που χτύπησε η κρίση
Όντας βουλευτής της Α’ Πειραιά, ποια είναι η γνώμη σας για την Cosco; Ουσιαστικά για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Και τι θεωρείτε πως θα έπρεπε να γίνει ώστε το λιμάνι του Πειραιά, που είναι το μεγαλύτερο της χώρας, να αξιοποιηθεί ορθότερα;
Ανέκαθεν ήμουν υπέρ της αξιοποίησης και της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. Δεν μ’ ενδιαφέρει αν θα λέγεται Cosco ή αλλιώς, αυτά γίνονται κάτω από διεθνείς διαγωνισμούς, με απόλυτη διαφάνεια. Αυτός που μπορεί να προσφέρει περισσότερα ανταποδοτικά, αυτός που μπορεί να εγγυηθεί την καλύτερη λειτουργία του λιμανιού, αυτός κερδίζει. Υπάρχει ένα δεδομένο: Το κράτος-εργοδότης έχει χρεοκοπήσει. Μην ξεχνάμε πως μέσα σε αυτή την παγκόσμια οικονομική κρίση, πριν έρθει στην Ελλάδα, διάφορες χώρες, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, δεν χρεοκόπησε το κράτος. Στην Ελλάδα η κρίση μας χτύπησε επειδή χρεοκόπησε το κράτος. Επομένως το κράτος επιχειρηματίας είναι ένας χρεοκοπημένος και κακός επιχειρηματίας. Θα σου πω την λογική μεταξύ ενός Προέδρου στο δημόσιο χώρο κι ενός ιδιώτη Προέδρου στο δημόσιο που ορίζεται από το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να ικανοποιήσει τις πελατειακές σχέσεις μεταξύ των υπαλλήλων. Δεν κρίνεται από το αποτέλεσμα το οποίο θα φέρει. Δεν παίζεται η θέση του και η καρέκλα του ανάλογα με τον τζίρο της εταιρείας στην οποία είναι Πρόεδρος. Δεν κοιτάζει με ποιον τρόπο θα γίνει πιο ανταγωνιστική η εταιρεία του σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες που υπάρχουν. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να διαχειρίζεται πολιτικά την κατάσταση. Όταν όμως κάποιος είναι διευθύνων σύμβουλος σε μια εταιρεία, δεν διαχειρίζεται πολιτικά την κατάσταση αλλά διαχειρίζεται τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας. Είναι λοιπόν δεδομένο πως μέσα από την ιδιωτικοποίηση και την αξιοποίηση του λιμανιού, θα δημιουργηθεί περισσότερος πλούτος από αυτόν που υπάρχει σήμερα, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα υπάρξει ανάπτυξη και όλα αυτά θα είναι προς όφελος του πειραιώτη αλλά και γενικότερα του έλληνα πολίτη. Αλλά όλα αυτά να γίνουν με καθαρούς κανόνες. Μόνο έτσι μπορείς να πιστέψεις και στην έννοια μιας ιδιωτικοποίησης. Αν έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου πως κάποιος πήρε με λαμογιά κάποια δημόσια επιχείρηση, τότε ξεκινάς από την αρχή με προκατάληψη. Όποιος πάρει μια δημόσια επιχείρηση, έχει γνώμονα το κέρδος. Κι αυτό είναι και λογικό και θεμιτό. Εμείς τον κατηγορούμε. «Επιχειρείν» σημαίνει κέρδος. Σαφέστατα ένας επιχειρηματίας, για να συνεχίσει και για να κάνει επένδυση πάνω στην επένδυσή του, θα πρέπει να έχει ως γνώμονα το κέρδος. Εμείς λοιπόν ζητάμε επιχειρηματίες που να μην ενδιαφέρονται για το κέρδος, αλλά να λειτουργούν με φιλανθρωπικά αισθήματα. Είμαι υπέρ της αξιοποίησης και ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, να γίνει ακόμα μεγαλύτερο και πιο γνωστό στην Μεσόγειο και την Ευρώπη, βάζοντας έναν όρο. Τον σεβασμό προς τους υπαλλήλους που ήδη υπάρχουν. Ούτε ένας εργαζόμενος του ΟΛΠ δεν πρέπει και δεν θα απολυθεί.
Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη του Πειραιά;
Ο Πειραιάς αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα. Στις χρυσές εποχές που έπεφτε χρήμα, αυτή η πόλη στερήθηκε από υποδομές. Πέρασα οι Ολυμπιακοί αγώνες και δυστυχώς δεν μπήκε μια πέτρα πάνω στην άλλη. Δεν έγινε κανένα έργο υποδομής. Μέσα από αυτή την κρίση, ο Πειραιάς καλείται να σταθεί στα πόδια του και να βγει δυνατός. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει , είναι παρεμφερή με εκείνα όλης της Ελλάδας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανεργία. Τεράστιο το πρόβλημα. Δεν υπάρχουν δουλειές για τους νέους ανθρώπους. Η εμπορική κίνηση έχει μειωθεί δραματικά. Αλλά ο Πειραιάς έχει τις δυνατότητες να ξαναποκτήσει την αίγλη του παρελθόντος. Αυτό πρέπει να συνδεθεί με τον τουρισμό. Ο Πειραιάς έχει φυσικό κάλλος, όλη αυτή την ακτογραμμή που διαθέτει και φυσικά το κεντρικό λιμάνι της χώρας. Ο Πειραιάς πρέπει να ξαναγίνει η μήτρα της ναυτιλίας για την Ελλάδα. Ο τόπος όπου θα δραστηριοποιούνται όλες οι ναυτιλιακές εταιρείες. Αρκεί βέβαια να τους προσφέρεις και τις ανάλογες υποδομές. Αυτό πρέπει να κοιτάξει να κάνει ο δήμος σε συνεργασία με την κεντρική πολιτική σκηνή. Προσκαλούμε τους εφοπλιστές να ξαναεμπιστευτούν τον Πειραιά. Κι αυτό πρέπει να γίνει με την κάθοδο των Ποσειδωνίων ξανά στον Πειραιά. Σε λίγες μέρες ξεκινάνε τα Ποσειδώνια και είναι κρίμα ο Πειραιάς να έχει απεμπολίσει την επαφή του με τα Ποσειδώνια και ο λόγος που δεν βρίσκονται τα Ποσειδώνια στον Πειραιά , είναι γιατί δεν έχει ένα μεγάλο εκθεσιακό κέντρο. Αυτή είναι η κατάντια της πόλης κι αυτή την μαύρη εικόνα πρέπει να την αλλάξουμε. Στο χέρι μας είναι και πρέπει να προσπαθήσουμε. Για να γίνει όμως αυτό, θέλει σχέδιο, συνεργασία, επαφή με όλους τους φορείς και πρέπει να το κάνει ο δήμος ώστε να συντονίσει το έργο όλων μας και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε το καλύτερο για την πόλη μας. Έτσι θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας, αλλά θα έρθουν και επενδύσεις στην πόλη.
Είναι γνωστή η σχέση που είχατε με τον πρώην πρόεδρο της νεολαίας της ΟΝΝΕΔ και γραμματέα της Ν.Δ Ανδρέα Παπαμιμίκο. Ποιες είναι πλέον οι σχέσεις σας και ποια η γνώμη σας για την πολιτική του σταδιοδρομία ως τώρα;
Ήμασταν φίλοι από την εποχή που και οι δυο ανδρωθήκαμε μέσα από τις τάξεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και τους αγώνες μέσα στα Πανεπιστήμια. Είναι ένας από τους χιλιάδες συμμαχητές που γνώρισα μέσα από την ΟΝΝΕΔ και μέσα από τους αγώνες της νέας γενιάς που πίστευαν στις αρχές και τις αξίες του φιλελευθερισμού. Σε ότι έχει να κάνει με την πολιτική του σταδιοδρομία, εύχομαι τα καλύτερα. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε ότι κάνει από δω και πέρα. Στην πολιτική οι δρόμοι των ανθρώπων χωρίζουν, όσο κοντά κι αν βρίσκονται.
Είστε ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από την ΟΝΝΕΔ και την ΔΑΠ. Ανδρωθήκατε και γαλουχηθήκατε με τις αξίες των πολιτικών νεολαιών. Ποια είναι η γνώμη σας για τις κομματικές νεολαίες σήμερα, την επιρροή τους στα πανεπιστήμια και τον ρόλο τους. Ποια την γνώμη σας για τα επεισόδια στο Πάντειο Πανεπιστήμια, που δεν έγιναν καν εκλογές, όσο και στην Νομική Σχολή Αθηνών όπου και ακυρώθηκαν οι εκλογές στο Πολιτικό Τμήμα;
Οι νεολαίες έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους. Έχουν χάσει τον λόγο και την αιτία για την οποία δημιουργήθηκαν. Ενώ θα έπρεπε να επικρατεί η πρωτοπορία το ασυμβίβαστο και το αντισυστημικό μπήκαν σε μια λογική παραγοντισμού, μικρομεγαλισμού και σε μια διεργασία ώστε ο καθένας να βρει μια θέση στο δημόσιο. Βέβαια, δεν μπορούμε να απαξιώνουμε συλλήβδην όλους τους ανθρώπους που συμμετέχουν στις νεολαίες. Το ζητούμενο δεν είναι να κλείσουμε την ΟΝΝΕΔ αλλά να μπορέσουμε να την αναγεννήσουμε. Να λειτουργήσει γι’ αυτό που πραγματικά δημιουργήθηκε. Να είναι μια νεολαία πρωτοπόρος, μπροστά από τα προβλήματα, θα έχει λύσεις για τα προβλήματα και βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Συνεπώς συμφωνείτε νε την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να καρατομήσει την ΟΝΝΕΔ;
Απόλυτα. Μετά από αυτά που γίνανε στην Θεσσαλονίκη, αυτή η επιλογή ήταν μονόδρομος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα κριθεί όμως από το πώς θα επαναλειτουργήσει την ΟΝΝΕΔ. Στο χέρι του είναι να μπουν κανόνες ώστε να λειτουργήσει για τον λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε.
Είστε ένας νέος άνθρωπος, μόλις 37 ετών, ασχολείστε από την αρχή της φοιτητικής σας ζωής με τα κοινά. Ποιος ήταν ο λόγος που αναμιχθήκατε, ποιος ο σκοπός σας και πώς φαντάζεστε, τόσο το δικό σας πολιτικό μέλλον όσο και συνολικά το μέλλον της χώρας;
Όσο αστείο κι αν ακούγεται ασχολήθηκα λόγω της αγάπης μου στις αξίες της φιλελεύθερης παράταξης επί Κωνσταντίνου Καραμανλή. Κάποια πράγματα έρχονται από μόνα τους. Δεν πίστευα όταν κόλλαγα αφίσες ή όταν είχα γυρίσει όλη την Ελλάδα, όταν διαδήλωνα και μαχόμουνα για τις αξίες αυτής της παράταξης, όταν αγωνιζόμουν για να μένουν ανοιχτά τα Πανεπιστήμια και όχι υπό κατάληψη από μια μικρή ομάδα ατόμων που με το έτσι θέλω κλείνανε τις σχολές, θα έφτανα να είμαι εκπρόσωπος των συμπολιτών μου στο ελληνικό κοινοβούλιο. Είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύω στην λογική της προσφοράς του πολιτικού στον πολίτη, να είσαι σε καθημερινή επαφή με την κοινωνία η οποία σηκώνει έναν σταυρό και ανεβαίνει έναν Γολγοθά. Απευθύνω, μέσα από αυτή την συνέντευξη, ένα κάλεσμα προς τους νέους ανθρώπους ν’ ασχοληθούν με τα κοινά. Να μπουν στα κόμματα, ν’ αγωνιστούν και να προσπαθήσουν να τ’ αλλάξουν σε ότι πιστεύουν ότι κάνουν λάθος. Μόνο οι νέοι θα μπορέσουν να δώσουν μια διαφορετική προοπτική σ’ αυτή τη χώρα. Και μακάρι να καταφέρω μαζί με τους πολλούς να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στο να μπορεί να υπάρχει η χώρα και να λειτουργήσει κάτω από κανόνες αξιοσύνης, αξιοκρατίας, πραγματικής δημοκρατίας και ελευθερίας. Ώστε οι επόμενες γενιές να έχουν τη θέση που πραγματικά τους αξίζει. Να μην είναι η χώρα μας σε αυτή τη μίζερη κατάσταση και εντελώς απαξιωμένη. Γιατί δεν αξίζει ούτε στα προηγούμενες γενιές, επί της ουσίας, η χώρα μας να είναι απομονωμένη και να βρίσκεται στη γωνία του ριγκ όλης της Ευρώπης. Ούτε όμως και για τις επόμενες γενιές. Και αυτό είναι το λάθος που κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κοιτάζει το πρόβλημα αλλά πώς να μείνει συνεπής σε κάποιες ψεύτικες ιδεοληψίες τις οποίες έχει. Μακάρι να μπορούσαμε όλοι μαζί να βάζαμε πλάτη, ώστε να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Να κοιτάζαμε την πραγματικότητα κατάματα. Να μπορούσαμε ν’αναδείξουμε τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας και να παλέψουμε όλοι μαζί για το καλό της. Αυτή η χώρα δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Ανήκει στην ιστορία της και στον λαό της. Μακάρι να καθόμασταν όλοι μαζί και να λέγαμε πως για τα επόμενα 4, 5, 6 χρόνια, όσο πάει, όλοι μαζί θα μπορέσουμε να βρούμε την λύση. Κι έτσι θα παραγκωνίζαμε και την διαπλοκή και την διαφθορά και τις συντεχνίες που κάνουνε κουμάντο. Αλλά δυστυχώς είμαστε όμηροι των πελατειακών μας σχέσεων και των ιδεοληψιών μας.
Facebook Comments