Η υπαγωγή των μικροεμπόρων στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Η υπαγωγή των μικροεμπόρων στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Η υπαγωγή των μικροεμπόρων στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Μία θεμελιώδης προϋπόθεση για την υπαγωγή ενός προσώπου στην διαδικασία του ν. 3869/2010 όπως ισχύει για την ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων (“Νόμος Κατσέλη”) είναι η μη ύπαρξη στο πρόσωπο αυτό της πτωχευτικής ικανότητας, ήτοι της εμπορικής ιδιότητας. Ωστόσο, με βάση και την νομολογία, στην διαδικασία του Νόμου αυτού υπάγονται και οι μικρέμποροι.
Ως μικροέμποροι ορίζονται, εν πολλοίς, τα πρόσωπα που ασκούν καταρχήν εμπορική δραστηριότητα, η οποία ωστόσο είναι χαμηλού τζίρου, χωρίς ριψοκίνδυνη επενδυτική και κερδοσκοπική διαμεσολάβηση.
Στην ουσία, ο ιμικροέμποροι ναι μεν αναπτύσσουν εμπορική δραστηριότητα, αλλά δεν έχουν ως στόχο το εμπορικό κέρδος ως αποτέλεσμα εμπορικών κερδοσκοπικών συνδυασμών, καθώς το εισόδημά τους συνίσταται ουσιαστικά στο αντίτιμο που λαμβάνουν από την προσωπική τους εργασία και λόγω της σωματικής ή της πνευματικής τους καταπόνησης και μόχθου και θα μπορούσε να εξομοιωθεί και με “ημερομίσθιο εργάτη” και οι ίδιοι στην πράξη με βιοπαλαιστές, ώστε στην ουσία αποσκοπούν στην απολαβή από την δραστηριότητά τους των αναγκαίων εισοδημάτων για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσής τους.
Περαιτέρω, οι μικροέμποροι δεν έχουν σημαντικό επενδεδυμένο κεφάλαιο, ούτε σύνθετη εμπορική οργάνωση, δομή, λειτουργία και εξοπλισμό με σκοπό τον προσπορισμό σημαντικού εμπορικού κέρδους, ούτε, κατά κανόνα, απασχολούν μόνιμα και σταθερά προσωπικό, αλλά βασίζονται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, στις δικές τους ατομικές δυνάμεις, είτε σωματικές είτε πνευματικές, για την ενάσκηση της δραστηριότητάς τους.
Οι μικρέμποροι δεν υφίστανται, έτσι,τις αρνητικές συνέπειες της εμπορικής ιδιότητας ως ασκούντες μικρεμπορία, κατά την κρίση περί την υπαγωγή τους ή μη στον ν. 3869/2010, στον οποίο σαφώς υπάγονται.
Την ιδιότητα του μικροεμπόρου οφείλει να την επικαλεστεί και να την αποδείξει το ίδιο το πρόσωπο που επιδιώκει να υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου για την ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.
Έτσι, σύμφωνα με την νομολογία μικρέμπορος θα πρέπει να χαρακτηριστεί, για παράδειγμα, ο μεταφορέας δια φορτηγού που παρέχει υπηρεσίες μόνο με την προσωπική του εργασία, ο οδηγός ή και ιδιοκτήτης ταξί, ο πλανόδιος πωλητής κουλουριών, ο πλανόδιος πωλητής λαχείων, ο ιδιοκτήτης περιπτέρου,ο ψιλικατζής, ο πλανόδιος φωτογράφος, ο πωλητής λαϊκών αγορών και όσα άλλα πρόσωπα πληρούν σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις με τις οποίες μπορεί να συναχθεί ο χαρακτηρισμός τους ως μικροέμποροι.
Facebook Comments