Τα NFPs υπήρξαν απογοητευτικά καθώς ανακοινώθηκαν μόλις 38.000 νέες θέσεις εργασίας. Η αντίδραση των επενδυτών ήταν να στείλουν τους δείκτες της Wall Street αλλά και το δολάριο, σημαντικά χαμηλότερα αλλά λίγο αργότερα η Fed ενεργοποιήθηκε και μείωσε τις απώλειες.

Επί της ουσίας, υπήρξε μείωση της ανεργίας στο 4,7% από 5,0% κάτι που αντιλαμβάνεται και ο καθένας ότι δε μπορεί να γίνει χωρίς αλχημείες. Οι αναλυτές εστιάζουν στην αύξηση του ωρομισθίου αλλά δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το 80% των θέσεων απασχόλησης στην Αμερική αφορά σε θέσεις περιστασιακής εργασίας που σημαίνει ότι η δυνατότητα για μόνιμες και καλοπληρωμένες θέσεις έχει εξαντληθεί.

Τα NFPs της Παρασκευής προκάλεσαν ανάμικτα συναισθήματα αλλά κατά την άποψή μου επιβεβαίωσαν την πλήρη αδυναμία της αμερικανικής οικονομίας και πλέον είναι η ώρα για ενημέρωση των εκτιμήσεών μου. Το 2016 θα υπάρξει μια αύξηση επιτοκίων, η ανεργία βρίσκεται στον τελευταίο κύκλο που παραμένει τόσο χαμηλά ενώ δεν αποκλείω και μια ισχυρή έκπληξη από το αμερικανικό ΑΕΠ. Ο βασικός λόγος που πιστεύω ισχυρά στο τελευταίο, είναι γιατί έχουν υπάρξει τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα εταιρικής ύφεσης, τα οποία δεν έχουν αποτυπωθεί στο ΑΕΠ.

Περισσότερα για τα NFPs αλλά και για άλλα στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας θα υπάρξουν σε σχετικά άρθρα στο moneyreport.gr.

Η Wall Street κινήθηκε πτωτικά αλλά έκλεισε αρκετά υψηλότερα χωρίς να καταγράψει κέρδη. Σύμφωνα με το παρακάτω γράφημα, οι μικροί επενδυτές είναι ισχυρά short στον S&P 500 και αυτό σημαίνει ότι μεταξύ των επομένων συνεδριάσεων, θα υπάρξει κλείσιμο των θέσεων και η αγορά θα κινηθεί αντίθετα, χωρίς τη συμμετοχή τους.

Στο παρακάτω γράφημα, φαίνεται για μια ακόμα φορά το πόσο ακριβός και υπεραγορασμένος παραμένει ο S&P 500.

Φυσικά, υπάρχουν και $10 τρισ. ομολόγων που βρίσκονται σε αρνητικά επιτόκια και θα αγοράζαν μετοχές σε οποιδήποτε επίπεδο, αλλά αυτό δεν είναι αληθές. Το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο και κανένας δεν θα έμπαινε σε αυτά τα επίπεδα καθώς κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να βρεθεί με σημαντικές απώλειες.

Facebook Comments