Μειώσεις μισθών,Ιδιωτικοποιήσεις & φόρους σχεδιάζει η Σαουδική Αραβία
Μειώσεις μισθών,Ιδιωτικοποιήσεις & φόρους σχεδιάζει η Σαουδική Αραβία
Μειώσεις μισθών,Ιδιωτικοποιήσεις & φόρους σχεδιάζει η Σαουδική Αραβία
Χαμηλότερους μισθούς στον δημόσιο τομέα, εισαγωγή φόρων όπως ο ΦΠΑ, περιορισμό πολλών κρατικών επιδοτήσεων, ιδιωτικοποιήσεις και ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα περιλαμβάνει το σχέδιο μεταμόρφωσης της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας, που αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά. Πρόκειται για φιλόδοξο σχέδιο, που έχει απώτερο στόχο τον εκσυγχρονισμό της τοπικής οικονομίας και την απεξάρτηση της Σαουδικής Αραβίας από τα πετρελαϊκά έσοδα.
Το εθνικό σχέδιο μετασχηματισμού έχει προϋπολογισμό περίπου 130 δισ. ευρώ και πρωταρχικό στόχο τον τριπλασιασμό των εσόδων από πηγές διαφορετικές από το πετρέλαιο στα 124 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, τη δημιουργία 450.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και τον περιορισμό του κόστους μισθοδοσίας από το 45% του κρατικού προϋπολογισμού στο 40%. Σήμερα, ο μέσος μισθός στον δημόσιο τομέα της Σαουδικής Αραβίας είναι κατά 70% υψηλότερος από τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Το εθνικό σχέδιο μετασχηματισμού αποτελεί τμήμα του ευρύτερου σχεδίου Οραμα 2030, που στοχεύει στον μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας και προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Saudi Aramco και τον εκσυγχρονισμό πολλών πτυχών της συντηρητικής σαουδαραβικής κοινωνίας.
Το συνολικό κόστος του προγράμματος αναμένεται να ανέλθει περίπου στα 130 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 63 θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από τον ιδιωτικό τομέα. Το δημόσιο χρέος της Σαουδικής Αραβίας ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί από το 7,7% σήμερα στο 30%. Η εισαγωγή νέων φόρων αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εσόδων. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ αλ Σέιχ δήλωσε χθες ότι θα εφαρμοστεί φόρος προστιθέμενης αξίας και θα επιβληθούν φόροι στα αναψυκτικά και στον καπνό. Ωστόσο δεν υπάρχουν σχέδια για επιβολή φόρου εισοδήματος, τουλάχιστον όχι για τους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας.
Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περιορίσει το κόστος των μισθών στον δημόσιο τομέα στο 40% του προϋπολογισμού μέχρι το 2020 και να μειώσει τις κρατικές επιδοτήσεις για ύδρευση και ηλεκτρισμό κατά 47 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η παραγωγή πετρελαίου θα διατηρηθεί στο σημερινό επίπεδο των 12,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα, αλλά θα αυξηθεί η παραγωγή φυσικού αερίου στα 17,8 δισ. κυβικά μέτρα από 12 δισ. σήμερα. Η κυβέρνηση στοχεύει, επίσης, να εγκαταστήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που να αποδίδουν 3,5 γιγαβάτ και να προετοιμάσει τη δημιουργία πυρηνικών σταθμών ενέργειας.
Το σχέδιο είναι φιλόδοξο και πολλοί οικονομολόγοι έχουν επικροτήσει διάφορους στόχους, όπως η περικοπή των κρατικών ενισχύσεων για την ενέργεια, ωστόσο αντιμετωπίζεται με έκδηλο σκεπτικισμό ο στόχος για την απεξάρτηση από τα πετρελαϊκά έσοδα μέχρι το 2020. Η βαρύτητα που δίνεται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου μετασχηματισμού της οικονομίας στον ιδιωτικό τομέα ως πηγή εσόδων και απασχόλησης προκαλεί ανησυχίες ότι η απελευθέρωση των αγορών και οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα αποδειχθούν ικανές να αντικαταστήσουν τη μείωση των κρατικών δαπανών. Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε χθες, σχεδιάζεται η ιδιωτικοποίηση όλων των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας και η μεταβίβασή τους σε «στρατηγικούς εταίρους» μέχρι το 2020, όπως και η ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας αφαλάτωσης.
Μεγάλο στοίχημα θα αποδειχθεί και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία 450.000 νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Το πώς θα επιτευχθεί αυτό δεν είναι σαφές. Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Δημοσίων Υπηρεσιών για τους μισθούς θα μειωθεί κατά 20% μέχρι το 2020, ενώ το κόστος πρόσληψης ενός Σαουδάραβα είναι τέσσερις φορές υψηλότερο σε σχέση με το κόστος πρόσληψης ενός ξένου και θα μειωθεί στις 2,8 φορές.
Facebook Comments