Μείωση του ελάχιστου απαιτούμενου κεφαλαίου για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο
Στις 100.000 ευρώ, από 150.000 ευρώ, ορίζεται το ελάχιστο κεφάλαιο επενδυτικού σχήματος για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις
Στις 100.000 ευρώ, από 150.000 ευρώ, ορίζεται το ελάχιστο κεφάλαιο επενδυτικού σχήματος για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις
Στις 100.000 ευρώ, από 150.000 ευρώ, ορίζεται το ελάχιστο κεφάλαιο επενδυτικού σχήματος για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που μπορούν να υπαχθούν στον αναπτυξιακό νόμο, με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε στο σχέδιο νόμου, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Αντίστοιχα, το ελάχιστο κεφάλαιο για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ), ορίζονται στα 75.000 ευρώ, από 100.000 ευρώ.
Με άλλες νομοτεχνικές βελτιώσεις, υποχρεώνονται όσοι υποβάλουν επενδυτικά σχέδια να διασφαλίζουν τις συνθήκες για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στους χώρους της επένδυσης, ενώ διευκρινίζεται ότι για την υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο απαιτείται μία κερδοφόρα χρήση κατά την επταετία πριν από τη διαχειριστική χρήση της αίτησης υπαγωγής.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση κατά την κοινή συνεδρίαση των αρμοδίων επιτροπών στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι με τον νέο αναπτυξιακό νόμο γίνεται μια τομή, κάνουμε μια τομή και ενισχύεται η μικρομεσαία, η πρωτογενής παραγωγή και η καινοτομία, και χαρακτήρισε “ανισομερείς” τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους.
«Οι προηγούμενοι νόμοι ήταν 32 δισ. ευρώ για την περίοδο 1998 έως το 2014, και δύο κλάδοι -ενέργεια και ξενοδοχεία- είχαν το 76% του προϋπολογισμού. Μόλις 120 επιχειρήσεις έλαβαν τεράστια χρηματοδότηση και επιπροσθέτως από τους παλαιούς αναπτυξιακούς νόμους κληρονομούνται 6.000 επενδυτικά σχέδια. Αυτό δείχνει ανισομέρεια αν μη τι άλλο», τόνισε.
Συνεχίζοντας, ο κ. Σταθάκης είπε ότι η διαδικασία που εισάγει ο νόμος για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων των παλαιότερων αναπτυξιακών χαρακτηρίζεται από ταχύτητα και διαφάνεια. «Εντός 3 έως 5 μηνών θα γίνει το ξεκαθάρισμα των παλαιών αναπτυξιακών νόμων», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και κατέληξε:
«Η επταετία αποπληρωμής για κάθε επενδυτικό σχέδιο εδράζεται σε υπαρκτούς πόρους εγγυημένους, δεν κινδυνεύει με κοκκίνισμα το δάνειο, δεν υπάρχουν πια εγγυητικές, και για τις παλαιότερες επενδύσεις οι εγγυητικές επιστολές επιστρέφονται μετά την ολοκλήρωση του 50% της επένδυσης».
Facebook Comments