Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για τον επιτυχή σχεδιασμό των νέων επιχειρηματικών μοντέλων των ελληνικών τραπεζών, διεμήνυσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του με θέμα «Ο αντίκτυπος της ελληνικής κρίσης χρέους στον τραπεζικό κλάδο: Οι προκλήσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η απάντηση σε όρους πολιτικής από την Τράπεζα της Ελλάδος».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το ύψος των «κόκκινων» δανείων δυσχεραίνει τον ανασχεδιασμό των επιχειρηματικών μοντέλων των τραπεζών, ενώ στέκεται εμπόδιο και σε κάθε απόπειρα στήριξης της ανάπτυξης και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Σημείωσε επίσης πως για το υψηλό επίπεδο των «κόκκινων» δανείων ευθύνεται κυρίως η ύφεση και για το λόγο αυτόν είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει προληπτική αναδιάρθρωσή τους, καθώς και άμεση εμπλοκή στις διαδικασίες αυτές ιδιωτικών επενδυτικών σχημάτων (private equity funds).

«Απόλυτη προτεραιότητα για την ΤτΕ αποτελεί, στην τρέχουσα συγκυρία, η  συνεισφορά της στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης λύσης για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στην επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ επεσήμανε ότι εντός τους έτους τα ελληνικά ομόλογα θα καταστούν επιλέξιμα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

«Το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να μειωθεί σημαντικά», τόνισε, για να προσθέσει πως η υποχώρηση των spreads (της διαφοράς απόδοσης) θα επηρεάσει θετικά το τραπεζικό σύστημα, καθώς λειτουργεί ως «πάτωμα» για τα επιτόκια με τα οποία οι τράπεζες μπορούν να λειτουργούν, αλλά και για τις αξιολογήσεις τους.

Ωστόσο, όπως είπε, το σύστημα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό.

Ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε, πάντως, αισιόδοξος, καθώς υπογράμμισε ότι «είμαστε σε καλή θέση για να διαχειριστούμε αυτές τις προκλήσεις», ενώ προσέθεσε πως «χάρη στη δουλειά που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, γνωρίζουμε πολύ καλά τα ποσοτικά δεδομένα των προβλημάτων, ενώ έχουμε συλλέξει σημαντική γνώση για το έλεγχο και τη διαχείριση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως οι ρίζες της ελληνικής κρίσης «δεν βρίσκονταν στον τραπεζικό κλάδο», υποστηρίζοντας μάλιστα πως «κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η ελληνική κρίση είναι σκληρότερη από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929».

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ωστόσο την απόκριση της Ευρώπης στην παγκόσμια και, στη συνέχεια, ευρωπαϊκή οικονομική κρίση «αποτελεσματική παρά την αρχική έλλειψη μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων».

 

Facebook Comments