Την έγκρισή της για εκταμίευση της υποδόσης 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα έδωσε η επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg.

Η απόφαση της επιτροπής της Μπούντεσταγκ έρχεται λιγότερο από 24 ώρες αφότου το Euro-working Group έκρινε πως η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης, και συνεπώς εισηγήθηκε την αποδέσμευση των χρημάτων.

Υπενθυμίζεται πως η επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής είχε συνεδριάσει και την Τετάρτη για το θέμα της δόσης, όμως είχε αποφύγει να εγκρίνει την εκταμίευση, καθώς έκρινε ότι η Αθήνα δεν είχε ακόμα υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα.

Η οριστική έγκριση για να δοθούν τα χρήματα αναμένεται να δοθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που θα συνεδριάσει στο πλαίσιο του Eurogroup, στις 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
 

Νωρίτερα:

Θετική εισήγηση για την εκταμίευση της υποδόσης 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα έδωσε το Euro-working Group, που συνεδρίασε στη Φινλανδία.

Το EWG έκρινε ότι η χώρα μας έχει υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης και ότι δεν υπάρχουν άλλες εκκρεμότητες από την ελληνική πλευρά.

Το «πράσινο φως» από το EWG συνιστά το πρώτο κρίσιμο βήμα στη διαδικασία αποδέσμευσης των χρημάτων. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ψηφίσουν για την εκταμίευση τα κοινοβούλια ορισμένων κρατών-μελών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, όπου αύριο Παρασκευή θα συνεδριάσει για το θέμα η επιτροπή προϋπολογισμού.

Στη συνέχεια, η εκταμίευση των χρημάτων θα τεθεί στο Eurogroup, που συνεδριάζει στις 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Στο πλαίσιο του Eurogroup θα συνεδριάσει και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), όπου και θα ληφθεί η οριστική απόφαση.

Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι η δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα βρίσκεται στα δημόσια ταμεία αμέσως μετά το Eurogroup της 16ης Ιουνίου, και πάντως νωρίτερα από το βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.

Τη βεβαιότητά του ότι στο επόμενο Eurogroup θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης στήριξης για την Ελλάδα εξέφρασε νωρίτερα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων από τις Βρυξέλλες.

«Είμαι βέβαιος ότι η δουλειά που έχει γίνει θα αποδώσει καρπούς και την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε την εκταμίευση των 10,3 δισεκ. για την Ελλάδα από τα οποία τα 7,5 δισεκ. θα δοθούν άμεσα», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως «ένα πολύ σημαντικό βήμα» προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε στο προηγούμενο Eurogroup.

Facebook Comments