Αύξηση του συνόλου αμοιβών εξαρτημένης εργασίας και μείωση του λειτουργικού πλεονάσματος των επιχειρήσεων το 1ο τρίμηνο 2016 καταγράφει η Eurobank Research στο τελευταίο τεύχος του “7 Ημέρες Οικονομία”.

Αναλυτικά, η Eurobank Research αναφέρει τα εξής:
•    Το σύνολο των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας, δηλαδή W x L, όπου W οι αμοιβές ανά απασχολούμενο και L η απασχόληση, παρουσίασε ονομαστική (ήτοι σε τρέχουσες τιμές) αύξηση 4,24% το 1ο τρίμηνο 2016. Αξίζει να τονίσουμε πως τα τελευταία 6 τρίμηνα – με εξαίρεση το 2ο τρίμηνο 2015 – η εν λόγω μεταβλητή κινήθηκε σε ανοδική τροχιά. Ωστόσο, η προαναφερθείσα αύξηση δεν ήταν προϊόν παράλληλης ενίσχυσης μισθών και απασχόλησης. Οι δύο μεταβλητές ακολούθησαν αντίθετη πορεία. Ο μέσος ονομαστικός μισθός παρουσίασε πτώση ενώ η απασχόληση εξαρτημένης εργασίας αύξηση. Για τα επόμενα τρίμηνα, ακόμα και στην περίπτωση ανάκαμψης της ζήτησης, δεν αναμένουμε να δημιουργηθούν αυξητικές πιέσεις στις αμοιβές ανά απασχολούμενο κυρίως λόγω του πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού.

•    Το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα και μεικτό εισόδημα (ΑΛΠΜΕ), ένα μέτρο της κερδοφορίας των επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων), παρουσίασε μείωση -6,81% το 1ο τρίμηνο 2016. Αυτή η μεταβλητή μαζί με το σύνολο των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας αποτελούν τις δύο συνιστώσες του ΑΕΠ (σε τιμές κόστους) όταν το τελευταίο υπολογίζεται από την πλευρά του εισοδήματος.

•    Η συρρίκνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας που καταγράφηκε τα τρία τελευταία τρίμηνα αποτυπώθηκε κυρίως στη μείωση του ΑΛΠΜΕ των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, το 2015Q3, το 2015Q4 και το 2016Q1 η ετήσια συρρίκνωση του ονομαστικού ΑΕΠ (σε τιμές αγοράς) ήταν -2,60%, -1,04% και -1,61% αντίστοιχα. Η συνεισφορά του συνόλου των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας ήταν θετική, 0,72, 1,18% και 1,41 ποσοστιαίες μονάδες (ΠΜ), ενώ η συνεισφορά του ΑΛΠΜΕ ήταν αρνητική, -1,10, -4,81 και -3,77 ΠΜ. Συνεπώς, τους τελευταίους εννέα μήνες σημειώθηκε μείωση κερδών, πτώση αμοιβών ανά απασχολούμενο (μια προσέγγιση ενός μέσου ονομαστικού μισθού) και αύξηση της απασχόλησης εξαρτημένης εργασίας. Η τελευταία αντιστάθμισε σε έναν βαθμό την πτώση του ονομαστικού ΑΕΠ. Σε όρους οικονομικού κυκλώματος, οι προαναφερθείσες μεταβολές αντικατοπτρίστηκαν στη μείωση της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης, στην πτώση των επενδύσεων και στη συρρίκνωση των  εξαγωγών.

•    Σε ότι αφορά τη δημοσίευση στοιχείων, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 24,14% το Μάρτιο 2016 (οριακή μηνιαία μείωση) και ο αποπληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο -0,87% με βάση τον εθνικό ΔΤΚ και στο -0,20% με βάση τον ΕνΔΤΚ το Μάιο 2016. Θετική εικόνα από τη βιομηχανία με ετήσια και μηνιαία αύξηση του δείκτη παραγωγής κατά 2,82% και 4,04% αντίστοιχα τον Απρίλιο 2016. Τέλος, οι εξαγωγές εμπορευμάτων παρουσίασαν ετήσια πτώση -3,76% (λόγω πετρελαιοειδών) τον Απρίλιο 2016. Στη αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν οι εισαγωγές καταγράφοντας αύξηση 7,08% (λόγω πλοίων). 

Facebook Comments