Λίγες μόλις ημέρες πριν, οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι το πετρέλαιο θα βρεθεί στα $60 μέχρι και το τέλος της χρονιάς αλλά μόλις σήμερα αναθεωρούν και φοβούνται ότι η Κίνα θα οδηγήσει τις τιμές και πάλι χαμηλότερα από τα $40.

Σύμφωνα με τον Matt Smith της ClipperData, η Κίνα αποθηκεύει 787.000 βαρέλια ημερησίως κάτι που ο αναλυτής εκτιμά ότι είναι «τουλάχιστον τρελό». Η Κίνα έχει ήδη αποθηκεύσει 135 εκατ. βαρέλια και αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό, εντός των επομένων 30 ημερών θα έχει «χτυπήσει» το maximum της χωρητικότητας των 155 εκατ. βαρελιών, οπότε και οι εισαγωγές πετρελαίου θα σημειώσουν κατακόρυφη πτώση, σημειώνει ο Smith.

Με τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν και το Ιράκ να αυξάνουν την παραγωγή τους, η περίπτωση μείωσης των εισαγωγών από την Κίνα, αποτελεί ένα επικίνδυνο κοκτέιλ το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει όχι μόνο κάτω από τα $40 αλλά και προς την περιοχή των $30.

Από την άλλη, υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού. Η Νιγηρία, η οποία μπορεί να προσφέρει σημαντική στήριξη στην αγορά, βρίσκεται στο στόχαστρο τρομοκρατικών ομάδων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διακοπή της εξόρυξης και άρα άνοδο των τιμών.

Η Βενεζουέλα σύντομα θα καταρρεύσει πλήρως σύμφωνα με τον Smith και αυτό θα οδηγήσει σε πλήρη παύση της εξόρυξης πετρελαίου.

Σειρά άλλων αναλυτών, βλέπουν ότι πολύ σύντομα το πετρέλαιο θα δεχθεί και νέο πλήγμα.

Facebook Comments