Προετοιμασμένες χαρακτήρισε τις τράπεζες προκειμένου αυτές να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σύγχρονου περιβάλλοντος ο κ. Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας.

Ο κ. Καραμούζης απηύθυνε θερμές ευχαριστίες στους μετόχους της τράπεζας και ειδικά στη στρατηγική ομάδα επενδυτών και προσωπικά στον επικεφαλής της Fairfax, Prem Watsa, ο οποίος, όπως είπε, “δεν πανικοβλήθηκε από τις εξελίξεις και αύξησε το ποσοστό του στην τράπεζα, επενδύοντας σε αυτήν, αλλά και στις προοπτικές της χώρας”.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα αρνητικά επιτόκια, τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τον ανταγωνισμό από μη χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς είπε πως αποτελούν θέματα πως υποχρεώνουν τις τράπεζες σε αλλαγή του επιχειρηματικού τους μοντέλου. Προέβλεψε πανευρωπαϊκά συγχωνεύσεις και εξαγορές και επίσης ότι οι τράπεζες θα αποχωρήσουν από χαμηλής απόδοσης εργασίες. 

Μίλησε για τις τεράστιες προκλήσεις που θέτουν παράγοντες, όπως το χάσμα ύψους 80 δισ. ευρώ μεταξύ δανείων και καταθέσεων και η εξάρτηση ύψους 100 δισ. ευρώ από το Ευρωσύστημα, τα NPLs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) ύψους 85 δισ. ευρώ και τα NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) ύψους 116 δισ. ευρώ, τις προβλέψεις ύψους 58 δισ. ευρώ έναντι επισφαλών δανείων που απορροφούν πολύτιμους φόρους από τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την αποπληρωμή υποχρεώσεων των τραπεζών προς το κράτος και το ΤΧΣ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην υψηλή κεφαλαιακή επάρεκια των ελληνικών τραπεζών μετά από τρία stress tests και τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 δισ. ευρώ, οι τράπεζες έχουν, σήμερα, βασικά κεφάλαια 33 δισ. ευρώ, δείκτη Core T1 περίπου 18%, έναντι μέσου όρου 12,5% για την Ευρώπη των 28, προβλέψεις 58 δισ. ευρώ, δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων απο προβλέψεις στο 68,4%

Για την οικονομία ο κ. Καραμούζης είπε πως πρέπει να υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη μέσα από νέες επενδύσεις

“Ανάπτυξη με υπερφορολόγηση και μείωση μισθών χωρίς επενδύσεις, εισροές ξένων κεφαλαίων και ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας δεν πρόκειται να έρθει”, υπογράμμισε ο ίδιος

Η συμφωνία στο Eurogroup και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αίρει μια σοβαρή αβεβαιότητα και δημιουργεί θετικές προσδοκίες για τις προοπτικές της χώρας.

Μίλησε για την αναμενόμενη επαναφορά του waiver την αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου και την εκτιμώμενη αναβάθμιση του κλάδου από διεθνείς οίκους αλλά και την αναμενόμενη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Προκειμένου να υπάρξει προσέλκυση ξένων επενδυτών τόνισε ο ίδιος θα πρέπει να προωθηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις και σταδιακή άρση των capital controls.

Σε ότι αφορά στην τράπεζα προτεραιότητα αποτελεί η διαχείριση των NPLs, η επιστροφή καταθέσεων που θα επιτρέψει την αποπληρωμή εγγυήσεων του Δημοσίου και τη μείωση του ELA  και τελικώς η ανάπτυξη εργασιών με χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων .

Facebook Comments