Yπάρχει δεύτερο πλοίο τελικά στα Αντικύθηρα, σε πολύ κοντινή απόσταση από αυτή του γνωστού ναυαγίου. Αυτό αποκαλύπτουν τα φετινά ευρήματα, δίνοντας μιαν απάντηση στο ερώτημα που βασάνιζε τους αρχαιολόγους εδώ και τρία χρόνια, αν υπήρχε και δεύτερο. Την ύπαρξή του καταδεικνύουν μολύβδινος σωλήνας διαφορετικού διαμετρήματος και διαφορετικού τύπου καρφιά, κέραμοι, αμφορείς και λάγυνοι.

Η φετινή έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 22 Μαΐου μέχρι τις 11 Ιουνίου από την επιστημονική ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, η οποία ερευνά το Ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Τα περίπου 60 ευρήματα που βρέθηκαν σε βάθος 55 μέτρων είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Ανάμεσά τους ένα δεύτερο χάλκινο δόρυ με την αιχμή, σε συνέχεια του πρώτου που εντοπίστηκε το 2014, τέσσερα θραύσματα μαρμάρινων αγαλμάτων, από τα οποία ξεχωρίζει ένας καρπός αριστερού χεριού, η απόληξη ενός ποδιού από ξύλινο έπιπλο με χάλκινη επένδυση, θραύσματα από γυάλινα αγγεία και άλλα από φυσητό γυαλί τύπου millefiori, αμφορείς, ένας λάγυνος, μία οινοχόη και ένα χρυσό δακτυλίδι.

Να θυμίσουμε ότι ανάμεσα στα περυσινά ευρήματα υπήρχε μία από τις μεγαλύτερες άγκυρες που έχουν βρεθεί ποτέ σε αρχαία ναυάγια, κάτι που έκανε τους αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι το πλοίο ήταν ένα και πολύ μεγάλου μεγέθους. Τώρα η θεωρία αυτή ανατρέπεται.

 

Facebook Comments