Η κυβέρνηση του Ματτέο Ρέντσι προσπαθεί να βρει μια ενδιαφέρουσα μέση λύση: να επιτρέψει στους Ιταλούς εργαζόμενους να βγουν στην σύνταξη νωρίτερα από το προβλεπόμενο όριο των 67 ετών, χάρη σε μια ιδιαίτερη μορφή «δανεισμού».

H κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιό της στα συνδικάτα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη. Όσοι γεννήθηκαν από το 1951 μέχρι το 1955 θα μπορούν να πάρουν σύνταξη τρία χρόνια νωρίτερα από ότι προβλέπει ο νόμος. Τα αναγκαία χρήματα θα εξασφαλισθούν χάρη σε δάνειο των τραπεζών προς το ιταλικό Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι πολίτες που θα επωφεληθούν της δυνατότητας αυτής θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό το οποίο θα τους δανείζεται, σε διάστημα είκοσι χρόνων, και με επιτόκιο ανάμεσα στο 1 και στο 1,5%. Θα προβλέπονται ειδικές φοροαπαλλαγές για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα, ενώ αν ο εργαζόμενος απολύεται λίγο πριν την σύνταξη, το όλο κόστος θα το επωμίζεται ο εργοδότης.

Έντονες διαμαρτυρίες των συνδικάτων

Πρόκειται -ουσιαστικά- για μια νέα μορφή ευελιξίας, η οποία προσφέρει μια μερική απάντηση στα ιταλικά συνδικάτα, που διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με την κυβέρνηση Μόντι, πριν τέσσερα χρόνια. Η σημερινή κυβέρνηση των «Δημοκρατικών» και της «Νέας Κεντροδεξιάς» επανέλαβε, πάντως, ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι για να αναθεωρηθούν, τα όρια αυτά συνταξιοδότησης, με μια ευνοϊκή, για τους εργαζόμενους, «επιστροφή στο παρελθόν».

Η επόμενη, καθοριστική συνάντηση κυβέρνησης-συνδικάτων θα γίνει σε μια εβδομάδα. Ο Ματτέο Ρέντσι θέλει να ισχύσει – το μέτρο αυτό- από τον Ιανουάριο του 2017. Η Σουζάννα Καμούσσο, επικεφαλής της Cgil (της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας) δήλωσε όμως, ότι « οι εργαζόμενοι χρειάζονται συνολικές και όχι αποσπασματικές λύσεις».

Facebook Comments