Γιούνκερ: «Το Grexit δεν ήταν Brexit»
Τις διαφορές ανάμεσα σε ελληνικό και βρετανικό δημοψήφισμα αναλύει στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Τις διαφορές ανάμεσα σε ελληνικό και βρετανικό δημοψήφισμα αναλύει στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Στην ολοσέλιδη συνέντευξη ο γερμανός δημοσιογράφος, μεταξύ άλλων, επιχειρεί παραλληλισμό του δημοψηφίσματος που έγινε στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2015, με αυτό που θα γίνει αύριο στη Βρετανία, από το οποίο κρίνεται και το μέλλον της χώρας στην ΕΕ. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κλήθηκε να σχολιάσει το ότι παρά την προειδοποίηση που είχε ο ίδιος απευθύνει τότε στους Έλληνες ψηφοφόρους, εκείνοι απάντησαν με ένα «Όχι».
«Έγινε το αντίθετο από τις υποσχέσεις πριν το δημοψήφισμα»
«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανήκει στους φίλους μου, έθεσε ένα ερώτημα στο δημοψήφισμα, που δεν ετίθετο εκείνη τη στιγμή ως τέτοιο. Η τελευταία πρόταση της ΕΕ προς την ελληνική πλευρά δεν αφορούσε πλέον το θέμα του δημοψηφίσματα και οι προειδοποιήσεις μου αφορούσαν ακριβώς σε αυτό», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προσθέσει ότι «για μένα ήταν σημαντικό να πω στον ελληνικό λαό ότι με αυτό το δημοψήφισμα κινδύνευε η θέση της χώρας στο ευρώ, αλλά τελικά το δημοψήφισμα αφορούσε λιγότερο το ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ και περισσότερο το ρόλο του κυρίου Τσίπρα στην Ελλάδα. Ήθελε νέα εντολή και την έλαβε. Και πολύ σύντομα συμφώνησε μέσα από τις διαπραγματεύσεις σε έναν δρόμο που δεν ήταν οπωσδήποτε σε συμφωνία με αυτόν που προπαγάνδιζε στην προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα. Αυτό δεν ήταν η δική μου ανησυχία, αλλά αυτή του κ. Τσίπρα».
Στην επιμονή του γερμανού δημοσιογράφου εάν το «όχι» των Ελλήνων τον ώθησε να κρατήσει απόσταση και να μην πει καθαρά τη γνώμη του στους Βρετανούς, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπενθυμίζει ότι στην Ελλάδα έγινε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος και ότι η προειδοποίησή του αφορούσε στο ότι το ερώτημα ήταν ξεπερασμένο, αφού στη συνέχεια έγινε ακριβώς το αντίθετο. «Πριν το δημοψήφισμα μίλησα καθαρή γλώσσα για να μην κατηγορηθεί αργότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν είπε ότι θα γίνονταν τελικά το αντίθετο από τις υποσχέσεις που δόθηκαν πριν το δημοψήφισμα. Στη συζήτηση για το Brexit μίλησα ελάχιστα, γιατί είχα την εντύπωση ότι θα εκλαμβάνονταν ως πρόκληση, εάν η Κομισιόν αναμειγνύονταν στην προεκλογική εκστρατεία. Έτσι, παρά το ταμπεραμέντο μου, επέβαλα αυτοσυγκράτηση».
Βίζα και βρετανικός ρεαλισμός
Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέστειλε προειδοποίηση στον πρόεδρο Ερντογάν, ότι η άρση της βίζας για ταξίδια στην ΕΕ θα γίνει μόνο εάν η Τουρκία εφαρμόσει τη συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες και τις άλλες προϋποθέσεις. «Εάν η Τουρκία εφαρμόσει και τις 72 προϋποθέσεις που διατυπώσαμε μαζί για την άρση των θεωρήσεων, τότε δεν θα υπάρχει λόγος να αρνηθούμε την κατάργηση της βίζας, αλλά εάν ο πρόεδρος Ερντογάν καταβάλει προσπάθειες να παραβιάσει τη συμφωνία, θα είναι δικό του καθήκον να εξηγήσει στον τουρκικό λαό, γιατί δεν θα απολαμβάνει του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης προς την Ευρώπη». Ωστόσο, ο Γιούνκερ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα τηρηθεί. «Είναι λογική, λειτουργεί και δεν υπάρχει καμιά υποψία ότι κάποια στιγμή δεν θα λειτουργήσει».
Σε ό,τι αφορά στο βρετανικό δημοψήφισμα είπε ότι οι Βρετανοί χρειάζονται την ΕΕ και η ΕΕ χρειάζεται τον βρετανικό ρεαλισμό. «Ελπίζω ότι οι Βρετανοί θα οδηγηθούν από τον ρεαλισμό, γιατί πρόκειται για βρετανική αρετή. Γι αυτό πιστεύω ότι ένα Brexit δεν θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».
Facebook Comments