Σαφή προειδοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση ότι η μεγάλη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς βλάπτει την ελληνική οικονομία απηύθυνε, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Χρειάστηκε πολύ περισσότερο από ό,τι περιμέναμε για την ολοκλήρωση της [πρώτης] αξιολόγησης, εννέα μήνες αντί για τρεις. Τέτοιες καθυστερήσεις είναι βάρος για την οικονομία», σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ από το συνέδριο του Economist στην Αθήνα, σύμφωνα με το προετοιμασμένο κείμενο της ομιλίας του που δημοσιοποίησε ο ESM.

Τόνισε ότι οι παρατεταμένες διαβουλεύσεις καθυστερούν τις μεταρρυθμίσεις και οδηγούν σε συσσώρευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.

«Θα ήταν καλό να υπενθυμιστεί» ότι η δεύτερη αξιολόγηση «δεν θα πρέπει να διαρκέσει πάρα πολύ», προσέθεσε με νόημα επικεφαλής του ESM, και απήχησε το μήνυμα Γιούνκερ, δηλαδή ότι οι Έλληνες πρέπει να αναλάβουν σε μεγαλύτερο βαθμό την «ιδιοκτησία» του προγράμματος στήριξης.

Πάντως, ο κ. Ρέγκλινγκ χαιρέτισε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, ειδικά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και τη σύσταση του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

«Η Ελλάδα εργάστηκε σκληρά, με την Ευρώπη, και αυτό δεν ήταν εύκολο για τον πληθυσμό», είπε, προσθέτοντας πάντως ότι μισθοί και επιδόματα έπρεπε να μειωθούν, διότι είχαν αυξηθεί με υπερβολικά ταχείς ρυθμούς έως το 2009.

Στο μέτωπο του χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ επαναβεβαίωσε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι είναι διατεθειμένοι να κάνουν μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, όμως ξεκαθάρισε ότι αυτό θα γίνει μόνο «εάν χρειαστεί» και δεν θα αποφασιστεί άμεσα, απορρίπτοντας ουσιαστικά την έκκληση της Τράπεζας της Ελλάδος για άμεσες παρεμβάσεις.

«Είναι μία προσέγγιση βήμα προς βήμα», προσέθεσε, εξηγώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα έχει τα απαραίτητα κίνητρα ώστε συνεχίζει να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα σε βάθος χρόνου, αλλά και οι εταίροι θα μπορούν να ελέγχουν το βαθμό της ελάφρυνσης με γνώμονα την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έλαβε αξιόλογη ελάφρυνση χρέους το 2012, με το «κούρεμα» των ομολόγων που κατείχαν ιδιώτες, ενώ συνάμα ο ESM παρέχει στη χώρα μας χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους.

Facebook Comments