Η πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών, με την στενότερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία Ελλάδας και Κίνας στον τομέα αυτό, υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) τέθηκε στο επίκεντρο της διήμερης συνάντησης που οργανώθηκε στην Αθήνα από τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, που αποτελεί το ελληνικό AFCOS, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ελεγκτικών μηχανισμών των δύο χωρών.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη, 21 και 22 Ιουνίου 2016 και συντόνισε η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της OLAF, εξαμελής αντιπροσωπεία από την Υπηρεσία πάταξης του Λαθρεμπορίου της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της ΛΔ Κίνας και της Κρατικής Διοίκησης Μονοπωλίου Καπνικών της Εθνικής Εταιρείας Καπνικών της Κίνας, εκπρόσωποι της Τελωνειακής Υπηρεσίας, της ΕΛΑΣ από τη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου και την Οικονομική Αστυνομία, του ΣΔΟΕ, του Λιμενικού Σώματος, του Γενικού Χημείου του Κράτους και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, κα Ειρήνη Τζίβα.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τονίστηκε ιδιαίτερα η στρατηγικής σημασίας θέση της Ελλάδας στο χάρτη, για την πάταξη του λαθρεμπορίου και δη του Πειραιά, ως πύλης εισόδου τόσο νόμιμων όσο και παράνομων εμπορευμάτων στην ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίστηκε ο ρόλος της OLAF στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, των αρμόδιων ελεγκτικών σωμάτων της Ελλάδας, καθώς και της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς όσον αφορά τον συντονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015, από όταν άρχισε να λειτουργεί η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, οι κατασχέσεις τσιγάρων σημείωσαν αύξηση 48,1% σε σχέση με το 2014.

Την συζήτηση άνοιξε με ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κ. Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην «καθοριστική συμβολή των Μικτών Κλιμακίων Ελεγκτικών Σωμάτων στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και την όσο το δυνατό μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη διασφάλιση των συμφερόντων της Ελληνικής Πολιτείας» και σημείωσε την άριστη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Όπως επεσήμανε «τα μικτά κλιμάκια μπορούν να επιχειρούν σε όλο το έδαφος της ελληνικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων και των Τελωνείων, δεδομένου ότι οι ομάδες αυτές αποτελούνται από μέλη του ΣΔΟΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, Τελωνειακούς, στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΓΓΔΕ, του Λιμενικού Σώματος και της ΕΛΑΣ».

Ο κ. Βασιλειάδης υπογράμμισε τις επιτυχίες που σημειώθηκαν στην πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών, στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΓΕΓΚΑΔ με την OLAF, το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2016, με κατασχέσεις τσιγάρων που θα κόστιζαν στη χώρα πάνω από 23 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενος στα βήματα που πρέπει να γίνουν στο άμεσο μέλλον και στις ελλείψεις που υπάρχουν, ο κ. Βασιλειάδης τόνισε ότι απαιτείται συλλογική δράση για την αντιμετώπιση του διεθνούς λαθρεμπορίου και υπογράμμισε ότι σε αυτό τον τομέα ο ρόλος της OLAF είναι κρίσιμος. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών και επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς αποτελεί παράγοντα – κλειδί στην πάταξη του λαθρεμπορίου.
 

Facebook Comments