Δύο επίσημα «χαστούκια» και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους εισέπραξε η κυβέρνηση στο αίτημα για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων μετά το 2018, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να διαμηνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η λιτότητα, η εποπτεία και η διόρθωση τυχόν αστοχιών με νέα μέτρα, έχει ήδη πάρει παράταση και μετά το (προγραμματισμένο) τέλος του τρίτου μνημονίου.

Ενώ ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας την Τρίτη, δεν διευκρίνισε μέχρι πότε θα συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή, σαφέστατη και κάθετη ήταν η απόρριψή του σε ότι αφορά το ενδεχόμενο ψαλιδίσματος του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι κάτι που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής πέρσι τον Ιούλιο και στο Eurogroup του Αυγούστου. Δεν ήταν πολύ σαφές για πόσο θα ισχύει το πλεόνασμα 3,5%, αλλά σίγουρα για πάνω από ένα χρόνο. Γι αυτό από την πλευρά μου, από την πλευρά του ESM, πρέπει να σεβαστώ αυτό που συμφωνήθηκε και υπεγράφη από τους επικεφαλής των κρατών και των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του Έλληνα Πρωθυπουργού», τόνισε.

Χθες, στο συνέδριο του Economist και μετά την τοποθέτηση Χουλιαράκη για ανάγκη χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 1,5%-2% του ΑΕΠ μετά το 2018, ο εκπρόσωπος του ESM, Νικολά Τζιαμαρόλι, ήταν πιο σαφής σχετικά με το πόσο θα διαρκέσει η λιτότητα και πέρα του μνημονίου.

Όπως είπε, ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενούς πλεονάσματος, σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου του 2015 και την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι να διατηρηθεί και μεσοπρόθεσμα, ενώ προσδιόρισε τον χρόνο αλλαγής για μετά από 4-6 χρόνια. Δηλαδή έως το 2022-2024…

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο ESM, που είναι ο βασικός δανειστής στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αφενός λέει ένα ξεκάθαρο και μεγάλο «Όχι» στα όποια σχέδια και ελπίδες έχει καλλιεργήσει η ελληνική κυβέρνηση για μείωση των στόχων των πλεονασμάτων άρα και χαλάρωσης της λιτότητας, και αφετέρου διαμηνύει επίσημα και ξεκάθαρα ότι το μνημόνιο παίρνει παράταση (ή θα αντικατασταθεί με νέο) μετά το 2018 και για τουλάχιστον μία 4ετία ακόμη ή και 6ετία.

Γιατί  «αυτή είναι η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης από τον Ιούνιο του 2015». Δηλαδή, οι «θα σκίσουμε τα μνημόνια» τελικά δεσμεύτηκαν πέρσι το καλοκαίρι, ότι η Ελλάδα θα τα… ασκήσει για περίπου μία δεκαετία…!

Τα περί μείωσης τον στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018, ξεκίνησαν τον Μάιο, μετά την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που διέρρευσε το ΔΝΤ και στην οποία το Ταμείο τόνισε ότι δεν είναι βιώσιμοι, ενώ στη συνέχεια ο Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε αναθεώρηση του στόχου στο 2% για το διάστημα μετά το 2018, μία θέση την οποία υιοθέτησε και ο Τσακαλώτος στα τέλη του μήνα. 

Όμως, η θέση του ESM την οποία και ξεκαθάρισε με το που προσγειώθηκε στην Ελλάδα, είναι και η πρώτη επίσημη απάντηση των ευρωπαϊκών θεσμών για αυτό το ζήτημα, αφού δεν υπήρξε κανένα απολύτως σχόλιο περί αυτού, μέχρι αυτήν την εβδομάδα.

Η διατήρηση του 3,5% είναι άλλωστε και στο κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου, και με βάση αυτό το νούμερο το ΥΠΟΙΚ θα συντάξει το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για το 2017-2020 το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, είπε την Τετάρτη ότι «η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι γεμάτη εκπλήξεις». Μία (βαριά) γεύση του τι μας περιμένει από το φθινόπωρο, όταν θα μπουν στο τραπέζι τα εργασιακά και όταν θα γίνει η αποτίμηση των δημοσιονομικών κενών που πιθανώς να υπάρχουν στο ελληνικό πρόγραμμα (δηλαδή νέα μέτρα), την έχουμε ήδη πάρει. 

Αν λάβουμε υπόψη τα παραπάνω περί διατήρησης της λιτότητας έως και 6 χρόνια μετά το 2018 αλλά και την πρόσφατη δήλωση του Ντάισελμπλουμ ότι η μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα θα εξετάζεται ανά… 10ετία, όλοι καταλαβαίνουμε ότι το πηγάδι στο οποίο μας έριξε η «πρώτη φορά Αριστερά» δεν έχει πάτο.

Facebook Comments