Λίρα και Κάμερον τα πρώτα θύματα του Brexit
Λίρα και Κάμερον τα πρώτα θύματα του Brexit
Λίρα και Κάμερον τα πρώτα θύματα του Brexit
Αναταραχή στις διεθνείς αγορές, κατάρρευση της λίρας, πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα για το μέλλον του Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και συνθήκες αποσύνθεσης για το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία θα πιέσουν για να διεξάγουν τα δικά τους δημοψηφίσματα απόσχισης, όχι από την Ενωση αλλά από το Βασίλειο. Αυτές είναι οι πρώτες από τις πολλές συνέπειες της υπερψήφισης του Brexit από τους Βρετανούς.
Οπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος οι Σκωτσέζοι και οι Ιρλανδοί επιθυμούν να παραμείνουν μέρος της ΕΕ. Ειδικότερα στη Βόρεια Ιρλανδία, θα αυξηθούν και οι φωνές υπέρ της ένωσης με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Παράλληλα, σημαντικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, αλλά και πολλές άλλες, έβλεπαν τη Βρετανία ως πύλη εισόδου στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, τη μεγαλύτερη του κόσμου. Μετά το δημοψήφισμα το Λονδίνο δεν θα μπορεί πλέον να διαδραματίσει αυτόν τον ειδικό ρόλο. Μέρος της χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας του Σίτι θα μεταφερθεί αλλού, ίσως στην Φρανκφούρτη. Το βέβαιο είναι ότι η Βρετανία, με δική της επιλογή, εισήλθε σε αχαρτογράφητα νερά.
Από την πλευρά της, η ΕΕ θα αντιδράσει «τιμωρητικά» προς το Λονδίνο με απώτερο στόχο την αποτροπή ανάλογων φαινομένων και γενικότερα αποσχιστικών τάσεων και από άλλους στο μέλλον. Ηδη, η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία ζητεί δημοψήφισμα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ολλανδία. Οι απανταχού ευρωσκεπτικιστές αισθάνονται δικαιωμένοι και ενισχυμένοι.
Και εντός άλλων χωρών θα υπάρξουν αποσχιστικές τάσεις όπως στην περίπτωση της Καταλονίας όπου θιασώτες της ανεξαρτησίας θα αδράξουν την “ευκαιρία” για να απαιτήσουν τα δικά τους δημοψηφίσματα απόσχισης.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο γαλλογερμανικός άξονας, με ουσιαστική ατμομηχανή το Βερολίνο, θα κληθεί να προχωρήσει ταχύτατα σε κινήσεις που θα καθησυχάζουν λαούς και αγορές, θα θωρακίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα δημιουργούν νέες προοπτικές εμβάθυνσης. Το σκηνικό είναι πολυσύνθετο και επιβάλει προσεκτική επιλογή των δράσεων και του τρόπου υλοποίησής τους. Το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Οι εξελίξεις πιέζουν.
Facebook Comments