Αν τελικά το 51,9 των λαϊκιστών ευρωσκεπτικιστών  επικρατήσει έναντι του 49,9 των φίλοευρωπαίων, αν τελικά η Αγγλική οικονομία αντέξει το σοκ του brexit και αν τελικά δούμε στην «μεγάλη αγγλόφωνη δημοκρατία πέρα από τον Ατλαντικό» να επικρατεί ο άρχοντας του λαϊκισμού Ν. Τράμπ, τότε θα δούμε να σχηματίζεται νέα μορφή του παγκόσμιου ανταγωνισμού: Ο λαϊκίστικος Αγγλοσαξονισμός. Η Ιστορία μαζί με τη Γεωγραφία ήταν παρούσες στο Αγγλικό δημοψήφισμα, καθώς 71 έτη μετά το τέλος του Β’ ΠΠ, το αρχαιότερο γεωπολιτικό κέντρο λήψεως αποφάσεων του αγγλοσαξονικού κόσμου, φέρεται να έχει καταλήξει και να έχει  σταθμίσει τα συν και τα μείον μιας νέας γεωστρατηγικής αφετηρίας. Η απόφαση εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελέσει το τέλος της περιόδου γεωστρατηγικής ανοχής, την οποίαν οι Αγγλοσάξονες επέδειξαν έναντι της Γερμανίας, ανοίγοντας τον γεωπολιτικό ασκό του Αιόλου. 

Ήδη βλέπουμε ότι η νίκη του  brexit έχει πυροδοτήσει κύμα ακροδεξιών «επαναστάσεων» σε όλη την Ευρώπη. Είδαμε αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να φουντώνουν οι φωνές που ζητάνε έξοδο της Γαλλίας (frexit), έξοδο της Ολλανδίας (Nexit). Είδαμε επίσης να έρχεται στο φώς της δημοσιότητας το έγγραφο που παιδοποίει τον Β. Σόϊμπλε για ενδεχόμενο ντόμινο εξόδων από την ΕΕ χωρών όπως η  Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία και Ουγγαρία. Αυτό θα γίνει μόνον όταν επικρατήσουν τελειωτικά ακροδεξιές φωνές στις χώρες αυτές.

Όποιος δει την ιστορία της Αγγλοσαξονικής διπλωματίας στην Ευρώπη θα διαπιστώσει ότι οι Άγγλοι πάντα συγκέντρωναν όλα τα διαθέσιμα κράτη της ηπείρου εναντιά στον εκάστοτε  κοινό εχθρό είτε αυτός ήταν ο Ναπολέων, ο Κάιζερ ή ο Χίτλερ. Έτσι και τώρα αν όλες αυτές οι υποθέσεις που αναφέραμε βγουν αληθινές και αν η ΕΕ απολέσει και άλλα κράτη τότε θα δούμε έναν συνασπισμό ακροδεξιάς και λαϊκισμού να στρέφεται εναντίον της και η παρηκμασμένη ,πλέον , ένωση  θα δει να βρίσκεται στην μέση μίας δαγκάνας που από τα ανατολικά της θα έχει μια διψασμένη Ρωσία ,που θέλει διακαώς να πάρει πίσω τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης που τα θεώρει δορυφόρους της, και από τα δυτικά τον συνασπισμό του λαϊκίστικου Αγγλοσαξονισμού .

Ακόμα και αν οι υποθέσεις μας δεν βγουν αληθινές (και ελπίζουμε πως δεν θα βγουν) το γεγονός και μόνο του brexit αποτελεί αδιαμφισβήτητα ορόσημο για μία καταιγίδα που δεν γνωρίζουμε πότε θα ξεσπάσει αλλά όταν ξεσπάσει θα είναι πραγματικά πολύ σφοδρή.      

Facebook Comments