FT: Οι τράπεζες αρχίζουν να σχεδιάζουν μερική έξοδο από τη Βρετανία μετά το Brexit
FT: Οι τράπεζες αρχίζουν να σχεδιάζουν μερική έξοδο από τη Βρετανία μετά το Brexit
FT: Οι τράπεζες αρχίζουν να σχεδιάζουν μερική έξοδο από τη Βρετανία μετά το Brexit
Τις πρώτες κινήσεις ώστε να μετακινήσουν προσωπικό και δραστηριότητες εκτός Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αρχίσει τραπεζικοί κολοσσοί που επί δεκαετίες χρησιμοποιούν το Λονδίνο ως βάση για τη λειτουργία τους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μερικές από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες που εδρεύουν στο Σίτι του Λονδίνου έχουν έλθει σε προκαταρκτικές επαφές με ρυθμιστικούς φορείς ώστε να εξασφαλίσουν τις άδειες δραστηριότητας που ενδέχεται να χρειαστούν μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανησυχούν ότι το Brexit θα οδηγήσει σε έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά, κάτι που θα σημαίνει και απώλεια του αποκαλούμενου «διαβατηρίου» που διαθέτουν σήμερα οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Ε.Ε. Το «διαβατήριο» επιτρέπει στις τράπεζες να λειτουργούν σε ολόκληρη την Ένωση με μικρό λειτουργικό κόστος και χωρίς ρυθμιστικό βάρος.
Αυτό το μήνυμα έστειλε άλλωστε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι το Σίτι κινδυνεύει να μείνει εκτός του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Υπό αυτό τον κίνδυνο, σύμφωνα πάντα με τους FT, ορισμένες τράπεζες εξετάζουν τη μεταφορά στελεχών και δραστηριοτήτων τους σε άλλες έδρες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Παρίσι, το Δουβλίνο και τη Φρανκφούρτη, που ήδη αποτελούν κόμβους για επενδυτικές και ασφαλιστικές συναλλαγές.
Οι σχετικές αποφάσεις πάντως δεν αναμένεται να ληφθούν προτού γίνει γνωστή, σε γενικές γραμμές τουλάχιστον, η γραμμή που θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Βρετανία για τη μελλοντική τους σχέση, που μπορεί να διαρκέσουν ως και δύο χρόνια, με βάση το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.
Μία λύση για τη Βρετανία θα ήταν να μιμηθεί το παράδειγμα της Νορβηγίας, η οποία είναι μέλος της ενιαίας αγοράς αλλά βρίσκεται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι το Λονδίνο θα πρέπει να υιοθετήσει όλους τους κανόνες της Ε.Ε., χωρίς να έχει καμία συμμετοχή στη διαμόρφωσή τους, κάτι που ουσιαστικά θα ακυρώνει την ετυμηγορία του δημοψηφίσματος για αποδέσμευση από το πλαίσιο της Ε.Ε.
Αυτό ακριβώς τόνισε ο παραιτηθείς βρετανός επίτροπος στην Ε.Ε. Τζόναθαν Χιλ, που ήταν ακριβώς υπεύθυνος για το χαρτοφυλάκιο των τραπεζικών υπηρεσιών, σημειώνοντας ότι θα είναι δύσκολο για το Ηνωμένο Βασίλειο να δεχτεί κανόνες που απέρριψε με λαϊκή εντολή, όπως τον κανόνα για ελεύθερη ενδοκοινοτική μετανάστευση.
«Οι περισσότερες προσεγγίσεις που προσφέρουν πρόσβαση [στην ενιαία αγορά] συνοδεύονται με την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, και δεν μπορώ να δω πώς αυτό θα περάσει με δεδομένο το βάρος που είχε το θέμα της μετανάστευσης στη συζήτηση για το δημοψήφισμα», είπε ο κ. Χιλ στους «Financial Times».
Οι 14 μεγαλύτερες βορειοαμερικανικές, ευρωπαϊκές και ασιατικές επενδυτικές τράπεζες υπολογίζεται ότι έχουν περισσότερους από 60.000 εργαζόμενους στο Λονδίνο.
Facebook Comments