Η Ελλάδα ο μεγαλύτερος χαμένος του Brexit. Τι θα κάνετε κ. Τσίπρα;
To Brexit μας απέδειξε ότι η Ευρώπη αλλάζει και πως ποτέ δεν πρόκειται να είναι ίδια
To Brexit μας απέδειξε ότι η Ευρώπη αλλάζει και πως ποτέ δεν πρόκειται να είναι ίδια
To Brexit μας απέδειξε ότι η Ευρώπη αλλάζει και πως ποτέ δεν πρόκειται να είναι ίδια. Το αν μπορεί να γίνει χειρότερη ή καλύτερη, αυτό μόνο ο χρόνος θα το δείξει. Το σίγουρο είναι πως σε αυτή τη νέα Ευρώπη, όπως απέδειξαν οι πρώτες μετά-Brexit ημέρες, η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί κίνδυνο και βρίσκεται στο περιθώριο.
Φανταστείτε τι θα γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια όπου όχι μόνο θα έλθουν και άλλες αλλαγές στην Ευρώπη, αλλά θα αλλάξει και ολόκληρος ο κόσμος και οι πολιτικές του ισορροπίες.
Ο Ομπάμα φεύγει. Αν έρθει ο Τραμπ, το σίγουρο είναι ότι η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν θα φύγει. Το 2017 η Γαλλία έχει εκλογές, με την έξοδο του Ολάντ να θεωρείται πολύ πιθανή αφού τα επίπεδα δημοφιλίας του αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό. Του χρόνου επίσης, γίνονται εκλογές στη Γερμανία, άρα και η Μέρκελ φεύγει, ενώ εκλογές έχει και η Ολλανδία. Το 2019 τελειώνει η θητεία Ντράγκι στην ΕΚΤ.
Αυτά είναι μερικά από τα γεγονότα που αποδεικνύουν ότι τα πάντα θα αλλάξουν διεθνώς μέσα στα επόμενα 1-3 χρόνια. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί που θα υποστηρίζουν ότι οι «καινούργιοι» θα συνεχίσουν στα βήματα των προηγουμένων οπότε δεν αναμένεται να αλλάξουν και πολύ τα πράγματα και οι ευρωπαϊκές πολιτικές, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το «αύριο» και αυτό μας το έχει αποδείξει ήδη η απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την Ε.Ε, αφού όλοι μιλούν για αχαρτογράφητα ύδατα.
Όπως και να χει, τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα έχει καλύτερη τύχη μετά το Brexit και ότι οι ευρωπαίοι θα «μαλακώσουν», δεν θα τραβάνε τόσο το σχοινί στη δεύτερη αξιολόγηση και θα δείξουν μεγαλύτερη επιείκεια, υπό τον φόβο νέου «κρούσματος» ή νέας πληγής στο ευρωπαϊκό όραμα.
Αυτές τις… αυταπάτες τις είχαν κάποιοι το 2015, και προσγειώθηκαν ανώμαλα.
Τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι στα νέα σχέδια του «πυρήνα» δεν υπάρχει μία νέα Ευρώπη, χωρίς πληγές.
Ήδη το Βερολίνο είχε έτοιμη την στρατηγική του για την μετά Brexit εποχή, όπως αποκαλύφθηκε σε έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στο οποίο τονίζεται ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί να προβεί σε μεγάλες παραχωρήσεις, προκειμένου να αποτρέψει πιθανούς μιμητές της βρετανικής στάσης, ενώ ζητά να απορρίπτονται μελλοντικά προϋπολογισμοί οι οποίοι δεν συνάδουν με τους κανόνες των ελλειμμάτων.
Και όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι δύσκολο να θεραπευτεί. Ήταν δύσκολο πριν το Brexit, και τώρα οι εξελίξεις δείχνουν ότι είναι ακόμη πιο δύσκολο.
Σύμφωνα με την Royal Bank of Scotland, οι ευρωπαϊκές οικονομίες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε μία μετάδοση από τη Βρετανία είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία (δηλαδή η περιφέρεια). Και αυτό, λόγω της έκθεσής τους στην αναταραχή των αγορών και λόγω των ερωτηματικών που προκύπτουν για το μέλλον της ΕΕ.
Από την Παρασκευή, στο πρώτο «άκουσμα« της εξόδου της Βρετανίας, αλλά και στη συνέχεια, ο μεγάλος χαμένος στις αγορές ήταν η Ελλάδα, και ακολούθησαν οι χώρες της ευρωπεριφέρειας. Το ελληνικό χρηματιστήριο και οι τραπεζικές μετοχές κατέρρευσαν, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύτηκαν και πάλι απομακρύνοντας κι άλλο το… όνειρο της επιστροφής στις αγορές και παγιώνοντας ακόμα πιο έντονα τη συνέχιση των μνημονίων.
Οι αγορές δηλώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί κίνδυνο ο οποίος μετά το Brexit αυξήθηκε. Αυτό οδηγεί τη χώρα μας εκτός των ραντάρ των απανταχού επενδυτών, τις καταθέσεις εντός των… στρωμάτων και κάνει την ανάπτυξη – η οποία ήδη πριν τοBrexit φαινόταν μακριά – ένα σενάριο με σχεδόν μηδενικές πιθανότητες για το επόμενο διάστημα.
Αυτό σημαίνει αύξηση της ανεργίας, πάγωμα των επενδύσεων, πολλαπλασιασμό των λουκέτων και κατάρρευση των φορολογικών εσόδων που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στον εκτροχιασμό του προγράμματος.
Πώς θα μπορέσει η κυβέρνηση Τσίπρα να διαχειριστεί τα χειρότερα που έρχονται;
Facebook Comments