Βάσει της ανακοίνωσης του νομάρχη Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν είκοσι οχτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και εξήντα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι έξι σοβαρά, από τις επιθέσεις τριών βομβιστών αυτοκτονίας – έτσι όπως έγινε γνωστό πριν λίγο – στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ είχε δηλώσει σε προηγούμενη ανακοίνωση του ότι σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι και είκοσι τραυματίστηκαν ενώ ανέφερε ότι ένας από τους δράστες άνοιξε πυρ με καλάσνικωφ πριν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Οι αξιωματούχοι και τα τοπικά ΜΜΕ μιλούσαν για δύο βομβιστές. Το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή πριν λίγη ώρα μετέδωσε την πληροφορία για εξήντα τραυματιών.

Συνεχίζει να επικρατεί σύγχυση τόσο ως προς τις συνθήκες και τον αριθμό των εκρήξεων όσο και ως προς την ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών. Αρχικά γινόταν λόγος για δύο εκρήξεις, τα τουρκικά μέσα τώρα ομιλούν για τρεις εκρήξεις, μία στις αφίξεις, μία στις αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων και μία στο πάρκινγκ του αεροδρομίου.

Αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, είπε πως δύο δράστες αποπειράθηκαν να περάσουν από το σημείο ελέγχου των διεθνών πτήσεων . Ακολούθησαν πυροβολισμοί και η έκρηξη.
Γνωστός αρθρογράφος της Χουριέτ, Αμπντουλκαντίρ Σελβί, προβάλει το ενδεχόμενο εμπλοκής του «Ισλαμικού Κράτους». Το άρθρο του Σελβί που πρόσκειται στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας .

Ο Α. Σελβί γράφει ότι οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς και ακολούθησε συμπλοκή. Ο ένας από τους δράστες σκοτώθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών, ο ένας σκοτώθηκε όταν έθεσε σε λειτουργία το μηχανισμό των εκρηκτικών που είχε πάνω του και ο ένας συνελήφθη. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, επτά ήταν οι δράστες που οργάνωσαν την επίθεση, πράγμα που σημαίνει ότι η αστυνομία καταζητεί τέσσερις.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο δράστης που ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά είχε κάνει είσοδο στο αεροδρόμιο το απόγευμα, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και με τις κάμερες ασφαλείας. Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι αρχικά οι υποψίες οδηγούσαν στο ΡΚΚ, αλλά όσο προχωρά η ώρα ενισχύεται το ενδεχόμενο να είναι ενέργεια της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».

Το κείμενο του αρθρογράφου έρχεται σε αντίθεση με τη δήλωση του νομάρχη Κωνσταντινούπολης η οποία αναφέρεται σε τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας. Το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών εκτός των επίσημων ανακοινώσεων. Σύμφωνά με τις δημόσιες συζητήσεις που διεξάγονται σε ΜΜΕ οι υποψίες στρέφονται στο Ισλαμικό Κράτος και το ΡΚΚ.

Το ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για κανέναν Έλληνα ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης.

Το MarketNews.gr θα σας κρατά ενήμερους καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.


 


 

Facebook Comments