Μικρή επίδραση του Brexit στα κυπριακά ομόλογα
Περιορισμένη και διαχειρίσιμη είναι μέχρι στιγμής η επίδραση του Brexit στις αγορές περιφερειακών ομολόγων
Περιορισμένη και διαχειρίσιμη είναι μέχρι στιγμής η επίδραση του Brexit στις αγορές περιφερειακών ομολόγων
Περιορισμένη και διαχειρίσιμη είναι μέχρι στιγμής η επίδραση του Brexit στις αγορές περιφερειακών ομολόγων, περιορίζοντας τους φόβους που είχαν αρχικά εκφραστεί για αναζωπύρωση της κρίσης χρέους.
Σε αντίθεση με τα χρηματιστήρια και τις αγορές συναλλάγματος, που δέχθηκαν τις τελευταίες μέρες ισχυρές πιέσεις, πριν αρχίσουν χθες να ανακάμπτουν, τα περιφερειακά ομόλογα δείχνουν να μην επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις εξελίξεις.
Τα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας παρουσίασαν χθες σημαντική μείωση στις αποδόσεις, ενώ αυτά των άλλων χωρών της περιφέρειας – πλην της Ελλάδας – δεν παρουσίασαν ιδιαίτερες μεταβολές.
Μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, στο οποίο δεν συμμετέχει η Κύπρος, η ΕΚΤ μπορεί να περιορίσει τις όποιες μεταβολές στην αγορά ομολόγων.
Ο συνέταιρος της KPMG, Τάσος Γιασεμίδης, αναφέρει ότι τo Brexit έχει αναμφίβολα επηρεάσει αρνητικά, ειδικά τις πρώτες μέρες μετά το δημοψήφισμα, τις αγορές ομολόγων, μετοχών και συναλλάγματος, ειδικά τη στερλίνα.
«Αυτό κυρίως λόγω της αβεβαιότητας της επόμενης μέρας και για τη μορφή της τελικής συμφωνίας στην οποία θα καταλήξουν ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία», σημειώνει.
«Παρόλο που η αντίδραση των αγορών ομολόγων είναι διαχειρίσιμη, σημειώνεται ότι η ΕΚΤ χρησιμοποιεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για απορρόφηση των κραδασμών στην αγορά, με την Κύπρο προς το παρόν να μη συμμετέχει στο πρόγραμμα», σημειώνει.
Όσον αφορά τις αγορές ομολόγων, χώρες που ανήκουν στην περιφέρεια της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιταλία και παρουσιάζουν δημοσιονομικά προβλήματα έχουν επηρεαστεί με αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων τους.
Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία φαίνεται να επηρεάζει θετικά τις αποδόσεις της ώρας στην αγορά ομολόγων.
Σύμφωνα με τον κ. Γιασεμίδη, «η αβεβαιότητα σίγουρα δημιουργεί προβλήματα στις αγορές. Όσο ξεκαθαρίζουν οι διαδικασίες θα μπορέσει να αξιολογηθεί με καλύτερο τρόπο ποιο θα είναι το αντίκτυπο του Brexit στην ευρωπαϊκή και τις εθνικές οικονομίες, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», τονίζει.
Από τις αρχές του έτους, αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων σημειώνουν η Κύπρος, η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
«Τα κυπριακά 10ετή εμφανίζονται ελαφρώς διαφοροποιημένα μετά το δημοψήφισμα, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων έχουν κινηθεί ανοδικά», αναφέρει ο υπεύθυνος ανάλυσης χαρτοφυλακίων της Argus, Σάββας Θεοφίλου.
Η πορεία των ομολόγων θα εξαρτηθεί από τις εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του Brexit στην οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης και τη στάση που θα τηρήσει η ΕΚΤ, αναφέρει.
Facebook Comments